Kemény helyzetekben a testünk “üss vagy fuss” üzemmódba kapcsol át, az agyunk pedig eldönti, hogy meneküljünk vagy nézzünk inkább szembe a problémával. Ez pedig azt is jelenti, hogy idegessé válunk. Viszont segíthet megnyugodni, ha tisztában vagyunk azzal, mi a teendő.
Összegyűjtöttünk néhány tippet arra, miként cselekedj a következő helyzetekben.

1. Medúzacsípés

Ha megtörténik, rögtön gyere ki a vízből, majd csipesszel távolítsd el a csápok maradványait. Az érintett területet áztasd forró vízbe vagy végy forró vizes fürdőt 20-40 percig.

Ha a csípés nem súlyos, a következő napokban még jegeld. Ha súlyos, akkor menj be a kórházba ellenanyagért.

2. Cápatámadás

Próbálj meg nyugodt maradni és nem csapkodni a vízben, mivel ezzel csak még inkább magadra vonod a figyelmet. Fontos, hogy próbáld felvenni és megtartani a szemkontaktust a cápával. Ha úgy látod, támadni készül, láttasd magad a lehető legnagyobbnak a vízben. Ettől kissé meghátrál majd.

Ha úgy látod, csak elhalad melletted, akkor tedd ennek az ellenkezőjét, azaz láttasd magad minél kisebbnek. Ha rád támad, támadj vissza. Rúgd és üsd, főleg az olyan érzékeny területein, mint például a kopoltyúja. Ne hagyd, hogy mögéd kerüljön. Ha sikerült elijesztened, ússz vissza a partra, de csak lassan, nehogy újból felfigyeljen rád.

3. Medvetámadás

A legfontosabb, hogy mindig legyen nálad medveriasztó spray. Ha olyan vidéken jársz, ahol előfordulhatnak medvék, csapj zajt, beszélj hangosan akkor is, ha egyedül vagy, énekelj, fütyöréssz. Ne hagyj magad után ételt, mert a medve a nyomodba fog eredni. Ha barna medvével kerülsz szembe, ne szaladj el, inkább lassan hátrálj, és készítsd elő a medveriasztó sprayt.

Ne próbálj meg fenyegetőnek tűnni, inkább húzd össze magad, hogy kisebbnek tűnj, és ne nézz a medve szemébe. Ha megtámad, feküdj a földre, és tettesd magad halottnak 10-20 percig, míg a barna medve odébbáll. Olyan pozícióban feküdj, hogy a hasad és a fejed védve legyen.

A helyzet kissé más a fekete medve esetén. Ha találkozol vele, próbálj minél nagyobbnak tűnni, lengesd a karjaidat. Ha megtámad, támadj vissza. Próbáld megütni az orrán vagy más érzékeny testrészén, ehhez használhatsz egy botot vagy követ is. Addig küzdj, míg a medve el nem megy.

4. Autólopás

Ne kockáztasd az életed az autód miatt! Engedd át a kocsit a tolvajnak, hiszen az esetek többségében mást nem akar tőled. Ha veled vannak a gyerekeid is, először őket tedd ki, utána szállj ki te is. Ha a tolvaj azt mondja, szállj ki és engedd őt be az autóba, tedd azt. Ne maradj az autóban, ha van rá mód.

5. Kiszabadulás egy autó csomagtartójából

Ha valaha is abban a helyzetben találod magad, hogy bezártak egy autó csomagtartójába, van rá mód, hogy kiszabadulj. Húzd meg a csomagtartó vésznyitóját. Ha ez nem működik, húzd meg a csomagtartó nyitó bowdenjét. Megpróbálhatod betörni a hátsó lámpát, és így felhívni magadra a figyelmet. Úgy is megpróbálhatsz kijutni, hogy berúgod a hátsó ülést.

6. Fagyás

A fagyást onnan ismerheted fel, hogy a bőröd kipirosodik és fáj. Ezt követően válik fehérré és keménnyé. A fagyási sérülést a következőképpen kezelheted: először itasd fel a nedvességet a bőrödről egy száraz ruhával. Óvatosan csináld, ne dörzsöld, mert attól csak rosszabb lesz. Ezután egy száraz, tiszta ruhával fedd le az érintett területet.

Melegíts vizet körülbelül 43 ºC hőmérsékletűre, de ha nem tudod megmérni a hőfokát, addig melegítsd, míg már melegnek, de nem forrónak érzed. Ezután a fagyott részt áztasd bele, és folyamatosan pótold a vizet, egészen addig, míg a kifehéredett bőr újra életteli nem lesz. Ezután az érzékelés is visszaáll a normálisra a sérült területen.

7. Lebegés a vízben egy nadrág segítségével

Vedd le a nadrágodat, és a szárait szorosan csomózd össze. Ahogyan egy szatyorral csinálnád, emeld a magasba és lengesd meg, hogy minél több levegő tudjon belemenni. Ezután tedd a nyakad köré, a derékrészét szorítsd össze, ahogyan a képen láthatod. Haladás közben folyamatosan fröcsköld vízzel, hogy nedves maradjon.

8. Kötél nejlonból

Ehhez sok nejlon szatyorra lesz szükséged, minél hosszabb kötelet szeretnél készíteni, annál többre. Vágd félbe a szatyrokat hosszában. Mindegyiknek az aljára készíts egy lyukat. Egy fél zacskót helyezz a lyukba, majd húzd át azt a saját fülén, így csomó keletkezik.

A “szálak” egyik végét kösd össze, akaszd fel valahova, és kezdd el összefonni őket. Így a kötél jóval erősebb és tartósabb lesz, nem fog olyan könnyen elszakadni.

9. Elromlott fék

Amint észreveszed, hogy nem fog a fék, rögtön vedd le a lábadat a gázpedálról. Ha van rá idő, kapcsold be az elakadásjelzőt, és kezdj el dudálni, hogy figyelmeztesd a veszélyre a közeledben lévő autósokat. Válts alacsonyabb sebességfokozatba, hogy ezzel is lassítsd az autót. Közben kezdd el nyomkodni a fékpedált olyan erősen és gyorsan, ahogy csak tudod. Talán már ez is elég lesz ahhoz, hogy megállítsd az autót.

Használhatod a kéziféket is, de csak óvatosan, mert elveszítheted az uralmat az autó felett. Ha semmi sem válik be, próbáld használni a szalagkorlátot, főleg, ha autópályán haladsz. Bár az autó oldala megsérül, de le fogsz lassulni tőle.

10. Ajtóbetörés

Az ajtót egy bizonyos ponton kell eltalálnod a zár mellett, nem pedig a zárat kell célba venned. Előre dőlve, a sarkaddal rúgd meg erősen az ajtót, a földön lévő lábaddal rugaszkodj el, hogy a rúgásod még erőteljesebb legyen. Ez hatékonyabb, mintha a válladdal próbálnád betörni az ajtót, mivel úgy könnyebben megsérülhetsz.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét