Új ruha, ing vagy bármilyen ruhadarab, esetleg kiegészítő vásárlása esetén az elsődleges szempont a jó minőség. De valójában a ruhák összemennek és kiszakadnak már az első mosás után.
A következő 10 tipp segítségével elkerülheted, hogy rossz minőségű termékekre pazarold el a pénzedet.

10. Nyomkodd meg a pamutanyagot

Fogd meg az anyagot és nyomkodd át rendesen a kezedben néhány másodpercig. Ha az anyag összegyűrődik, mint egy papír, akkor valami speciális vegyszernek köszönhetően tartja meg az alakját. Az ilyen ruhadarabok már az első mosás után olyanok lesznek, mint egy rongyszőnyeg.

9. Húzd szét a varrásnál, hogy lásd a lyukakat

A jó minőségű ruhadarabokra a sűrű öltés, és a vastag varrás a jellemző. Finoman próbáld meg széthúzni az öltéseket. Ha a varrásnál lyukacskák látszódnak, akkor egy nagy rakás szemetet készülsz megvenni.

8. Kerüld el a nyitott cipzárakat

Vegyél inkább olyan ruhákat és kiegészítőket, melyeken szövettel takart fémcipzár van, ugyanis ez a típusú cipzár a legmegbízhatóbb és leghosszabb életű. A nyitott, műanyag cipzárak gyakran eltörnek, valamint szinte az összes termék esetében a gyenge minőséget jelzik.

7. A szegély legyen elég széles

A nadrágok és szoknyák szegélye akár 4 cm is lehet, míg a blúzoké és az ingeké lehet egy kicsit kisebb, 2 cm is. Ha egy ruhadarabon egyáltalán nincs szegély, vagy a helye egyszerűen csak össze van öltve, nagy valószínűséggel egy igen gyenge minőségű termékről van szó.

6. Húzgáld meg az anyagot

Egy jó minőségű ruhadarab mindig megtartja a formáját. Fogd meg egy ruha vagy egy szoknya nyúlékony részét, s húzgáld meg rendesen, majd engedd el. Ha az anyag elveszíti a formáját, akkor az bizony egy olcsó, rossz minőségű darab.

5. Bizonyosodj meg róla, hogy a cipzár passzol a hosszhoz

A ruhákon, szoknyákon vagy bármely más típusú ruhadarabon található cipzárnak meg kell felelnie hosszban és színben is.

4. Figyelj oda a címkékre

A természetes anyagok, mint a pamut, a selyem és a gyapjú erősek és tartósabbak, mint a műanyagok. Ugyanakkor, egy 100%-ban pamutból készült ruha, mosás után gyorsan összemehet. Épp ezért célszerű olyan ruhadarabokat választani, melyekhez 5-30%-ban mesterséges anyagokat adnak (viszkóz, poliészter, nejlon stb.). Az ilyen ruhák nem nyúlnak ki, és sokkal tovább tartanak.

3. Bizonyosodj meg róla, hogy a varrás és a fonal egyezik

Vizsgáld meg az anyag mintáját és a fonal színeit. Ha a minták nem egyeznek, és az öltések más színű fonallal készültek, nyilvánvaló, hogy azt a terméket csak gyorsan összedobták. Valószínűleg inkább a mennyiségre törekedtek, nem pedig a minőségre.

2. Ellenőrizd a gombokat és a gomblyukakat

Amikor a gyártók hamis vagy rossz minőségű termékeket készítenek, nem figyelnek oda az apró részletekre. Épp ezért ellenőrizd le a gombokat és a gomblyukakat, mielőtt megveszel egy ruhadarabot. Bizonyosodj meg róla, hogy a gombokat rendesen odaerősítették, és nincsenek kilógó szálak. Figyeld meg továbbá, hogy a szegélyezett gomblyukak egyenletesen vannak-e kivágva.

1. Nézd meg a gyűrődések színeit

Ha a táskafülek, szíjak vagy a ruhák gombolása mentén a gyűrődéseknél halványabbnak tűnnek, az sajnos a gyenge minőség jele. Ugyanez a helyzet, ha egy ruhadarab egyik része világosabb vagy sötétebb, mint a többi. Ilyen esetben néhány mosás után biztosan kifakul a megvásárolt termék.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét