Feltételezzük, hogy mostanra már mindenki tisztában van vele, hogy az állatoknak milyen jó hatásuk van gazdáik egészségére. A kutyák ebből a szempontból különösen hasznosak, mert a tudósok szerint átlagosan 2 évvel hosszabbítják meg a gazdik élettartamát. Nincs rá bizonyíték, hogy volna bármilyen más háziállat, amiről ezt el lehetne mondani.
A következőkben 10 tudományos tényt ismerhetsz meg, melyek bizonyítják, hogy a kutyák mennyire jótékonyan hatnak a gazdik egészségére.

1. A kutyásoknak ritkábban magas a vérnyomásuk.

A Buffalói Egyetem tudósai tanulmányt készítettek, és arra jöttek rá, hogy a kutyákról való gondoskodás csökkenti a vérnyomást és a stressz szintet. Fontos megemlíteni azt is, hogy a kísérletben résztvevők nem vitték magukkal a vérnyomáscsökkentő gyógyszerüket a vizsgálat idejére. Kiderült, hogy a vérnyomás már attól visszatér a normál szintre, ha az ember simogatja a kutyát.

2. A kutyatulajdonosok boldogabbak.

A kutyák boldoggá teszik gazdájukat, mivel hatásukra több boldogsághormon termelődik az emberi szervezetben. Az endorfin, a dopamin, a szerotonin és az oxitocin szintje is növekszik. Ezek a hormonok természetes antidepresszánsként működnek. 2002-ben végeztek egy felmérést olyan emberek között, akiknek volt háziállatuk. Az eredmények szerint a többségük (75%-uk) boldognak vallotta magát. Azt is állították, hogy az állattal való beszélgetéstől kevésbé érzik magányosnak magukat.

3. A kutyás gazdiknak kisebb az esélyük a stroke-ra.

Egy tanulmány szerint azok a kutyás gazdik, akiknek szívrohamuk volt, a következő 4 évben nagyobb eséllyel maradtak életben, mint akiknek nem volt kutyájuk. Egy másik kutatás szerint a kutyatulajdonosoknak jobb a szívfrekvencia változékonyságuk (amivel a szívroham kockázatát mérik), mint a kutyátlanoknak.

4. A kutyásoknak alacsonyabb a koleszterinszintjük.

Ezt különböző tanulmányokban mutatták ki. A jelenségre még nincs magyarázat. Talán az lehet az oka, hogy a kutyások fizikailag aktívabbak.

5. A kutyatulajdonosok könnyebben fogynak.

A világ népességének csupán 20%-a mozog naponta 30 percet. Az ülő életmód miatt egyre több az elhízott ember, ennek következtében pedig a szív- és cukorbeteg is. Egy tanulmány szerint viszont a kutyások a kutyával való séta és játék miatt könnyebben veszik fel a harcot a túlsúly ellen.

6. Jobban tűrik a fájdalmat.

Egyetemi kutatók szerint a kutyák segítenek ellazulni és képesek magukra terelni a gazdi figyelmét, ezzel pedig csökkentik a fájdalomérzetet.

7. A kutyatulajdonosok jobban alszanak.

Egy tanulmány szerint azoknak a kutyásoknak a 41%-a, akik a kutyájukkal egy ágyban alszanak, hosszabban és jobban is tudnak aludni. A résztvevők állították, jobban és nyugodtabban alszanak, mikor a kutyájuk mellettük van.

8. Kisebb az esélyük az allergiára.

Kb. 50 millió amerikai szenved valamilyen allergiában, melyek közül a leggyakoribb az állatszőr okozta allergia. Egy 2015-ben készült tanulmány szerint azok a gyerekek, akik már egészen kiskorukban állatok közelében vannak, erősebb immunrendszerre tesznek szert, ezért kisebb az esélyük, hogy allergiásak lesznek.

9. Jobb a pszichés állapotuk.

Egyes adatok szerint az Egyesült Államokban a felnőtt népesség 20%-át érintik a pszichés betegségek, mint a depresszió, a bipoláris zavar vagy a skizofrénia. Bár az állatok gyógyítani nem tudják ezeket a betegségeket, mégis vannak pozitív hatásaik. A komoly mentális betegségekkel küzdő emberek 60%-a állítja, hogy a háziállat segít kontrollálni az érzelmeiket, enyhíti a depressziót és csökkenti a szorongást.

10. A kutyatulajdonosok sokkal kommunikatívabbak.

Kutatások során kiderült, hogy a kutyás gazdik jóval többször kezdeményeznek párbeszédet, mint azok, akiknek nincs kutyájuk. Például hamarabb ismerkednek össze a szomszédaikkal is. A résztvevők 40%-a állította, hogy már kaptak valamilyen szívességet olyanoktól, akikkel a kutyájuknak köszönhetően ismerkedtek meg.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here