Eltömődés, genetika, életkor, nap okozta károsodás állhat a kitágult pórusok hátterében. Ez viszont nem jelenti, hogy a méretüket ne lehetne csökkenteni. A megfelelő kezelési és tisztítási módszerekkel összehúzhatod őket.
Utánanéztünk, mit ajánlanak a bőrgyógyászok, és szeretnénk megosztani a tippjeiket, hogy makulátlan lehessen a bőröd.

1. Csak olyan arctisztítót használj, aminek megfelelő a pH-értéke.

Talán szeretsz kísérletezni az arctisztítókkal, de közben ne feledkezz meg arról, hogy ellenőrizd a pH-értéküket. A kozmetológusok szerint ez kulcsfontosságú. A termékeknek alkalmazkodniuk kell a bőrhöz, amelynek pH-értéke 4,7-5,75 között mozog normál esetben. A nem megfelelő arctisztító kevésbé rugalmassá és érzékenyebbé teheti a bőrt. Nemcsak a pórusok tágulnak ki tőle, de olyan bőrbetegségek is kialakulhatnak, mint a dermatitis vagy a rosacea.

2. Ne használj nappali krémet a zsíros orra.

A bőrgyógyászok azt javasolják, ne használj nappali krémet az orrodra, ha zsíros vagy sok mitesszer van rajta. Ez ugyanis még inkább tágítja a pórusokat.

3. Glikolsavval kitisztíthatod az eltömődött pórusokat.

Ha tág és eltömődött pórusaid vannak, használj glikolsavat. Ez még a száraz bőr számára is ideális. A glikolsavat tartalmazó termékek eltávolítják az elhalt hámsejteket és a zsírt, amelyektől a pórusok eltömődtek, ezzel csökkentik azok méretét.

4. Naponta 2-szer moss arcot meleg vízzel.

A pórusok még nagyobbnak látszanak, ha eltömődtek és a bőr zsíros. Reggel és este mosd meg az arcod meleg vízzel, hogy a pórusok kitisztuljanak, de ügyelj arra, hogy a víz ne legyen forró, mert az irritálhatja a bőrt. Az irritált bőrön pedig még nagyobbnak tűnnek a pórusok.

5. Használj olajmentes naptejet.

A naptej is elzárhatja a pórusokat.

  • A pattanásra hajlamos bőrre olajmentes naptejet használj. Nagyon könnyű legyen az állaga, és tartalmazzon cinket.
  • Jobb, ha a vízálló naptejet kerülöd, mert alatta a bőr nem tud lélegezni, és a pórusok még inkább eltömődnek.
  • Ha száraz a bőröd, olyan naptejet használj, ami hidratál is egyben, de nem olajos.

6. Használj mattító kendőt napközben.

A zsíros bőrön tágabbak a pórusok, mint a szárazon, ezért hasznos, ha mindig van nálad mattító kendő. Ez kombinált bőrön is működik, mikor csak az orron zsíros a bőr, az arc többi részén száraz. Finoman nyomkodd a kendőt a bőrödre, de ne dörzsöld vele az arcod.

7. Zsíros és kombinált bőrön kerüld a folyékony termékeket.

A folyékony állagú kozmetikumok, mint például a folyékony alapozók, sokat rontanak az eleve kitágult pórusokon. Ismerned kell a bőrtípusodat. Ha az arcod egyes területein száraz a bőr, az még nem jelenti, hogy mindenütt extra hidratálásra van szükség. A bőrgyógyászok azt javasolják, hogy könnyű hidratálót használj, ha tágak a pórusaid.

8. Fogyassz kevesebb tejterméket.

A bőrgyógyászok tanácsa az, hogy napi 200 milliliter növényi tejet fogyassz, mert ezek előnyösebbek a bőr számára. A tehéntejben lévő növekedési hormonok hatására a pórusok kitágulnak.

9. Használj cink-oxidot tartalmazó krémet a tág pórusokra.

A cink-oxid aktív hatóanyagként jelen van pelenkakiütés elleni krémekben és ásványi naptejekben. Alkalmazható különböző bőrtípusoknál, védő hatást fejt ki a bőrön. Vékony rétegben vidd fel a cink-oxidot tartalmazó krémet és használd rendszeresen a kitágult pórusokon.

10. A bőrtípusodnak megfelelő hámlasztási módszert alkalmazz.

A hámlasztással légy óvatos. Először határozd meg, hogy milyen a bőrtípusod.

  • Ha száraz, érzékeny és pattanásra hajlamos, kíméletes kémiai hámlasztót használj, mert a mechanikus hámlasztás túlzottan irritálhatja a bőrt.
  • A zsíros, vastag bőrön alkalmazhatsz erősebb kémiai hámlasztást. De sötétebb bőrtónuson és foltos bőrön ezt inkább kerüld.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here