Tudni, hogy hogyan harcolj és hogyan védd meg magad, életmentő lehet. De még mielőtt erre kerülne a sor, vannak bizonyos dolgok, amiket megtehetsz annak érdekében, hogy a környezeted biztonságosabb legyen, és hogy minimalizáld annak az esélyét, hogy veszélyes helyzetbe kerülsz. Ezek látszólag jelentéktelen dolgok (például: hova és hogyan parkold le az autódat vagy melyik ülést válaszd a tömegközlekedési eszközön), de adott esetben sokat számíthatnak.
Az alább összegyűjtött tippek segítségével a mindennapi életedet biztonságosabbá teheted, és a lehetséges veszélyeket könnyebben győzheted le.

1. Menj távol a falaktól.

Mikor egy beláthatatlan sarokhoz közeledsz, ügyelj arra, hogy legyen elegendő távolság közted és a fal között. Ha valaki ott vár, hogy megtámadjon, akkor így lesz lehetőséged megfelelően reagálni. Talán még azelőtt észreveszed, hogy bármit is csinálni tudna, és lesz lehetőséged elszaladni. Mindig ügyelj a lehetséges veszélyekre!

2. Tolatva parkold le az autódat.

Előfordulhat olyan helyzet, hogy sietve kell távoznod, ezt pedig könnyebben megteheted, ha nem kell a parkolóhelyről való kitolatással bajlódnod, csak egyszerűen elindulhatsz, hiszen az autód már irányban áll.

3. Nem mindegy, hova parkolsz.

Bár parkolóhelyet egyébként sem könnyű találni, megéri egy kicsivel több időt szánni arra, hogy megfelelő helyet válassz az autódnak. Jól megvilágított helyet keress, ezzel csökkentheted az esélyét a támadásnak, hiszen az elkövetők inkább a sötét helyeket kedvelik. Egy megvilágított parkolóhelyen jobban láthatod azt is, ha valaki van a kocsid mögött.

4. Ellenőrizd az autódat.

Mielőtt beülnél, kellő távolságból nézd át az autódat, és győződj meg róla, hogy senki sincs körülötte. Az autód alá is nézz be, majd ellenőrizd a belsejét is.

5. Legyen nálad zseblámpa.

Mindig legyen egy erős fényű zseblámpa a táskádban. Például ha este mész valahova, sokkal nagyobb hasznát fogod venni, mintha a telefonoddal világítanál. Egy zseblámpa ráadásul riasztóbban hat a támadóra, mint a telefon. Ha megtámadnak, a zseblámpával akár meg is ütheted az illetőt, vagy fényjelekkel segítséget kérhetsz, ha a telefonodat nem tudod használni.

A zseblámpa arra is jó, hogy elvakítsd a támadódat, így lesz időd elfutni. Ha hotelben szállsz meg, éjszaka mindig legyen zseblámpa az ágyad mellett.

6. Kérd meg a recepcióst, hogy írja le és ne kimondja a szobaszámodat.

Mikor bejelentkezel a hotelbe, kérd meg a recepcióst, hogy egy darab papírra írja le a szobaszámodat és ne szóban közölje, hiszen bárki meghallhatja. Ha mégis kimondaná, ne szégyellj másik szobát kérni, és mondd el neki újra, hogy fontos, hogy senki ne hallja a szobaszámot.

7. Két kulcsot kérj.

Ha egyedül utazol, kérj két kulcsot a szobához. A körülötted állók ebből arra fognak következtetni, hogy nem vagy egyedül, és máris nem leszel könnyű célpont. Ezt akár hangosan ki is mondhatod, hogy mindenki hallja.

8. Legyen nálad ajtókitámasztó.

Sajnos a hotelszobák ajtajain a zárak nem a legmegbízhatóbbak. Könnyű feltörni őket, és ha elveszted a kulcsot vagy a kártyát, akkor sem cserélik le. Hogy biztonságban tudd magad, használj egy ajtókitámasztót éjszakára. Ezzel kiékelheted az ajtót, hogy megnehezítsd a bejutást az illetéktelenek számára.

9. Nem mindegy, hova állsz a liftben.

Ha van elég hely a liftben és megválaszthatod, hogy hova állsz, állj az irányítópanel mellé, háttal a lift falának. Így mindenkit láthatsz a liftben, ellentétben azzal, ha az ajtó felé néznél és hátat fordítanál a többi embernek. Ha gyanús alak száll be a liftbe, nyomd meg a lehető legtöbb gombot, és amint lehet, szállj ki.

10. A tömegközlekedési eszközön is válaszd a megfelelő helyet.

Ha van lehetőség válogatni a helyek között, tedd meg. A legjobb, ha a sofőr közelében foglalsz helyet. Így könnyebben fel tudod magadra hívni a figyelmet, ha valaki inzultál. A kijárat közelében állni nem a legjobb ötlet, mert leszálláskor valaki elragadhatja a táskádat.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét