Sokan izgulnak az állásinterjúk előtt, hiszen nem könnyű megszerezni egy jó fizetéssel járó pozíciót. Ezt az sem könnyíti meg, hogy az interjúztatók sokszor kíméletlenek és különböző trükköket vetnek be, hogy még jobban próbára tegyék a jelölteket.
Adunk néhány tippet, amelyek segítenek, hogy a kérdéseket helyesen értelmezd és elkerüld a buktatókat az állásinterjún.

1. Mi az álommunkád?

Sokan gondolkodás nélkül válaszolnak erre a kérdésre, csupán az alapján, hogy mi a hobbijuk vagy hogy mik akartak lenni gyerekkorukban. De egy állásinterjún ezt nem szabadna elkövetni. Mikor felteszik neked ezt a kérdést, egyetlen dologra kíváncsiak: arra, hogy az adott pozíció megfelel-e a karriercéljaidnak.

Lehet, hogy igazából rocksztár szeretnél lenni vagy profi focista. Ha az állás, amire pályáztál, nem visz közelebb az álmaidhoz, egyből tudni fogják, hogy csak azért vagy itt, mert pénzre van szükséged, és nem fogsz minden erőddel hozzájárulni a vállalat fejlődéséhez.

2. Vittél-e el valaha tollat a munkahelyedről?

Legalább egyszer életében mindenki tett már ilyet. Az interjúztató ezért ezzel a kérdéssel az őszinteségedet teszteli. Ha azt mondod, te még sosem vittél el tollat az irodából, abból azt fogja leszűrni, hogy nem vagy őszinte.

Tehát nemet mondani erre a kérdésre nem a legjobb ötlet. De azzal sem célszerű eldicsekedni, hogy az irodaszerek lopkodása az egyik hobbid. Válaszolj egyszerűen: “Azt hiszem, néhányszor vittem haza tollat véletlenül, ahogy bárki más, de általában vissza is vittem, mert nem szokáson otthon raktározni őket.”

3. Miért kerekek az aknafedelek?

Ezt a kérdést biztosan furcsának fogod találni. Először is azt kell tudnod róla, hogy nem várják el tőled, hogy pontos magyarázatot adj. Csak azt akarják megtudni, hogyan reagálsz a furcsa, szokatlan kérdésekre. Ezzel tulajdonképpen egy stresszes szituációt imitálnak. Ha nem zavarodsz össze, és elkezded kifejteni a témát, sikeresen átmész a teszten.

Ha ez a kérdés teljesen összezavar, az azt mutatja, hogy nem állsz készen a munkában adódó váratlan helyzetek kezelésére. Lehet, hogy nem pont ezt a kérdést kapod majd, hanem valamilyen más formában tesznek próbára, de jobb, ha felkészülsz a látszólag oda nem illő kérdésekre. Jegyezd meg: a “Nem tudom.” válasznál bármi jobb.

4. Hogyan definiálnád a sikert?

Ez a kérdés hasonló, mint az álommunkáról szóló. A siker nagyon szubjektív fogalom, oka van annak, hogy erre rákérdeznek. Ha valaki őszintén elmondja, hogy számára a siker sok pénzt jelent, aligha fogja megkapni az állást.

A munkáltatót nem érdeklik azok az eredmények, amelyek nem relevánsak az adott munkakörben. A válaszodban olyan dolgokra összpontosíts, amelyek nemcsak számodra, hanem a munkáltató és a vállalat számára is előnyösek. Például mondd azt, hogy menedzser pozícióban számodra a sikert az jelentené, ha csapatban együttműködve minden hónapban megdöntenétek az értékesítési rekordokat.

5. Hogyan készültél erre az interjúra?

“Nem készültem erre az interjúra.” Egy ilyen fellengzős válasz miatt elúszhat a lehetőséged. Azért teszik fel ezt a kérdést, hogy lássák, mennyire vagy motivált az állás megszerzésében.

Ha igazán szeretnél egy cégnél dolgozni, szánj időt arra, hogy információkat keresel és áttanulmányozod a weboldalukat. És ezt említsd is meg. De azzal is jó benyomást tehetsz, ha az adott iparágról általánosságban tájékozottnak mutatkozol, például tisztában vagy a legújabb eseményekkel, és tudsz feltenni releváns kérdéseket.

6. Milyen az idő?

Egyszerű, de cseles kérdést kaptál. Sokan nem tudják, hogy az erre adott válaszuk sokat nyomhat a latban. Azt hiszik, csak azért kapják ezt a kérdést, mert az interjúztató meg akarja törni a jeget.

Tegyük fel, hogy elkezdesz panaszkodni, hogy milyen rossz az idő, ráadásul alig találtál ide. Szinte biztos, hogy nem kapod meg az állást. Ha pedig valami olyasmit mondasz, hogy az idő jó vagy semmi baj vele, azzal azt a benyomást kelted, hogy nem vagy elég nyitott és társaságkedvelő. A legjobb, ha kicsit bővebben válaszolsz, éppen úgy, mintha az állással kapcsolatban kaptál volna egy kérdést.

7. Gondoltál már arra, hogy vállalkozó legyél?

Ha egy cégnél helyezkedsz el, ne várd, hogy értékelni fogják az önállósodási terveidet. Semmi rossz nincs abban, ha saját vállalkozást szeretnél létrehozni, de egy munkáltató ezt nyilván nem fogja támogatni. Csapatjátékost keresnek, nem olyasvalakit, akinek üzleti ambíciói vannak.

Pénzt és időt fordítanak a képzésedre, érthető módon nem szeretnék, ha a kellő tudás megszerzése után továbbállnál. Ha tényleg az a célod, hogy a vállalkozás indítása előtt tapasztalatot szerezz egy cégnél, akkor se beszélj erről.

8. Mit csinálnál, ha nyernél a lottón?

Az interjúztató egyik legfontosabb feladata, hogy fényt derítsen a pályázó motivációjára. Például hogy akkor is folytatnád-e a munkát, ha megnyernéd a lottót. Ha nem, akkor nem akarnak majd alkalmazni, hiszen ez azt jelenti, hogy csak a megélhetés miatt szeretnéd megkapni az állást.

Azt is megkérdezheti, mire költenéd a nyereményt. A válaszból pedig ki fog derülni, hogy mennyire gondolkodsz éretten, mennyire tudsz felelősségteljesen bánni a pénzzel. Ne mondd, hogy a Maldív-szigetekre utaznál vagy rögtön vennél egy Lamborghinit, még akkor sem, ha ez minden vágyad. A legjobb, ha azt válaszolod, hogy befektetnéd a pénzt.

9. Miben különbözik ez az állás a többitől, amit megpályáztál?

Gyakori kérdés az állásinterjúkon. Az a célja, hogy teszteljék vele az őszinteségedet. Ők is tökéletesen tisztában vannak vele, hogy egy álláskereső nem kizárólag egy helyre küldi be az önéletrajzát.

A legjobb, ha őszintén elmondod, hogy jó néhány céghez elküldted a pályázatodat, majd röviden mondd el, hogy miben hasonló és miben más ez az állás, mint a többi. Arra ügyelj, hogy más cégekről ne beszélj negatívan, ne kritizáld őket azért, mert be sem hívtak. A jelenlegi pozíció előnyeit fejtegesd.

10. Tudnál ma kezdeni?

Ez is egy trükkös kérdés. Többnyire olyan pályázóknak teszik fel, akiknek jelenleg van állásuk. A válaszból kiderül, hogy mennyire viszonyulsz felelősségteljesen az aktuális munkádhoz, mennyire vagy elkötelezett a céged és a csapatod iránt.

Ha akár már másnap hajlandó lennél munkába állni, megbízhatatlannak fogsz tűnni. Másrészt azt a benyomást keltheted, hogy csak a pénz érdekel. Ebben az esetben a munkáltató ezt felhasználhatja ellened, és kevesebb fizetést ajánlhat, mint amennyit eredetileg akart volna.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét