Louis Braille 15 éves volt, mikor feltalált egy olvasási és írási rendszert a vakok számára. Benjamin Franklin 12 évesen találta fel a békatalpat. Ahhoz, hogy valaki zseniális feltaláló legyen, inspirációra, akaraterőre és magabiztosságra van szükség. Az összeállításunkban szereplőkre pedig ez mind igaz.

1. Jack Andraka, Egyesült Államok, 16 éves – Rákdiagnosztizáló teszt

Egy hozzá közel álló halála után Jack elkezdett érdeklődni a rák korai diagnosztizálási lehetőségei iránt. Tudományos publikációkat olvasott, és kitűzte maga elé azt a célt, hogy kidolgoz egy módszert a hasnyálmirigy rák korai diagnosztizálására. Ez a betegség szinte teljesen tünetmentes, ezért már csak késői stádiumában ismerhető fel.

Iskola után egy laboratóriumban dolgozott, és sikerült egy olyan eszközt kifejlesztenie, ami felismeri a vérben lévő mezothelint. Ennek a fehérjének a túlzott mennyisége rosszindulatú daganat meglétét jelzi.

2. Valentin Frechka, Ukrajna, 18 éves – Lehullott levelekből készült papír

A középiskolai végzős diák egy olyan technológiát dolgozott ki, mellyel papírt lehet készíteni lehullott falevelekből. Ez a találmány segíthet megállítani az erdőirtásokat és környezetbarátabbá teheti a papírgyártást.

1,5 tonna nyersanyagból 20.000 darab A4-es papírt lehet készíteni. Bármilyen levél megfelel erre a célra, de a legjobb a tölgyfa levele. A feldolgozási folyamatból megmaradt hulladékból pedig olyan lignint lehet előállítani, amiből tökéletes üzemanyag válik. Ezzel a találmányával Valentin aranyérmes lett a Genius Olympiad 2018-as versenyén az Egyesült Államokban.

3. Sergei Khaliavin, Oroszország, 17 éves – Számítógépes egér kar nélküli embereknek

Középiskolai diák volt, mikor az az ötlete támadt, hogy kar nélküli emberek számára készít egeret a számítógéphez. Barátjának akart segíteni, aki nem tudta használni az egeret úgy, ahogyan mások. Találmánya úgy néz ki, mint egy cipő a hagyományos egéren megszokott gombokkal. Ezt az egeret a lábujjakkal lehet irányítani.

Sergei egy héten keresztül használta az egeret és még számítógépes játékokat is játszott vele. A találmány kifejlesztésében tanára volt a segítségére. A forradalmi egér elismerést kapott a Moszkvai Nemzetközi Találmányok és Innovatív Technológiák Versenyén 2016-ban.

4. Kylie Simonds, Egyesült Államok, 13 éves – Hátizsák rákos gyerekek számára

Kylie hosszú időn át harcolt a rákkal. Betegsége ellenére nem akart ágyban feküdni, iskolába járt és találkozott a barátaival. De intravénás infúziót kellett kapnia, ami nagyban korlátozta a mozgását. Ezért Kylie kitalálta, hogyan élhet aktív életet a rákbetegsége ellenére is. Egy közönséges hátizsákra rászerelt egy kis készüléket, benne a gyógyszerrel, így a kezelés miatt nem kellett állandóan otthon maradnia. Találmányát szabadalmaztatták, Kylie azt tervezi, hogy a hátizsákot mások számára is elérhetővé teszi.

5. Laalitya Acharya, Egyesült Államok, 13 éves – Járművek mozgásából nyert villamosenergia

Laalitya imádja az olcsó és könnyen megújuló energiaforrásokat kutatni. A TraffEnerate elnevezésű eszköz a járművek áthaladásával keletkező energiát alakítja elektromossággá. Ezeket az eszközöket nagy forgalmú utakra és autópályákra lehet telepíteni. A lány projektjével első helyezést ért el a Discovery Education 3M Young Scientist 2017-es versenyén.

6. Anna Du, Egyesült Államok, 12 éves – Az óceán fenekén hulladékot kereső robot

Anna imád a bostoni kikötőben sétálni. Az egyik sétája során figyelt fel arra, hogy a óceánpart tele van szeméttel. Megpróbálta maga összegyűjteni a sok hulladékot, de egyedül ez nem ment neki. Ekkor döntött úgy, hogy kifejleszt egy olyan készüléket, ami mikroplasztik után kutat az óceánfenéken.

A műanyag elnyeli az infravörös sugárzást, így a speciális érzékelőkkel könnyen felismerhető. A lány reméli, hogy robotja kutatni és a szemetet felszedni is képes lesz. Annát meghívták a Fiatal Tudósok Laboratóriumába, ahol most a találmányán dolgozik.

7. Gitanjali Rao, Egyesült Államok, 12 éves – A víz ólomtartalmát jelző készülék

2016-ban a michigani Flint lakóit megmérgezte a magas ólomtartalmú víz. Gitanjali szülei különböző teszteket vásároltak, hogy ellenőrizni tudják a víz ólomtartalmát, de gyakran hamis eredményeket kaptak. A lány fejében így született meg a gondolat egy készülékről, ami képes kimutatni, ha nehézfém van a vízben. A találmány alapját egy szén nanocsövecskés szűrő adja, ami Bluetooth kapcsolaton keresztül működtethető, az eredmények pedig okostelefonon láthatók. Gitanjali lett az Egyesült Államok legjobb fiatal tudósa 2017-ben.

8. Curry Bishop, Egyesült Államok, 10 éves – Egy készülék, mellyel megelőzhető az autóba zárt gyerekek halála

A fiatal fiú akkor kezdett el gondolkodni egy ilyen eszközön, mikor szomszédjuknak 6 hónapos kislánya meghalt egy autóba zárva. Az autóban a hőmérséklet elérheti a 60 fokot is nyáron, még akkor is, ha az ablakok kicsit le vannak húzva. Hogy megelőzze a gyerekek halálát, Curry készített egy eszközt hőmérővel, érzékelőkkel és hűtő rendszerrel felszerelve. Az eszköz a fejtámlához rögzíthető és jeleket küld, ha az autóban a hőmérséklet kritikus szintet ér el. A Toyota már jelezte érdeklődését a találmány iránt.

9. Brittany Wenger, Egyesült Államok, 17 éves – A mellrák korai diagnosztizálása

Ez a floridai diáklány feltalált olyan mesterséges neutron hálózatokat, melyek segíthetik a mellrák felismerését. Ez a számítógépes program úgy elemzi az adatokat, mint az emberi agy. Használatával tanulmányozni lehet a szöveteket.

Brittany találmánya 90%-os pontossággal képes diagnosztizálni a betegséget. De a lány további fejlesztéseken dolgozik. A mellrákon kívül a leukémia agresszív fajtáját is tudja már diagnosztizálni. A Google tudományos versenyén 2012-ben díjjal jutalmazták találmányát.

10. Ann Makosinski, Kanada, 16 éves – Termoelektromos zseblámpa

Ann egy különös zseblámpát talált fel, ami nem elemekkel, hanem a test melegétől működik. Azután kezdett el ezen gondolkodni, hogy egy Fülöp-szigeteki barátnőjével beszélt, aki attól félt, nem tudja megírni a háziját az áramszünet miatt.

Mivel Ann zseblámpájába nem kell elem, nem szennyezi a környezetet. Találmányát több tudományos kiállításon is bemutatták, köztük 2013-ban a Google Science Fairen is.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét