Mész az utcán, ételt rendelsz otthonra, vagy épp beszállsz az autódba, mikor egy idegen kedvesen odalép hozzád. Természetesen nem mindenkinek vannak rossz szándékai, de fontos, hogy hallgass az ösztöneidre, ha azok azt súgják, hogy valami nem stimmel. Néha a legjobb, ha hazudsz vagy kétszer is megkéred, hogy igazolja magát, hiszen a legfontosabb a biztonságod.
A cikkben szereplő tippek segítségével a kényelmetlen vagy fenyegetőnek tűnő helyzetekben is biztonságban lehetsz.

1. Mondd, hogy közel laksz az egyik nagy bevásárlóközponthoz.

Csak azért, mert valaki személyes információkat oszt meg magáról, még nem kell neked is ugyanezt tenned. Ha olyan helyzetbe kerülsz, hogy nem akarod elárulni, hol laksz, nevezz meg egy olyan helyet, amiből több van. Ez lehet például a Tesco, egy hotellánc, egy benzinkút, amikből több is van a környéken. Bármivel helyettesítheted ezeket.

2. Válaszold azt, hogy csak kölcsönkaptad az autót.

Ha valaki közeledik hozzád és az autód iránt érdeklődik, talán csak személyes információkat próbál kiszedni belőled. Megkérdezheti, hogy tiéd-e az autó, hogy a jövőben tudjon követni az autó típusa és a rendszám alapján. Mondhatod, hogy kölcsönzöd vagy hogy kölcsönkaptad. Így már nem fogják érdekelni a részletek, és valószínűleg békén hagy az illető.

3. Mondd azt a szerelőnek, hogy többen éltek együtt.

Ha úgy érzed, a szerelő túl sokat kérdezősködik, csinálj úgy, mintha nem egyedül élnél. Tudasd vele, hogy nem vagy egyedül a házban vagy hogy a többiek hamarosan megérkeznek. Ebből tudni fogja, hogy ha később megpróbál visszajönni, feltehetően mást is talál a lakásban.

Fontos, hogy megkérd, hogy igazolja magát, és hívd fel a céget, amelyiknél dolgozik, hogy ellenőrizd, hogy valóban ők küldték-e őt hozzád.

4. Add a tudtára, hogy barátokkal vagy vagy éppen rájuk vársz.

Ez egy nagyon hasznos és ügyes válasz arra az esetre, ha nem érzed teljesen biztonságban magad. Például ha egyedül ülsz egy nyilvános helyen, tégy úgy, mintha várnál valakire. Ha egyedül utazol, mondhatod azt, hogy a barátaid tőled távolabb ülnek.

Amikor taxit fogsz, akkor is mondhatod, hogy éppen a barátaidhoz vagy a családodhoz mész. Ebből a sofőr tudni fogja, hogy az úti célnál várnak rád.

5. A diákigazolványodat vagy a munkahelyi belépődet mindig takard el nyilvános helyen.

A legjobb, ha ezeket el is teszed, mikor nem az iskolában vagy a munkahelyeden vagy, mert túl sok személyes információ van rajtuk. Egy idegen leolvashatja róla a neved, a munkahelyed vagy az iskolád nevét. Vedd le vagy bújtasd el a kabátod alá.

6. Használd az autód riasztóját.

Ez jó trükk arra az esetre, ha fel szeretnéd hívni a figyelmet magadra és a helyzetedre. Például ha egy sötét parkolón mész keresztül, és észreveszel valakit az autód körül, nyomd meg az autód kulcsán a riasztó gombját. Ez feltehetően elriasztja az illetőt, hiszen a nagy zajra mindenki oda fog figyelni.

7. Állj a liftben az irányítópanel és az ajtó közé.

Így könnyedén meg tudod állítani a liftet, ha szükség van rá, és ki tudsz szállni, ha kellemetlenül érzed magad. Ha olyasvalaki száll be melléd a liftbe, akivel nem szeretnél együtt utazni, csak nyomd meg a gombot, és a következő lehetőségnél elhagyhatod a helyszínt.

8. Lógass csengőket a hotelszoba kilincsére.

Ha hotelben szállsz meg, akassz csengőt a kilincsre belülről. Ha nincs kéznél, használhatsz mást is, ami mozgatásra hangot ad. Innen tudni fogod, ha valaki nyitja az ajtót.

9. Amikor ételt rendelsz, férfi nevet adj meg.

Amikor ismeretlen ember érkezik az otthonodba, fontos, hogy a biztonságot szem előtt tartva cselekedj, legyen szó ételszállítóról vagy más futárról. Amikor leadod a rendelést, férfi nevet adj meg, így a kiszállító majd azt hiszi, hogy egy férfihez érkezik, vagy ha meglát, akkor azt gondolja, nem vagy egyedül.

10. Hazudj a munkaidődről.

Ha úgy érzed, valaki túl sokat akar tudni a napirendedről és arról, mikor merre jársz, mondd neki, hogy minden napod máshogy alakul. Például megkérdezheti, hogy mikor és hol dolgozol. Feleld azt, hogy a beosztásod mindig változik, így nem fogja tudni, mikor talál meg.

11. Tégy úgy, mintha nem beszélnéd a nyelvet.

Az utcai zaklatásra sokféleképpen lehet reagálni, és néha ez kiváló módszer, hogy lerázz valakit. A legjobb, ha egyáltalán nem elegyedsz szóba az illetővel, hanem zavartnak tetteted magad, mintha nem értenéd, amit mond. Egyszerűen menj tovább, és mondj egy-két mondatot egy másik nyelven.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét