“Megőrültél vagy mi?! 40 évesen gyereket vállalni?” “35 vagy, és még nincs saját lakásod?” “Miben fáradtál el? Nem egy bányában dolgozol!” Sokan hallják ezeket és ehhez hasonló mondatokat, és bántva érzik magukat. Egyesek sajnos hajlamosak elfelejteni, hogy mindenkinek megvan a joga ahhoz, hogy eldöntse, hogyan akar élni, mit csinál és ki lesz belőle. Ezért pedig senkinek nem tartozik magyarázattal.

1. Összehasonlítani a prioritásokat és teljesítményeket nem egy jó ötlet. Mindenkinek megvan a maga útja és a saját életritmusa.

2. Egy nőnek megvan a joga eldönteni, mikor vállal gyereket, és nem kell igazolnia a döntését, még az orvosok előtt sem.

3. A nőknek különböző a testalkatuk és eltérőek a méreteik, mégis mindannyian gyönyörűek. Senki sem ítélkezhet felettük a kinézetük miatt.

4. Mindenkinek más az ízlése az ételek terén, és ez így természetes. Semmi szükség kritizálni, hogy más mit eszik.

5. A szülők is megérdemlik a kikapcsolódást és a pihenést. Mindenki törődjön a maga dolgával, és ne szóljon bele mások nevelési stílusába.

6. Minden családban máshogy kezelik a pénzügyeket. Egyesek szeretik csak a saját kiadásaikat fizetni, míg mások örömmel egyenlítik ki mások számláit is.

7. Hogy egy nő hogyan válik szülővé, az nem csökkenti az értékét anyaként. Munkája minden esetben felbecsülhetetlen.

8. Természetes, hogy mindenkinek vannak korlátai és félelmei. Ami rossz, ha valakit hibáztatunk ezért.

9. A szülőknek nem kellene bocsánatot kérniük azért, mert másokra bíznak olyan feladatokat, amiket nem szívesen végeznek.

10. A szellemi munka is lehet kimerítő, nem szabad lebecsülni a fizikai munkához képest.

11. Nincs ok aggódni a gyermek fejlődési üteme miatt, ha az orvos szerint minden rendben van.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét