Vannak színészek, akik szinte ugyanolyan karaktereket alakítanak minden filmjükben. Ilyen például Katherine Heigl, Zooey Deschanel vagy Michelle Rodriguez is. Hogy ez miért történt így velük, annak okát nehéz megtalálni. Talán annyira jók az adott szerepben, hogy a rendezőknek eszükbe sem jut valami mást kitalálni nekik. De vannak olyan színésznők, akik tucatnyi eltérő karakter bőrébe tudnak belebújni. Ők azok, akiket láthatunk a legellentétesebb szerepekben, például elvakult gonoszként és elbűvölő tüneményként.
Cikkünkben őket szeretnénk bemutatni.

1. Cate Blanchett

Azt mondják, ő olyan karriert mondhat magáénak, amiről sok színész csak álmodhat. Az ausztrál színésznő számos különböző karaktert játszott már el, köztük férfiakat és nőket, hősöket és antihősöket. És nem csak a filmekben, hiszen Cate színházban is játszik.

Legjobb szerepei között ott van I. Erzsébet királynőé az Elizabeth című filmben és Irina Spalko ügynöké az Indiana Jones és a kristálykoponya királyságában. Steven Spielberg egyszer azt mondta, valamennyi Indiana Jones filmben a kedvenc gonosza Irina Spalko ügynök.

2. Imelda Staunton

Az általa alakított negatív karakter az egyik legmeghatározóbb antihőse volt a Harry Potter-filmeknek. Az újságok azt írták, Staunton egyértelműen nagyon jól érezte magát az önelégült Dolores Umbridge professzorként.

De nem kevésbé meggyőző a pozitív karakterek alakításában sem. A Demónában ő játszotta az egyik kedves tündért, aki felnevelte a hercegnőt. A kritikusok mindkét szerepet a színésznő legjobbjai között említik.

3. Emma Thompson

Mindig úgy válogatta össze a szerepeit, hogy azok a legkülönbözőbb női karakterek legyenek, például Anglia királynője, egy roxforti professzor vagy egy arrogáns bárónő. Ezekben a szerepekben a kritikusok és a nézők egyaránt dicsérték a színésznő játékát.

A Thompson által megformált pozitív karakterek közül az egyik Nanny McPhee, aki folyamatos változáson megy át külsőleg és belsőleg. A színésznő őt is nagyon meggyőzően alakította.

A 2021-es Szörnyella című filmben Emma játszotta von Hellman bárónőt. Ahogy mondta, már évek óta álmodozott arról, hogy végre gonoszt játszhasson. Különösen örült a filmben viselt kosztümnek, szerinte igazi műalkotás volt. Mikor arról kérdezték, milyen volt negatív figurát alakítani, Thompson azt felelte: “Ha a férjem most itt lenne, azt mondaná: ‘Ehhez tényleg nincs szükség színészi játékra.’”

4. Helena Bonham Carter

A színésznőnek nagyon jellegzetes stílusa van, és ez igaz az általa eljátszott karakterekre is. Gyakran játszik különös személyiséggel rendelkező nőket. A gonosz Bellatrix Lestrange a Harry Potterben az egyik legjobb alakítása volt.

Ez a karakter nem kis részben Helenának köszönhetően lett annyira meghatározó a filmben. Bellatrix kinézetéhez a színésznő is adott ötleteket, például ő találta ki, hogy bozontos legyen a haja és feketék a fogai. A karakterét játékával jóval kiegyensúlyozottabbá tette, mint ahogyan az eredetileg a forgatókönyvben szerepelt.

De Carter a pozitív szerepekben is ragyogó. A Hamupipőkében a tündérkeresztanyát játszotta 2015-ben, ez az egyik legkiválóbb alakítása volt.

5. Jennifer Lawrence

Igazán impozáns portfólióval rendelkezik, nyert már Oscar- és Golden Globe-díjat is. A Forbes a világ legbefolyásosabb emberei közé sorolta. Alacsonyabb és magasabb költségvetésű filmekben is szerepel, nem meglepő, hogy a legkülönbözőbb karaktereket eljátszotta már. Szerepelt az X-Men-filmekben Mystique-ként, de a sminknek köszönhetően szinte felismerhetetlen volt.

A Ne nézz fel! című filmben egészen másként fest. Itt egy egyetemi diákot játszik, aki felfedezi, hogy hamarosan egy üstökös fog a Földbe csapódni. Mindkét szerepet a legjobbjai között említhetjük.

6. Tilda Swinton

Az egyik legjobb színésznőként tartják számon. Könnyedén át tud változni szerelmes nővé, őrült diktátorrá vagy akár bukott angyallá. Szinte minden szerepével a figyelem középpontjába kerül.

2020-ban Pedro Almodóvar Emberi hang című filmjében játszotta a főszerepet. Egy olyan nőt alakított, aki telefonon beszél a szerelmével, aki szakítani akar vele. Annyira lenyűgöző alakítást nyújtott, hogy a kritikusok csak dicsérni tudták szenvedélyességét.

Tilda egészen máshogy néz ki a Snowpiercer – Túlélők viadala című posztapokaliptikus thrillerben, ahol egy őrült helyettest játszik. A színésznő megpróbálta a lehető legvisszataszítóbbá tenni a karakterét, kinézetének egyes elemei a saját ötletei voltak.

7. Nicole Kidman

Az 1990-es évek óta az egyik legkeresettebb színésznő, akit számos különböző műfajban láthattunk: szerepelt történelmi drámában, musicalben, pszichothrillerben és szuperhősös filmben is. Az általa eljátszott karakterek pedig legalább ilyen sokfélék.

Nagyon meggyőzően alakította Grace Kellyt a Grace – Monaco csillaga című filmben. A kritikusok azt írták: “A kamera örömmel forog minden pillanatban, mikor ő áll előtte.”

De gonoszt is játszott már. A Paddington című filmben Millicent Clyde preparátort alakította, aki a macira vadászott. Kidman ettől függetlenül boldog volt, hogy megkapta a szerepet, hiszen gyerekkori kedvence Paddington. Nagyon komolyan is vette a dolgot: tanult késeket dobálni, és részt vett egy preparátor-tanfolyamon is.

8. Lena Headey

Elsősorban a Trónok harcából, Cersei Lannister szerepéből ismerhetjük. De számos más kiváló munkája van. Mikor Sarah Connort játszotta, a kritikusok és a nézők is pozitívan értékelték: olyan emberek elszánt vezetőjének nevezték, akik bármit megtesznek, hogy elérjék a céljukat.

A Ripley és a maffiózók című filmben Sarah Trevanny szerepében láthattuk, a Családi bunyóban Julia Knightot alakította, a 300: A birodalom hajnala című filmben pedig Gorgo királynét játszotta.

Hírnevet és pénzt azonban Cersei szerepe hozott a színésznőnek. Annyira meggyőzően alakította a karaktert, hogy a sorozat rajongóiból személyes gyűlöletet váltott ki. Elmesélte, hogy egy alkalommal, mikor autogramot osztottak, több rajongó kivette a kezéből a könyvét, hogy nehogy alá tudja írni.

9. Natalie Portman

A V mint vérbosszúban Evey-t alakította. Ez volt az egyik legmeghatározóbb alakítása. A szerep kedvéért leborotválta a haját, valamint változtatott az akcentusán, és ennek meg is lett az eredménye, hiszen a rajongók imádták a filmet. Egy interjúban Natalie elmondta, hogy ha a film készítői úgy döntenek, ő benne lenne a folytatásban is.

De az Oscart egy negatív karakter hozta el neki: a 2010-ben készült Fekete hattyú című thriller. A mániákusan megszállott Nina Sayers eljátszásával Portman megmutatta, mit kell kibírnia egy művésznek, ha a tökéletességre törekszik.

10. Charlize Theron

2003-ban készítette A rém című filmet, amiben drasztikusan megváltoztatott külsővel láthattuk. Hízott 15 kilót, leborotválta a szemöldökét, és műfogsort viselt. Előadását a kritikusok nagyon dicsérték, különösen azt hangsúlyozták ki, hogy a színésznő a szemeivel és a gesztusaival is képes érzelmeket közvetíteni.

Charlize-t rosszul érintette, hogy a média elsősorban a külseje megváltozásával, nem pedig a színészi alakításával foglalkozott. De ezzel a szereppel sikerült bizonyítania, hogy nem csupán egy csinos pofi, hanem tehetséges színésznő, hiszen játékával kiérdemelte az Oscar-díjat.

Egy másik nagyszerű alakítása a Mad Max – A harag útja című filmben volt, Furiosa imperátor szerepében. Egy rettenthetetlen harcost játszott, aki élete kockáztatásával ment meg másokat. Remek kritikákat kapott, azt írták róla, hogy ellopta a show-t a főszereplőtől.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here