A rossz testtartás gyakori oka a hát- és derékfájásnak. Ha a te hátad is fáj, és szeretnéd elkerülni a hosszú távú következményeket, néhány egyszerű korrekciós gyakorlattal javíthatod a testtartásodat ülés, állás és járás közben. Ne aggódj, a helyes testtartás elsajátítása nem veszi el sok idődet! Valójában csak odafigyelést igényel, hogy ne görnyedve ülj a székben, és ne púpos háttal nézegesd a telefonodat.
A következő 10 tipp segítségével javíthatod a testtartásod. Olyan egyszerűek, hogy könnyedén beillesztheted őket a mindennapjaidba.

1. Tapasz X alakban a háton.

A testtartást javító tapaszokat gyakran használják, hogy a megfelelő helyzetben tartsák a testet, és figyelmeztessenek, ha napközben görnyednél. X alakban kell a hátra felragasztani úgy, hogy közben a vállaid kissé hátra hajoljanak. Ha helyesen csinálod, ezzel a módszerrel megakadályozhatod, hogy napközben görnyedt legyen a hátad.

2. Ülés közben tartsd a talpad a talajon.

Sokan a nap nagy részét ülve töltik, ezért az ülés közbeni helyes testtartásra ügyelni nagyon fontos. Lényeges, hogy a testsúlyod egyenletesen oszoljon el a csípődön és a lábfejeden. Ezt úgy érheted el, hogy a térded derékszögben hajlítod be, a talpaidat pedig a talajra teszed. Ha nem éred el a talajt, tégy a lábad alá egy könyvet vagy lábtartót.

3. Támaszd meg a derekadat egy összecsavart törölközővel, hogy megelőzd a görnyedést.

Az egyik leggyakoribb oka a hátfájásnak, hogy görnyedten ülünk. Szerencsére ezt könnyedén korrigálhatod deréktámasszal, ami helyett olyan egyszerű dolgot is használhatsz, mint egy összecsavart törölköző. A legfontosabb, hogy a kellék, amit használsz, megtámasszon, és segítse a deréktáji gerincoszlop természetes előrehajlását.

4. Ragassz egy pálcikaembert ábrázoló cetlit jól látható helyre, hogy emlékeztessen a helyes testtartásra.

A folytonos odafigyelés nagyon fontos része a helyes testtartás elsajátításának a mindennapokban. Hogy eszedbe jusson a testtartásod (mielőtt még elkezdene fájni a hátad), rajzolj egy cetlire egy pálcikaembert, és ragaszd a számítógép kijelzőjére, hogy folyton figyelmeztessen: egyenesen ülj!

5. Kösd össze a testtartásra való odafigyelést egy cselekvéssel, amit rendszeresen végzel.

Egy gyors pillantás a telefonodra, egy korty víz ivása vagy cikkek olvasása – ezeket valószínűleg naponta többször is megteszed. Hogy jobban ügyelj a testtartásodra, tedd fel magadnak a kérdést: “Helyesen ülök?” Minden alkalommal kérdezd meg magadtól, mikor azt a bizonyos cselekvést végzed.

6. Mielőtt elkezdesz vezetni, előbb ülj egyenesen, és ehhez a pózhoz igazítsd a visszapillantó tükröt.

Mielőtt elindulsz az autóval, be kell állítanod a visszapillantó tükröt, hogy könnyedén lásd a mögötted lévő utat. Mielőtt ezt megteszed, ülj egyenesen, így rá leszel kényszerülve, hogy a helyes testtartással vezess. A legfontosabb, hogy jól belásd az utat, ezért csak szükség esetén módosítsd a tükör helyzetét.

7. Tedd a kezeidet a farzsebedbe, mikor állsz.

Állás közben a helyes testtartásnak azt nevezzük, ha “kihúzod magad”. Ha a vállad és a hátad felső része gyakran előre hajlik, könnyen változtathatsz ezeken a rossz szokásokon. Például tedd a kezeidet a farzsebedbe, így a vállad kénytelen lesz hátrébb hajolni, és máris egyenesen állsz.

8. Járj úgy, mintha köpenyt viselnél – és magabiztosan.

Járás közben a jó testtartás megőrzéséhez a gerinc megnyújtására kell koncentrálnod. Ha előre dőlsz vagy görnyedsz, azzal extra terhet helyezel a hátizmokra, egy idő után pedig ennek hátfájás lesz a vége. Az egyik tipp, hogy járj úgy, mintha köpeny lenne rajtad (akár igazából is felvehetsz egyet). Így biztosan egyenes lesz a hátad, és felemeled majd a fejed. Egy másik trükk, hogy képzeld azt, hogy a fejedet egy láthatatlan, a mennyezetről lelógó zsinórral húzzák felfelé.

9. Járkálj telefonálás közben.

A mobiltelefont arra találták ki, hogy ne csak az asztalnál tudjunk telefonálni. Használd ki ezt a tulajdonságát, és adj magadnak egy kis szünetet abból a pózból, amiben egész nap dolgozol. A telefonálás legyen a te járkálós pillanatod, amikor rögtön felállsz és teszel egy kis sétát. Az aktivitás is segíti a helyes testtartást a nap folyamán.

10. Húzd be az állad – amerre a fejed megy, arra megy a tested is.

A fej helyzete sokat elárul a testtartásról. Folyamatosan kell dolgoznod azon, hogy a testedet a fejed alá igazítsd. Ez bonyolultnak tűnhet, de egy egyszerű trükkel kivitelezhető: az álladat húzd be, a fejedet húzd hátra. Képzelj el egy zsinórt, ami a fejed tetejét felfelé húzza, így az egész tested és a nyakad is a megfelelő pózba kerül.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét