A hosszú kapcsolatoknál és házasságoknál természetes, hogy egy idő után eltűnik a kezdeti szikra. Minden párnál elmúlik az ún. nászutas időszak. Ezután jövünk rá, hogy a kapcsolatunknak semmi köze a kedvenc romantikus filmünkhöz.
A tartós kapcsolatok már nem a szikráról, hanem a tűz életben tartásáról szólnak. A következő tanácsok segíthetnek abban, hogy újra egymásra találjatok.

1. Csókolózzatok 6 másodpercig.

Mérted már valaha, hogy mennyi ideig csókolózol a pároddal? Dr. John Gottman szerint a csóknak legalább 6 másodpercig kell tartania.

Az ő elmélete szerint az ilyen csók sokkal odaadóbb és figyelmesebb, mint egy gyors puszi a szájra. Elég hosszú ahhoz, hogy fizikailag kapcsolatba lépj a pároddal, de nem túl hosszú, hogy például lekésd miatta a buszt. Fokozza az egymás iránti megbecsülést, és szorosabbá fűzi a kötődést két ember között.

2. Ismerd a másik szeretetnyelvét.

Dr. Gary Chapman alkotta meg az öt szeretetnyelv elméletét, amelynek lényege, hogy 5 fő módja van annak, ahogyan az emberek kifejezik a mások iránt érzett szeretetüket és ahogyan szeretnék, hogy szeressék őket.

Hogy a párod boldog legyen, tudnod kell, nála melyik módszer működik a legjobban:

  • ajándékok;
  • kedveskedés;
  • szavakkal történő megerősítés;
  • minőségi idő;
  • fizikai érintés.

3. Használjatok olyan jeleket, amiket csak ti ketten ismertek.

Az ilyen titkos jelek használatával könnyebben túleshettek a kellemetlen szituációkon. Állapodjatok meg egy szóban, ami például azt jelenti, hogy szeretnél indulni. Ha kimondod ezt a szót, a párod ne tegyen fel egyéb kérdést, csak induljatok.

De jó ötlet, ha veszekedés esetére is kitaláltok egy egyezményes kódot, amivel jelzitek egymásnak, hogy most időt kértek. Ez olyan lesz, mint egy vészfék, amit ha behúzol, leállíthatod az egyre hevesebbé fajuló vitát. Alkalmat ad arra, hogy kiengedjétek a gőzt és lehiggadjatok.

4. A “Segíthetek?” hatásosabb, mint a “Szeretlek!”

Amikor látod, hogy a párod a tiszta ruhákat hajtogatja, vacsorát készít vagy füvet nyír, nincs annál kedvesebb dolog, mint hogy felajánlod neki a segítségedet. Nemcsak a munka lesz hamarabb kész, de jó pontokat is szerezhetsz nála, hiszen kimutatod, hogy törődsz vele és fontos neked.

Még jobb, ha leültök megbeszélni a házimunkát, és elosztjátok egymás közt a feladatokat. Ha a párod ódzkodik valamilyen feladattól, légy megértő, köss kompromisszumot.

5. Mélyebb témákról is beszéljetek.

A régóta együtt lévő pároknál a beszélgetések gyakran olyan felszínes témákra koncentrálódnak, mint például a “Mi lesz ma vacsorára?” vagy a “Mikor érsz haza?” Sokan csak a napi eseményeket és feladatokat beszélik meg, közben pedig megfeledkeznek az igazi beszélgetésről, ami mélyebb témákat is érintene.

Ha komolyabb dolgokról is szó esik köztetek, azzal javul a kommunikáció, és jobban megismerhetitek egymást.

6. Beszélj kevesebbet, hallgass többet.

Fontos tudnod, hogy amikor a párodnak valami problémája van, nem biztos, hogy a megoldást várja tőled. Legtöbbször csak arra van szüksége, hogy hallgasd meg.

Az érzelmi támogatás, amit a figyelmes hallgatás jelent, éppen olyan fontos – ha nem fontosabb –, mint praktikus megoldásokkal előállni. Ne akarj mindig te lenni az a szuperhős, aki a párod összes gondjára tudja a megoldást. Legyél inkább a legjobb barátja, aki ismeri a problémáit és megnyugtatja őt, hogy minden rendben lesz.

7. Élvezd a csendet.

Ha eddig nem tudtad volna, a házasság nem a véget nem érő kalandokról szól. A párok nincsenek folyton úton, nem mindig a hobbijukkal foglalkoznak, és az idejüket nem az állandó romantikus randevúk töltik ki. Valójában éppen az ellenkezője az igaz.

Gyakran előfordul, hogy a párok együtt vannak a szobában és nem csinálnak semmi különöset. Ez az igazán szép, mikor mindketten a magatok dolgával foglalkoztok, miközben egymás mellett vagytok. A csendnek ezen pillanataiban megtanuljátok értékelni egymás jelenlétét.

8. Kerüld az elzárkózást és a “nem szólok hozzád” módszert.

Gyakran előfordul, hogy a vita közepén az egyik fél teljesen elzárkózik. A szakemberek szerint ez az egyik leggyakoribb tényező, ami a kapcsolat sikertelenségéhez vezet.

Mikor az illető nem hajlandó többet szólni a másikhoz, azzal azt üzeni: “Nem érdekel, amit mondasz.” Ez a módszer pedig igen ártalmas. Ehelyett jobb, ha kérsz egy kis szünetet és közlöd a pároddal, hogy időre van szükséged, hogy rendezd az érzéseidet magadban. Ha lecsillapodtál, visszatérhettek a megbeszéléshez.

9. Az apró kedvességek romantikusabbak, mint a nagy gesztusok.

A hatalmas, alaposan megszervezett meglepetéseket hisszük a legromantikusabbnak. Pedig az apró, de gyakori gesztusok azok, amelyek tényleg erősíteni tudnak egy kapcsolatot.

Írj egy szerelmes üzenetet minden reggel, kérdezd meg a párodtól, hogyan telt a napja, vagy hozz neki egy apróságot, ami megmutatja, hogy gondoltál rá. Ezzel olyan érzéseket válthatsz ki, mintha a kapcsolatotok legelején járnátok.

10. Ne feledkezz meg magadról sem.

Csak mert kapcsolatban élsz, nem kell mindennek a párod körül forognia. Továbbra is szükséged van arra, hogy saját magadra is fordíts időt, hiszen ez is fontos ahhoz, hogy a lehető legjobb legyél a párod számára.

Táplálkozz egészségesen, légy fitt, és a feltöltődést se hanyagold el. Abban sincs semmi rossz, ha egyedül szeretnél elutazni valahova. Fogd fel úgy, mint egy befektetést a saját jóllétedbe.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here