Néha az arcunk többet mesél rólunk, mint szeretnénk. Bizonyos szempontból ez előny, hiszen ha jól megnézzük az arcunkat, feltárul előttünk, hogy testünk mely részén borult fel az egyensúly, esetleg egy jövőbeli betegséget is megelőzhetünk.
A következő bőrhibák valamelyikével már biztosan te is találkoztál. Most megtudhatod, mit jeleznek, és a végén következik egy ráadás azoknak, akik problémás bőrrel élik a mindennapokat.

11. Sötét karikák és táskák a szemek alatt

Gyakran örökletesek, ilyen esetben nincs mit tenni velük. De ha csak mostanában vetted észre, hogy megjelentek, azonnal ki kell derítened az okát. Leggyakrabban alváshiány, dohányzás, hormonális változások, allergia, túl sok alkohol, kávé vagy sós élelmiszer fogyasztása okozza.

 • Ha a kiváltó okot megszünteted, hosszútávon megszabadulhatsz a táskáktól és a karikáktól. Gyors megoldásként jól jön a hideg borogatás vagy egy jó korrektor.

10. Vörös orr

Az orrban rengeteg ér van, melyeknek a kitágulása okozhatja ezt a bőrproblémát. Ezt előidézheti hőmérsékleti változás, allergia, érzelmi stressz, orrfolyás is. Ha azonban tartósan fennáll, meg kell szüntetned az okot.

 • Amennyiben az orrod folyton piros, fordíts több figyelmet az ereid állapotára! Változtass az életmódodon és keresd fel az orvost.

9. Sárgás bőr és szemek

Ez akkor jelentkezik, ha túl sok méreganyag halmozódik fel a szervezetben. Általában csecsemőknél jelentkezik a 38. hét előtt, mivel a májuk még nem működik megfelelően. A sárgaság azonban komolyabb tünet is lehet, pl. alkoholmérgezésé.

 • Ellenőriztesd a májadat, az epédet és a hasnyálmirigyedet, valamint ellenőriztesd magad vírusos fertőzésekkel kapcsolatban, mint a hepatitisz vagy a mononukleózis.

8. Anyajegyek hirtelen megjelenése

Legtöbb esetben nincs ok az aggodalomra, de azért nem árt odafigyelni. Tégy fel magadnak néhány kérdést! Az anyajegy széles cikk-cakkos? Furcsa színű az anyajegy? Nagyobb az átmérője, mint egy borsószemnek? Változott az elmúlt néhány hétben?

 • Ha egyik kérdésedre igen a válasz, keresd fel az orvost! Próbáld kerülni az erős napfényt, használj napvédő krémet.

7. Lepkehímlő

Okozhatja allergia, kiválthatják kozmetikumok vagy az időjárási viszonyok változása, de a túl sok édesség fogyasztása is. Többnyire, ha kizárod a kiváltó okot, a kiütés eltűnik. Ha mégsem, az lupus jele is lehet.

 • A lupus egyéb tünetei a láz, az ízületi fájdalom, a hideg időben kékre színeződő ujjak.

6. Hámló bőr a száj és az orr környékén

A bőr állapotának megváltozását ezeken a területeken több dolog is okozhatja. Leggyakrabban vitaminhiányra utal, A-, B-, C- vagy E-vitamin hiányát jelezheti. A hámláshoz gyakran társul gyengeség, koncentrációs zavar, hajhullás és a körmök réteges töredezése.

 • A legjobb, ha egy vizsgálat segítségével kideríted, mely vitaminok hiányoznak a szervezetedből. Alakítsd át az étrendedet és fogyaszd a megfelelő élelmiszereket.

5. Seb az ajkaknál

Az ajkak, a száj és az orr kisebesedése általában 1-es típusú herpesz vírusnál figyelhető meg. Ha egyszer elkaptad a vírust, az már örökre a szervezetedben marad. A sebek akkor jelennek meg, mikor az immunrendszer stressz, betegség vagy fáradtság miatt le van gyengülve.

 • A sebek általában maguktól eltűnnek. De gyógyszertárakban és drogériákban kaphatsz rájuk megfelelő készítményeket.

4. Cserepes ajkak

Időről időre ez mindenkinél előjön, főleg télen, vagy ha sok időt töltünk a napon. A cserepesedés jelezhet gyógyszerallergiát is.

 • A gyerekekre érvényes szabályt te is tartsd be: ne nyalogasd az ajkaidat, főleg hideg időben. Az ajakbalzsamok is sokat tudnak segíteni a helyzeten.

3. Túlzott szőrnövekedés az arcon

Sokaknál ez örökletes. Fiatal nőknél azonban azt is jelezheti, hogy a petefészek nem működik jól. Oka lehet a policisztás petefészek szindróma, ami a teherbeesést is megnehezíti.

 • Ajánlott felkeresned egy nőgyógyászt, ezenkívül próbáld meg elkerülni a cukros élelmiszereket.

2. Hiperpigmentáció

Ha sötét, szimmetrikus foltok vannak az orcákon és az orrnyergen, az klasszikus tünete a melasmának, a hiperpigmentáció egy típusának. Nőknél ez gyakoribb, és gyorsabban fejlődik azoknál, akiknek sötétebb a bőrtónusuk. Előrehaladását a túlzott napozás is elősegíti.

 • Fiatal nőknél elsősorban terhesség alatt fordul elő és általában magától el is tűnik. Sok kozmetikai termék közül választhatsz, mellyel kezelheted, pl. fehérítő hatású készítmények, de lehetőségként szóba jöhet a lézerterápia és a kémiai hámlasztás is.

1. Vékonyodó szemöldök és szempillák

Ha ezt tapasztalod, de nem tudhatod be kozmetikai bakinak, akkor valószínű, hogy a pajzsmirigyeddel van baj. Alulműködése gyakori az 50 év felettieknél.

 • Egyéb tünetek mellett lassúságot, bőrszárazságot és megmagyarázhatatlan súlygyarapodást is tapasztalhatsz. Ebben az esetben nem húzhatod ki magad a vérvizsgálat és az orvossal való konzultáció alól!

BÓNUSZ: A pattanás helye megmutatja, hol van gond a szervezetedben

Ha rendszeresen ugyanott van pattanásod, azt mutatja, valami nem kívánatos dolog történik a testedben. A bőröd reagál a szervezet belső állapotára, így a pattanások óvatos elemzésével közelebb kerülhetsz ahhoz, hogy felismerj egy kialakulóban lévő betegséget és megelőzd a későbbi következményeket.

 • Amennyiben régóta gondod van a pattanásokkal, mielőbb keress fel egy orvost.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét