A fiatalabb rajongók valószínűleg a Harry Potterből ismerik őt, de legendás karrierje már több évtizedet foglal magában. Színházban játszani és filmben szerepelni 1952-ben kezdett, azóta pedig szinte mindent elért, amit ebben a szakmában el lehet érni. Óriási népszerűsége ellenére biztosan van, amit csak kevesen tudnak róla.
10 tényt ismerhetsz meg a csodás színésznőről. Lehet, hogy te is meg fogsz lepődni.

1. Szülei eleinte nem támogatták a színészi törekvéseit.

Minden mese nehézségekkel indul, ez pedig Maggie életéből sem maradt ki. Az angliai Ilfordban született 1934. december 28-án. Szülei nem voltak lelkes színházrajongók. Édesanyja titkárnőként dolgozott, apja pedig laboránsként az Oxfordi Egyetemen.

Szülei finoman szólva nem értették meg a színészi törekvéseit, és egyáltalán nem támogatták őt ebben. Édesanyja egyenesen meg volt győződve arról, hogy “ilyen arccal” esélye sincs a színészi pályán.

2. Rákkal küzdött a Harry Potter forgatása alatt.

Miközben Minerva McGalagony professzort alakította a filmben, a magánéletben is harcot vívott. 73 évesen ugyanis mellrákot diagnosztizáltak nála, kemo- és sugárterápiára is szüksége volt. A legendás színésznő azonban megtörhetetlen lelkierőről tett tanúbizonyságot, és végigcsinálta a forgatást.

3. Lenyűgöző, hogy mennyi díja van.

Karrierje során Maggie rengeteg aranyat halmozott fel, mégpedig díjak formájában: 4 Emmy-díj, 7 BAFTA, 1 Tony-díj és 2 Oscar, de a sornak itt még nincs vége. Adjunk hozzá még 3 Golden Globe-díjat, 6 legjobb színésznőnek járó Evening Standard Theater-díjat és 5 Screen Actors Guild-díjat. Már nem kell más, csak egyetlen Grammy-díj, hogy csatlakozhasson az EGOT-klubhoz, azaz azon emberek csoportjához, akik minden jelentős díjat elnyertek ebben a szakmában.

4. Fiai szintén színészek.

Bár az ő szülei elítélték a színészi hivatást, Maggie családjában folytatódik a színészet iránti elköteleződés. Ugyanis fiai, Toby Stephens és Chris Larkin is erre a pályára léptek. Nem Maggie terelte őket ebbe az irányba, de támogatta a döntésüket.

5. Énekelni is nagyon jól tud.

Ha azt hinnéd, a Grammy-díj távol esik Maggie karrierjétől, tévedsz. A színészi hivatáshoz az sem árt, ha az ember tud énekelni, márpedig Maggie ezen a téren is remekel. Már jó párszor megcsillogtatta tehetségét a musicalekben is. De ha kérdezik, mindig nagyon szerényen beszél az énekesi képességeiről.

6. Nem rajong Shakespeare-ért.

Lenni vagy nem lenni egy Shakespeare-darabban – ez volt a kérdés Maggie számára. Annak ellenére, hogy elég sokszor szerepelt ilyenekben, így nyilatkozott: “Az én karrierem változatos. Azt hiszem, akkoriban beskatulyáztak a humorba. Shakespeare nem az én műfajom.”

7. II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte.

Nemcsak a rajongóitól és a szakmától kapott számtalan elismerést, de olyanoktól is, akiknek kék vér folyik az ereiben. 1989-ben II. Erzsébettől megkapta a Dame titulust (a férfiaknál a Sir a megfelelője). Tehát a teljes neve: Dame Margaret Natalie Smith CH, DBE.

8. A színházat jobban szereti a filmezésnél.

Szeret filmekben szerepelni, de az igazi szerelem számára a színház, a maga hangulatos, szenvedélyes, szürreális világával. “Nagyon hálás vagyok, hogy játszhattam a Harry Potterben és a Downton Abbey-ben, de ezek sem teljesen kielégítő szerepek. Nem éreztem úgy, hogy tényleg játszom” – mondta egy interjúban.

9. Már a Harry Potter előtt találkozott Daniel Radcliffel.

Nem a Harry Potter forgatása volt az első alkalom, hogy együtt dolgozott Daniel Radcliffel. 1999-ben a BBC egyik drámája, a Copperfield Dávid volt az első közös munkájuk 2 évvel a Harry Potter előtt.

10. Különleges kapcsolata van a macskákkal.

Nemcsak McGalagony professzor kedvenc állata a macska, hanem Maggie is imádja őket. Elmesélte, hogy nagyon szereti a film első jelenetét, mikor macskából változik vissza emberré. A való életben részt vett kóbor macskák megmentéséért rendezett adománygyűjtő kampányban is, ahol a hírességek különleges műalkotásokat készítettek, amelyeket aztán aukción bocsátottak árverésre.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét