A legtöbben felfigyelnek rá, hogy jobb lesz a közérzetük, ha az otthonukban növényekkel veszik magukat körbe. Ez nem meglepő, hiszen része az emberi természetnek, hogy szeretjük a növényeket. Ők a “zöld házi kedvenceink”, akikkel ösztönös kapcsolatunk van.
Minden növény más és más. Cikkünkben azokat mutatjuk be, amelyek jó szolgálatot tesznek a hálószobában, hiszen segítenek jobban aludni.

1. Zöldike

A növényimádók egyik kedvence, hiszen tisztítja a levegőt, könnyű vele bánni, és szinte bármilyen körülményt elvisel.

2. Jávai félbibe

Szintén hatékonyan tisztítja a levegőt, kiszűri a káros anyagokat, például a benzolt és a toluolt. Színes levelei és egzotikus kinézete ne tévesszen meg, nagyon egyszerű gondozni, ezért még kezdőknek is ideális növény.

3. Borostyán

A top légtisztító növények közé tartozik a borostyán, amely a méreganyagok mellett a penész ellen is védelmet nyújt. Árnyékban ugyancsak szépen fejlődik, ezért teheted akár a lakás kevésbé napos pontjaira. Gyönyörűen mutat függő kaspóban.

4. Orchidea

Az orchidea éjjel oxigént bocsát ki, ezért tökéletes növény a hálószobába. Neki köszönhetően biztosan jobban tudsz majd aludni. Másik előnye, hogy számtalan fajtája van és ezernyi különböző szín közül választhatsz, így dekorációnak is szép lesz a hálóban.

5. Aranypálma

Ez a kedves növény ideális azokba a helyiségekbe, ahol kifejezetten száraz a levegő, hiszen párával fogja dúsítani azt. Ha a hálószobádban szeretnéd tartani, tedd nyugati vagy déli tájolású ablak közelébe, mert szereti a napsütést.

6. Jázmin

Ez a gyönyörű, fehér virágot hozó növény édes illatot áraszt, ami már önmagában is nagyszerű. De ezenkívül relaxáló, szorongást oldó hatása van, ezzel segíti az éjszakai pihenést. A jázmin a hűvösebb klímát kedveli, viszont szereti a napfényt, és élvezi, ha körülötte jár a levegő.

7. Hegyescsúcsú futóka

Gondoskodik arról, hogy a hálószobában vegyi anyagoktól mentes legyen a levegő. Azok számára is jó választás, akik már többször vallottak kudarcot a növénygondozásban, hiszen nem viseli meg, ha néha-néha elfelejted meglocsolni.

8. Gardénia

Az illatos virágnak több változata is létezik, lehet gyümölcsös vagy inkább fűszeres illatot árasztó. De még fontosabb tulajdonsága, hogy segíti a jó alvást, amit tanulmányok is bizonyítanak. Gondozását tekintve fontos, hogy a talaját nedvesen tartsuk és sok napfényt biztosítsunk neki.

9. Szobapáfrány

Segít megtisztítani a levegőt a tisztítószerek és más vegyszerek maradványaitól. Kedveli a meleg és párás környezetet.

10. Rozmaring

Egyrészt fantasztikus fűszernövény, ami mindig jó, ha van otthon. Másrészt javítja a memóriát és a kedélyállapotot, illatát egész nap fantasztikus élvezni, de főleg az esti órákban. A rozmaringnak sok napfényre van szüksége, ezért a legjobban déli tájolású ablaknál érzi magát.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét