Egy gyermek világrajövetele a legnagyobb öröm egy pár életében. Bár a gyerekvállalás a leggyakrabban a 20-40-es éveinkre esik, előfordulhat, hogy az élet idősebb korunkban lep meg minket vele. Ez történt az argentin orvossal, Alberto Cormillottal is, aki egy 48 évvel fiatalabb nőt vett feleségül, és 83 évesen lett apa.
Az élet még idős korban is sok mindent tartogat. Erre bizonyíték ennek a férfinak a története is, aki úgy döntött, idősen alapít családot minden előítéletet ledöntő életfilozófiával.

Életét egy ország egészségügyi helyzetének javítására áldozta.

1938. augusztus 1-jén született Buenos Airesben, és ő Argentína leghíresebb táplálkozási szakértője. Hosszú karrierje során étkezési zavarokkal küzdő emberek ezreinek segített megváltoztatni az életét az elhízást kezelő intézményeivel, oktatással és médiaüzenetek által.

Az igaz szerelem nem ismer életkort, sem előítéletet.

Bár fantasztikus karrierje miatt lett ismert, magánélete is reflektorfénybe került 2019-ben, mikor bejelentette, hogy feleségül veszi Estefanía Pasquinit, a nála 48 évvel fiatalabb nőt.

Első gyermekük 2021-ben született meg. A gyermek étrendje kapcsán az orvos elmondta, ő és felesége egyetértenek abban, hogy a baba 2 éves koráig nem ehet sem sót, sem cukrot.

Mikor kiderült, hogy ennyi idősen lesz apa, az előítéletes megjegyzések sem várattak magukra. Egyes újságírók például ironikusan azt írták, a kicsi “hamarosan árva lesz”, és megkérdőjelezték, meddig lehet jelen a fia életében.

De a pár az őket ért kritikák ellenére is erős maradt, biztosak voltak benne, hogy helyesen döntöttek, és nem hagyták, hogy bármi elrontsa az örömüket. “Amiről az emberek ezen a héten beszéltek, arról mi már beszéltünk 3 hónappal ezelőtt. Nem tettem fel magamnak a kérdést az életkorommal kapcsolatban, de most felteszem, mivel az emberek elkezdték emlegetni” – mondta az orvos.

Felesége tisztában van vele, hogy férje egy napon már nem lesz velük, de készen áll arra, ami rá vár. “Nem tudnak olyat mondani, amivel ne lennék tisztában én vagy Alberto, vagy amiről ne beszéltünk volna már. Beszéltem erről a barátaimmal is, akik azt mondták, ‘igen, ez meg fog történni, lesz egy gyereked, és holnap ő már nem lesz itt veletek, mert az élet így működik. És amikor már nem lesz itt, mi itt leszünk, hogy segítsünk tovább menni neked’” – mondta Estefanía.

A pár álma 2021. szeptember 17-én vált valóra, mikor megszületett a rég várt és tökéletes egészségnek örvendő gyermekük, Emilio. 2 nappal később együtt mentek haza a kórházból, hogy belevágjanak az új kalandba.

Cormillot már több mint 50 évvel ezelőtt megtapasztalta, milyen apának lenni, mikor lánya, Reneé és később fia, Adrián megszülettek. De olyan sok idő telt el a második és a harmadik gyermeke születése között, hogy úgy érzi, mintha most először lenne apuka, és felfedezi a babával kapcsolatos modern dolgokat is:

“Már nem sokra emlékszem az akkori tapasztalatokból. Tegnap elmentünk babakocsit venni, szóval végeztünk egy kis babakocsi tanulmányozást. Ezek akkoriban még nem is léteztek, sokkal primitívebbek voltak. Akkor még textilpelenkát használtak, azt mosták és cserélték, ma már minden teljesen más” – mondta.

Gyermekei elfogadták édesapjuk döntését az új életével és a babával kapcsolatban a köztük lévő óriási korkülönbség ellenére: “A fiam azt mondta, lesz kivel fogócskáznia, és ha lesz egy öccse, az valami olyan, amit szeretni fog. Lánygyermekként Reneé ambivalens. Egyrészt boldog, másrészt viszont nehéz ez neki” – mondta.

Az időskor egy új lehetőség arra, hogy bármit megtehess.

83 évesen gyermeket vállalni mérföldkőnek számít. Alberto hűen tükrözi azt a tényt, hogy az időskort lehet nagyon pozitívan is megélni, és bírálja a társadalom negatív hozzáállását.

“Az emberek nagyon elfogultak az idősekkel szemben. Van az a közhely, hogy egy idős ember nem vállalhat gyermeket és nem is szórakozhat. Egy egyszülős családnak lehet gyermeke, de egy idősebb embernek nem. Ez nem túl bölcs hozzáállás. Az idős emberek terhet jelentenek, eldobhatóak. Eldobhatóak, még csak nem is újrahasznosíthatók, és ezt sok ember beveszi. Én nem vettem be soha, és nem is fogom” – mondta.

Figyelemre méltó, ahogyan idős korát kezeli. Sztepptánccal és légtánccal tartja magát fitten. “Kétszer voltam rákos, ami idős emberekhez kapcsolódó betegség, a röntgen kimutatta, hogy a térdeim tönkrementek, ahogy a vállam és a gerincem is. Összesen több mint 30 sérülésem gyűlt össze. Ellentmondás látszik a kórtörténetem és az életem között, mert aki lát engem, rájön, hogy ugyanazt csinálom, amit mindig is csináltam” – mondta.

A korral együtt járó nehézségek ellenére azt mondta, 105 éves koráig szeretne élni, hogy lássa a fiát diplomázni. “Nem leszek olyan, mint egy 30 éves fiatalember, ez biztos, de megteszem, amit tudok” – mondta, majd hozzátette, egy nagyon különleges ajándékot szán Emiliónak, mikor idősebb lesz. “Vettem neki egy telefont, és WhatsApp üzeneteket küldök neki, történeteket mondok el, fotókat küldök, és elmondom, mit csinálok.”

Te mit gondolsz, milyen előnyei és hátrányai vannak, ha idős korban vállalunk gyermeket?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét