Amikor sétálsz az utcán, találkozhatsz kutyákkal. Ezek a házi kedvencek annyira aranyosak tudnak lenni, hogy nem csoda, ha nem tudsz ellenállni és rögtön meg akarod simogatni őket. De ha nem megfelelően közeledsz, a kutya megijedhet, és a találkozás mindkettőtöknek rossz élményként maradhat meg. Ez még egy alapvetően barátságos kutya esetében is előfordulhat.
Cikkünkben állatorvosok tippjeit ismerheted meg, hogy az ismerkedési folyamatba ezentúl ne csússzon hiba.

1. Ne rohanj hozzá.

Éppen mész az utcán és találkozol egy kutyával, akit a gazdája sétáltat. Rögtön azt érzed, hogy oda kell menned és meg kell simogatnod, annyira aranyos. A hozzáértők szerint, ha ezt hirtelen mozdulattal teszed, a kutya megijedhet. Ha nyugodtan, higgadtan közeledsz hozzá, akkor nem fogod megfélemlíteni, tudni fogja, hogy nem bántani akarod.

2. Kérj engedélyt a gazdájától.

Egy másik gyakori hiba, hogy mikor meglátunk egy aranyos kutyát, egyből odamegyünk hozzá és elkezdjük simogatni. Ne felejts el engedélyt kérni a gazdájától, és ezt ne csak udvariasságból tedd. Lehet, hogy a kutya agresszív és nem szereti, ha simogatják. Ezért szánj rá egy mondatot, hogy megkérdezd a gazdát, hogy szabad-e simogatni a kutyát. Ettől a kutya is nyugodtabb lesz.

3. Kerüld a közvetlen szemkontaktust.

Még az emberek esetében is úgy van, hogy ha egy vadidegen belenéz a szemünkbe, az nemcsak zavarba ejtő tud lenni, de egyenes megfélemlítő is lehet. Kényelmetlenül érezzük magunkat tőle. Ugyanez a helyzet a kutyáknál. Ha megkaptad az engedélyt a gazdától, akkor se nézz bele rögtön közvetlenül a kutya szemébe. Mikor már látod, hogy elfogadott és jól érzi magát, akkor is oldalról közelíts hozzá, ne szemből.

4. Hagyd, hogy megszagoljon.

A kutyák szaglása jóval fejlettebb, mint az embereké. Ez az oka annak, hogy javarészt a szimatukkal fedezik fel a körülöttük lévő világot. Az orruk számukra olyan, mint a második szemük. Ezért inkább hagyd, hogy ő jöjjön oda hozzád, és ne te közeledj felé. Hadd szagolja meg a lábaidat és a kezeidet, hogy el tudja dönteni, akar-e veled barátkozni vagy sem.

5. Ne simogasd a fejét, és ne hadonássz a feje fölött.

Az emberek többsége szinte azonnal a kutya fejére teszi a kezét, és nem is gondolnak arra, hogy sok kutya ezt nem szereti. Az állat ezt felfoghatja agresszív közeledésnek is, ezért nem ritka, hogy ezt a mozdulatot támadás követi. Engedd le a kezedet, hogy megszagolhassa és közelebb engedjen magához.

6. Védd a kezeidet, de hagyd, hogy megszimatolja.

Leengedted a kezed és hagyod, hogy megszimatolja. Ilyenkor a felnőtteknek és a gyerekeknek is figyelniük kell arra, hogy az ujjak ne legyenek kinyújtva, és inkább a kéz felső részét tartsák a kutya felé. Így nagyobb biztonságban lesz a kezed, ha esetleg a kutya negatívan reagálna a közeledésedre.

7. Hagyj neki teret.

A személyes tér nagyon fontos a kutyáknak. Ha lehajolsz hozzá, hogy megsimogasd, miután már a bizalmába férkőztél, ezt a teret akkor is tartsd tiszteletben. Tarts távolságot, hogy a kutyának megadd a mozgás szabadságát, miközben ő is jobban megismer téged.

8. Vakard az állát.

Ha úgy érzed, a kutya már bízik benned, elkezdheted simogatni. De ahelyett, hogy a fejét vagy a hátát érintenéd meg, kezdd inkább az állával. A kutya állának simogatása számunkra biztonságos, számukra pedig kellemes és nem ijesztő. Így biztos lehetsz benne, hogy nem lesz mérges rád.

9. Simogasd, ne ölelgesd.

Ahogyan az emberek kifejezésre juttatják a barátságot, az a kutyáknál nem biztos, hogy működik. Ezt pedig figyelembe kell venni. Az ölelés és a puszilgatás stresszt válthat ki a kutyából. Ha egy ismeretlen kutyával próbálsz így barátkozni, de ő közben stresszes lesz, az komoly veszélyt jelent, jobb, ha inkább magára hagyod. Mindig simogasd és ne próbáld ölelgetni.

10. Ne simogasd, mikor ideges.

Ha megfigyeled a kutya viselkedését, könnyen eldöntheted, megsimogathatod-e vagy sem. Lehet, hogy nem érdekled őt vagy éppen ideges. Ha azt látod, hogy nincs kedve barátkozni veled, ne erőszakoskodj, ne tégy semmi olyat, ami nem tetszene neki. A legjobb, ha csak akkor közeledsz hozzá, ha látod, hogy jókedvű és nyitott a barátkozásra.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét