A nyár az egyik legjobb évszak: nyaralás, strand, napos időjárás. De ezeknek az örömöknek az árát is meg kell fizetnünk, ami nem más, mint a hőség elviselése. Időnként ez olyan kibírhatatlan tud lenni, hogy úgy tűnik, sehova sem tudunk elbújni a nap és a fojtogató levegő elől, még éjszaka sem.
A következő 10 trükk némileg enyhít majd a helyzeten – klíma nélkül is.

1. Készíts hajdinás párnát.

Ezeknek a párnáknak több előnyük is van: hatékonyak horkolás ellen, és csillapítják a migrént. A legfőbb előnyük azonban az, hogy légáteresztők, így a test hője gyorsan tud távozni a párnán keresztül. Megvásárolhatod, de saját kezűleg is könnyen elkészítheted: daráld le a hajdinát, szitáld át, és tölts vele tele egy párnahuzatot.

2. Tégy aloe verát a hálószobába.

Ha szeretnéd lehűteni a szobádat, ez a növény az egyik legjobb megoldás erre. Leveleinek magas a víztartalma, ami azt jelenti, hogy nedvességet párologtat a levegőbe. Ráadásul az aloe vera imádja a napot, így mindenki jól jár.

3. Használj energiatakarékos izzókat.

A hagyományos izzók könnyen megemelhetik egy kis helyiség hőmérsékletét. Bár önmagukban nem képesek felfűteni egy szobát, tény, hogy az energiakibocsátásuk 90-98%-a hő, ez pedig csak fokozza a kellemetlen helyzetet. Az energiatakarékos vagy LED-izzók viszont alig bocsátanak ki hőt.

4. Aludj nedves takaró alatt.

A nyári éjszakák nem könnyítik meg az elalvást. Végy egy hideg zuhanyt lefekvés előtt, majd aludj nedves lepedőn vagy nedves takaró alatt. Nem kell teljesen vizesnek lennie, kevés nedvesség is megteszi.

5. Tedd a zoknidat és az ágyneműt a fagyasztóba.

Legalább 10 percig hagyd őket a fagyasztóban. Ezt kora reggel is megteheted vagy akár este, lefekvés előtt. Először csomagold őket nejlonba, hogy ne legyenek nedvesek, mikor kiveszed a fagyasztóból. A hűvös, amit a zokni és az ágynemű ad, segít a gyorsabb elalvásban.

6. Készíts magadnak klímát.

Egy közönséges ventilátorból kiváló klímát készíthetsz egy üveg fagyott víz segítségével. Bár a hatását csak a közvetlen közelében fogod érezni, mégis jobb, mint a semmi. Töltsd tele a palackot vízzel, fagyaszd le, aztán tedd közvetlenül a ventilátor elé. Azonnal felfrissülsz tőle.

7. Lógass nedves lepedőt az ablak elé.

Nyisd ki az ablakot, és lógass elé egy nedves lepedőt. Az is jó megoldás, ha hideg vízzel lespricceled a függönyt, ugyanazt a hatást tudod vele elérni. De a ventilátor elé is tehetsz egy nedves törölközőt vagy lepedőt.

8. A nyelveden keresztül lélegezz.

Talán elsőre furcsán hangzik, de belülről is megpróbálhatod lehűteni magad. Dugd ki a nyelved, a két szélén hajlítsd felfelé, hogy középen a levegő tudjon áramolni. Végy levegőt ezen keresztül, mintha egy szívószál lenne, és engedd el, mikor fújod kifelé a levegőt.

9. Alváshoz tégy az ágyad mellé egy lavórba hideg vizet.

Forró estéken előfordulhat, hogy zuhanyzás után máris meleged van és az ágyneműd is villámgyorsan átmelegszik. Ilyenkor tégy egy lavór hideg vizet az ágyad mellé. Mártsd bele a lábadat vagy a kezedet, mikor elkezdesz izzadni. Egy kisebb törölközőt is lefagyaszthatsz, ha ezzel törölgeted magad, azonnal lehűlsz.

10. Aludj a földön.

Minél alacsonyabban vagy, annál alacsonyabb a hőmérséklet is, hiszen a meleg felfelé száll. A nagy, hideg felületen gyorsan vesztesz a testhőmérsékletedből, jobban tudsz pihenni, ha a meleg éjszakákon a padlót választod az ágy helyett.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét