Miközben a világ többi részén a rendőrök kutyákat képeznek ki, a kínaiak a libákat használják segítségként. Olvass tovább, és ismerj meg további 9 olyan kínai szokást, ami a nyugati világban különösnek tűnik.
Szeretnénk egy kis képzeletbeli kiruccanásra invitálni, amely során bemutatunk néhány különleges kínai hagyományt és szokást.

1. Az ajándékot néhányszor vissza kell utasítaniuk, mielőtt elfogadnák.

A kínaiaknál az a szokás, hogy legalább egyszer vissza kell utasítani az ajándékot, mielőtt elfogadnák. Nem azért, mert nem tetszik nekik, hanem azért, mert náluk ez hozzátartozik az udvariassághoz. Nem szeretik, ha mások drága ajándékokat vesznek nekik, gyakran ezt megvesztegetésként értelmezik. Ha az ajándékodat egy elegáns borítékba rejted, ügyelj arra, hogy ne legyen benne sok pénz.

2. Sok nő “arckinit” visel a strandon.

A kínai nők számára mindig is a hófehér bőr jelentette a szépséget. A napfény pedig ennek a legnagyobb ellensége, ezért találták fel 2004-ben az “arckinit”, amit leggyakrabban a part menti városokban élőkön láthatunk. Nemcsak a napfénytől óv, hanem a medúzáktól is.

3. A rendőrök olykor libákat használnak kutyák helyett.

Talán furán hangzik, de vannak helyek, például Xinjiang tartomány, ahol előfordul, hogy a rendőrök kutyák helyett libákat alkalmaznak. Ennek oka, hogy a libák hangosak és agresszívak, miközben nagyon jó a látásuk. Védik a területüket, és nem hagyják abba a szárnyaik csapdosását és a gágogást, míg a betolakodót el nem kergetik.

4. Az emberek gyakorlatilag bárhol képesek szundikálni.

Kínában a legtöbb ember rengeteget dolgozik, gyakran szabadnap nélkül. Ezért érthető, hogy napközben bárhol képesek álomra hajtani a fejüket. Legyenek a munkahelyükön vagy a vonaton, ha úgy érzik, hogy leragad a szemük, hezitálás nélkül szundítanak egyet. A járókelők pedig tudják, hogy nem szabad zavarni őket.

5. Nyilvánosan köpködnek.

A nyugati világban a köpködés elképesztő illetlenségnek számít, Kínában viszont úgy értelmezik, mint a megtisztulással kapcsolatos tevékenységet. Az elmúlt években kezdték kampányszerűen “átnevelni” a kínaiakat, hogy hagyjanak fel ezzel a szokással, elsősorban higiéniai okokból. Pekingben az olimpia előtt 50 jüan büntetést szabtak ki azokra, akik nyilvánosan köpködtek.

6. A menyasszonynak egy héten át kell sírnia az esküvője előtt.

Ősi szokás, amit Kína egyes területein még a mai napig folytatnak. A legenda szerint onnan ered, hogy egy anya az esküvő után a lánya lábai elé borulva sírt és könyörgött neki, hogy ne hagyja el őt. A szokás szerint napjainkban a menyasszonyoknak kell sírniuk az esküvőjüket megelőző hét vagy akár a hónap minden napján. Azt is megkívánják tőlük, hogy az esküvőjükön sírjanak, különben a faluban nevetség tárgyává válnak.

7. A kínaiak forró vizet isznak.

A forró víz megivása a legtöbb ember számára lehetetlennek tűnhet, de a kínaiak szerint ez képes megszüntetni számos betegséget a közönséges megfázástól egészen a koleráig. A tradíció az időszámításunk előtti 4. századra vezethető vissza, mikor az emberek úgy hitték, a forró víz képes kiegyensúlyozni szervezetükben a jint és a jangot, azaz a jót és a rosszat. Ha a jang kerül túlsúlyba, a test fogékonyabb lesz a betegségekre. Napjainkban forró vizet egyre több nyilvános helyen lehet kapni, például vasútállomásokon és reptereken.

8. Ha ételt hagynak a tányérjukon, az jó jel.

Több országban, például Indiában és Japánban, ha ételt hagysz a tányéron, az azt jelenti, hogy nem ízlett. Kínában viszont azt jelzi, hogy még mindig éhes vagy, mert a házigazda nem adott elég ételt. 2020-ban az országban elindították az “Üres Tányér” kampányt, hogy csökkentsék a kidobott étel mennyiségét, mert a miniszterelnök megdöbbentőnek találta, hogy mennyi étel végzi a szemétben.

9. Gyakran viselnek nyilvános helyeken is pizsamát.

A pizsama, amit a nyugati világban alváshoz vesznek fel, a 20. században jelent meg Kínában, és elég borsos ára volt. Csak a gazdag emberek engedhették meg maguknak, és hogy mutassák, mennyire tehetősek, nyilvánosan is viselték. Napjainkban már szinte mindenki vehet magának pizsamát, a nyilvános viselése mégis a magas társadalmi státuszt szimbolizálja. Azt jelenti, hogy az illetőnek nem kell dolgoznia.

10. A vörös yao nők életükben csak egyszer vágják le a hajukat.

Huangluo Yao egy festői kínai település, a vörös yaok élnek itt. A falunak csupán 600 lakója van, 78 különböző családból. Világhírűvé a nők hajzuhataga tette őket, ami 150 centi hosszúra is megnőhet, és akár 1 kilót is nyomhat. Titkuk egy keverék, amit fermentált rizsvízből, pomelo héjából és a teanövény magjának olajából állítanak össze. Ezzel öblítik le a hajukat mosás után.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here