A testünk egy bonyolult szerkezet, amit néha nehéz irányítani. Vannak dolgok – például a tüsszentés vagy a csuklás –, melyek látszólag maguktól történnek. Vagy mégis tudjuk szabályozni őket?
A következő tippek segítségével jobban kontroll alatt tarthatod a testedet, hogy elkerüld a kínos helyzeteket.

10. Semmiképp sem akarsz tüsszenteni? Nyomd össze az orrnyergeden a bőrt két ujjaddal.

Ha az orrnyergednél piszkálod a bőrödet, az agyad figyelmeztető jelet kap és lefékezi az egyes folyamatokat, például a tüsszentést is. Ha viszont éppen hogy tüsszenteni akarsz, de nem sikerül, nézz bele nagyon erős fénybe.

Ha egyik módszer sem válna be, maradj optimista. Egy nő, aki bekerült a rekordok könyvébe is, 976 napon át tüsszentett.

9. Hogy jobban hallj, dugd be a füleidet.

Ha egy klubban vagy koncerten vagy, ahol hangos zene szól, nem fogsz hallani másokat. Ilyenkor a tragust, a fül külső porcát az ujjaddal nyomd befelé, hogy bezárd vele a füledet. Most fordítsd a másik füledet a hozzád beszélő felé. Az énekesek gyakran alkalmazzák ezt a trükköt, bár ilyenkor úgy tűnik, a fülhallgatójukat igazgatják.

8. Szopd a hüvelykujjad, ha aggódsz.

Ezt a reakciót a bolygóideg stimulációjával lehet magyarázni, aminek hatására lassul a szívverés és csökken a vérnyomás.

Ha rád tör az aggodalom egy szituációban, szorítsd ökölbe a kezed a hüvelykujjaddal felfelé és fújj rá.

7. Hogy véget vess a csuklásnak, nyomj jeget a nyelvedhez.

A csuklásra mindenkinek megvan a maga módszere: a nyelved hegyét nyomd a szájpadlásodhoz, nyelj le egy szem kockacukrot, vagy nyomj jégkockát a nyelvedhez. Fogd be a füleidet, majd szívószállal egyszerre igyál meg egy pohár vizet. Vagy hajolj a mosogató fölé és igyál vizet egy pohárból.

Ha a csuklásod nem múlik el, lehet, hogy úgy jársz, mint az a férfi, aki 68 éven át csuklott, mégis lett felesége és 8 gyermeke.

6. Ha futás közben a rekeszizom jobb oldalán izomgörcs lép fel, fújd ki a levegőt, mikor a bal lábadra lépsz.

Ugyanezt a szabályt alkalmazhatod, ha a bal oldalon lép fel görcs, csak akkor a jobb lábadra lépve fújd ki a levegőt. A fájós oldaladat finoman masszírozd közben.

Mikor futsz, a vér a dolgozó izmokba áramlik. Megfelelő bemelegítés nélkül a vér nem oszlik el egyenletesen, a májba és a lépbe túl sok kerül belőle. Ezek a szervek kezdik el nyomni a rekeszizmot.

5. Tartsd vissza a lélegzeted, hogy hamarabb felébredj.

Közben majd felgyorsul a szívverésed, a szervezted pedig aktív üzemmódba kapcsol.

De ezzel a módszerrel ne ess túlzásba, hiszen a hirtelen ébredés komoly stresszt jelent a szívednek.

4. Rosszkedvű vagy? Rágcsálj ceruzát.

A titok egyszerű: ha egy ceruzát fogsz a fogaid közé, közben azok az izmok kezdenek el dolgozni, melyek mosolygás közben is működésbe lépnek. Ez az impulzus eljut az agyba és endorfin felszabadulását váltja ki. Gyakorlatilag mosolyogni kezdesz.

3. Aktiváld a szupermemóriádat egy ág rozmaringgal.

Ha valamit nagyon jól meg kell tanulnod, hívd segítségül a memóriád rejtett potenciálját. Tanulj késő este vagy éjszaka az ágyban fekve egy ág rozmaringot szagolgatva. Ezzel az egyszerű trükkel gyorsabban és hatékonyabban tudod memorizálni az információkat.

2. Mikor a lábaid elzsibbadnak, rázd meg a fejed.

Megvan az a kellemetlen érzés, mikor a lábaid vagy a karjaid elzsibbadnak? Úgy érzed, mintha tűvel böködnének. Legközelebb csak rázd meg a fejed. Ilyenkor az izmok ellazulnak, a kellemetlen érzés pedig megszűnik.

1. Fogd be az orrod, ha át akarod verni a hazugságvizsgálót.

Ha ideges vagy és a szíved őrült tempóban kezd verni, fogd be az orrod, majd fogd be a füleidet is, és erősen fújd ki a levegőt. Érezni fogod, hogy a füleidben a nyomás megváltozik.

BÓNUSZ: Így tévesztheted meg az agyad, hogy úgy lásd a világot, mintha egy párhuzamos univerzumba kerültél volna.

  • Kapcsold be a rádiót és tekerd el úgy, hogy fehér zajt hallj.
  • Vágj félbe egy pingpong labdát, és ragasztószalaggal erősítsd a szemeidre.
  • Most feküdj le a rádió mellé és lazulj el. 10-20 perc múlva tapasztalni fogod a Ganzfeld-effektust.

Az agyad elkezdi egy egészen új módon értelmezni a hangokat és a fényeket, olyan különös érzeteket keltve, mintha hallucinálnál. Ezt a furcsa jelenséget már hosszú ideje ismerik, de a tudósokat csak a 20. században kezdte el mélyebben érdekelni.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here