Egy tanulmány szerint egy átlagember 1140 napot tölt az életéből takarítással. Ez napi 2 óra takarítást jelent, ami rengeteg. Nagyon sok tipp és trükk létezik, amikkel felgyorsítható a takarítás, és számtalan hatékony módja van annak, hogy a házat hét közben is tisztán tartsuk anélkül, hogy minden szabadidőnket a sikálásra pazarolnánk.
Most olyan profi trükköket ismerhetsz meg, melyek segítségével gyorsabban varázsolhatod tisztává az otthonod.

1. Kezdd a rendrakással

Bár a leginkább nyilvánvaló dolog, mégis hajlamosak vagyunk kihagyni a rendrakást, csak hogy időt spóroljunk. Ezzel azonban csak még bonyolultabbá tesszük a takarítást.

A legjobb tehát, amit tehetünk, hogy rögtön a rendrakással kezdjük. Menjünk be a szobába, és tegyünk a helyére mindent, ami nem odavaló. Tegyük el a könyveket, a játékokat, a kütyüket, míg egy olyan szobát nem kapunk, ahol már nyugodtan elkezdhetjük a takarítást.

2. Használj szemeteszsákot

A szemeteszsák a legjobb barátod a rendrakás során. Mindig vigyél magaddal egyet, mikor rendet raksz a házban, hogy azonnal ki tudd dobni a szemetet vagy a felesleges holmikat. Rögtön kiürítheted a szemeteseket is.

Ezzel nagyon sok időt spórolsz, hiszen nem kell újra körbemenned a házban, hogy összegyűjtsd a szemetet. Próbálj megszabadulni mindentől, amit az elmúlt 10-12 hónapban nem használtál. Így az otthonod kacatmentes lesz.

3. Vidd magaddal a tisztítószereket egy vödörben

Mielőtt elkezded a takarítást, szedd össze, milyen takarítószereket akarsz majd használni. Ne gondold túl a dolgot, fertőtlenítőre, üvegtisztítóra, vízkőoldóra, törlőrongyokra és egy kefére lesz szükséged. Az összes takarítószert tedd egy vödörbe vagy egy kosárba, és vidd magaddal minden helyiségbe, ahol takarítani szeretnél.

4. Előbb a portörlés, utána a porszívózás

Hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy a porszívózás túl nagy hűhóval jár, ezért előbb csináljuk meg, azt gondolva, hogy ezzel letudtuk a takarítás nehezebb részét. A portörlést, mint könnyebb munkát pedig a végére hagyjuk. Ha te is ezt csinálod, és folyton piszkosnak látod a padlót és a szőnyegeidet, ez az oka.

Amikor törölgetsz, az összes por és piszok a padlóra kerül. Ha előbb porszívózol, rögtön össze is piszkolod a padlót és a szőnyegeket. Ezért ésszerűbb előbb letörölni a port, majd utána felporszívózni.

5. Séma szerint

Talán nem tűnik túl logikusnak, de a gyakorlatban csodásan működik. Ahelyett, hogy csak a piszkosnak tűnő helyeket tisztítanád meg, fogd fel úgy, hogy a lakásban minden piszkos.

Hiszen a baktériumok szemmel nem láthatóak, és megbújhatnak még a legtisztábbnak tűnő felületeken is. A ház összes helyiségébe menj be, és balról jobbra kezdd el a takarítást. Így biztos lehetsz benne, hogy az egész házon átmész, és egyetlen hely sem marad ki a takarításból.

6. Ne sikálj, csak fújj

Nagyon sok időt takaríthatsz meg, ha permetet használsz a felületek tisztításához, ahelyett hogy erősen sikálnál. Menj be a helyiségbe, és permetezz le minden felületet, amit meg szeretnél tisztítani, balról jobbra haladva a szobában. Majd menj be a következő szobába, és ismételd meg a műveletet, de csak fújj, egyelőre ne sikálj.

Ha ezt minden szobában megtetted, a tisztítószernek elég ideje volt arra, hogy kifejtse a hatásait. Menj be abba a szobába, ahol először fújtad le a dolgokat, és kezdd el letörölni őket. Ezzel a módszerrel erőfeszítés és sikálás nélkül lesznek ragyogóan tiszták a szobáid.

7. A szegélyekről se feledkezz meg

A padlószegélyek nagyon sok port és piszkot képesek összegyűjteni, ennek ellenére ez az egyik olyan dolog, aminek a tisztítását rendre elfelejtjük a takarítás során. Nem is azért, mert nem vesszük észre őket, hanem mert nem tulajdonítunk nekik túlzott jelentőséget. Ha a házad tiszta, de a szegélylécek egyáltalán nem azok, a házad piszkosnak fog tűnni. Képzelj el például egy kávézót, ami tisztának látszik ugyan, de a padlószegélyeken ül a por. Az egész helyről azt fogod gondolni, hogy koszos.

Fogj egy nedves rongyot, és minden szobában törölgesd át a szegélyeket balról jobbra haladva. Csak egy percet fog igénybe venni, de óriási különbséget jelent a házban a tisztaság szempontjából.

8. Kárpitok porszívózása

A kárpitozott bútorokat higiéniai okokból hetente kellene kiporszívóznod. A kanapékon és a matracokon több mint 10.000 poratka is vígan élhet. Ezek a poratkák az elhalt bőrsejtekkel táplálkoznak, melyek a kárpitozott bútorokon megtalálhatók. Ráadásul folyamatosan szaporodnak.

Ha allergiás nem is vagy rájuk, a jövőben még okozhatnak allergiát nálad is. Ezért fontos átporszívózni a bútoraidat egyszer egy héten.

9. Üvegtisztítás mosogatószerrel

Ahelyett, hogy üvegtisztítót vennél, használd a mosogatószert az üvegfelületek tisztításához. A mosogatószerrel még a ragacsos területeket is ragyogóan tisztává teheted, megszabadulhatsz a fürdőszobai ablakokon és tükrökön a lerakódásoktól, jobban, mintha üvegtisztítóval takarítanál. A mosogatószert arra találták ki, hogy az ételmaradékoktól megtisztítsa a tányérokat, poharakat, evőeszközöket.

A benne lévő molekulák vízben feloldódnak, ez a vizes folyadék pedig elnyeli az üvegfelületen lévő összes olajos, zsíros szennyeződést. Így nem csak a poharak, de az ablakok és a tükrök is ragyogni fognak tőle.

10. Használat után tisztítsd meg a készülékeidet

Nagyon fontos, hogy használat után hamar tisztítsd meg a különböző készülékeket. Ne 2 órával később, és természetesen ne is használat előtt, hogy a különböző vegyszerek bekerülhessenek az ételbe. A kenyérpirítók, sütők, tűzhelyek, mikrosütők esetében, melyek hővel működnek, a kihűlt és rászáradt ételmaradékok makacs foltokat eredményezhetnek, ezeket pedig kész rémálom tisztítani.

Ha a sütőt vagy a mikrót piszkosan újra használod, nagyon nehéz lesz megszabadulnod a ráégett maradékoktól anélkül, hogy kárt tegyél a készülékedben.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here