A magyar nudlihoz hasonlít leginkább az olasz gnocchi (ejtsd: nyokki), de nem mindegy, milyen burgonyából készítjük, és nagyon oda kell figyelnünk a tészta állagára is. A következő tippek segítségével tökéletes gnocchit készíthetsz házilag.

1. Olyan burgonyára lesz szükség, amelyik lisztesre fő. Ha lehet, minél öregebb krumplit válassz, mivel a fiatal még túl vizes, és a tészta így túl sok lisztet fog felvenni, amitől elnehezül. Ha olyan krumplit találsz, ami már csírázik, az lesz a legjobb a gnocchihoz.

2. A burgonyákat 200 fokos sütőben szikkaszd 1 órán át, így víztartalmának negyedét elveszíti. A krumplikat ne a sütőbe vagy a rácsra tedd, hanem készíts nekik sóágyat. Ha ezt a lépést szeretnéd kihagyni, sós vízben, héjában 20 perc alatt főzd meg a burgonyát, így kissé nedvesebb tésztát fogsz kapni.

3. Ha vízben főzöd a burgonyát, alaposan szűrd le, hogy ne maradjon víz az edényben. Ezután törd össze. Ha a főtt burgonyával készült tésztát túl nedvesnek találod, konyharuha segítségével nyomkodj ki belőle annyi vizet, amennyit csak tudsz, csak ezután adj hozzá lisztet.

4. A krumplival készült tésztát nem kell annyi ideig gyúrni, mint a kenyértésztát. Legfeljebb 5 percig gyúrd, éppen addig, míg szépen összeáll. Az áttört burgonyát egy villa segítségével forgasd össze a liszttel és a tojással. A tésztát finom mozdulatokkal, ne erővel gyúrd.

5. A tészta gyúrása előtt a kezedet lisztezd be vagy liszt helyett használj keményítőt, hogy ne ragadjon rád.

6. A burgonyás masszát ne várasd sokáig, különben pépessé válik. A darabokra vágott tésztából sodorj rudakat, ezeket vágd apró darabokra, majd egy recés felületű deszkán vagy egy villa segítségével alakítsd ki rajtuk a jellegzetes bordákat.

7. A tészta készítésének minden szakaszában használj lisztet a kezeden és a munkalapon is. A nyers gnochikkat is lisztezd be, hogy ne ragadjanak össze.

8. Ha elkészültél a gnocchik megformázásával, 45 percen belül tedd bele őket a lobogó vízbe.

9. Amelyik gnocchi felúszik a víz felszínére, az elkészült, rögtön szedd is ki a vízből. Ez azért fontos, mert ha akár fél percet is késlekedsz, a tészták elvesztik eredeti formájukat.

10. A készre főtt gnocchit azonnal az asztalra teheted, amit pedig nem fogyasztasz el azonnal, azt le is fagyaszthatod. A vízből kivett gnocchikat csepegtesd le úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Ezután tedd be a fagyasztóba 1-2 órára, majd porciózd. Fagyasztva minőségét 2 hónapig őrzi meg.

Hozzávalók:

  • 1 kg lisztes burgonya
  • 8-10 dkg liszt (a burgonya nedvességtartalmától függően)
  • 2 db tojás sárgája
  • só ízlés szerint

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét