Vannak dolgok, amiket nap mint nap megteszünk, de nincs hozzájuk útmutató, hogy hogyan kellene jól csinálni. Megszokásból teszünk úgy, ahogy, vagy azért, mert így láttuk valakitől, de ha változtatunk, sokszor könnyebbé tehetjük a saját életünket.
A következő listából kiderül, hogy melyik rutinodon érdemes változtatni.

1. A tojást a dobozában tedd a hűtőbe, ne a hűtő ajtajában tárold.

A hűtő ajtajában a tojásnak kialakított kis rekesz nem ideális, hiszen ez a hűtő legmelegebb része, az ajtót pedig folyamatosan nyitogatjuk. Ez pedig hatással van a tojások minőségére. A szakértők szerint a tojás tárolásának legmegfelelőbb módja, ha hűvös helyen és a saját dobozukban tartjuk őket. Mindig ellenőrizd a hűtő hőmérsékletét (4 °C körülinek kell lennie) és a fagyasztóét (-18 °C körül ideális).

2. Olyan helyen tárold a borotvát, ahol nem érheti nedvesség.

Egyesek természetesnek veszik, hogy néhány használat után a borotva pengéje rozsdás lesz, ezért el kell dobni. Pedig van mód arra, hogy megnöveljük az élettartamát. Ne hagyd a fürdőszobában vagy olyan helyen, ahol nedvesség érheti. Ez kedvez a baktériumok szaporodásának, és a penge rozsdásodni kezd. Tartsd szárazon, hogy a rozsdásodást megelőzd, és a borotva tovább fogja bírni.

3. A kenyeret szeletenként csomagold nejlonba, úgy tedd a fagyasztóba.

Hogy a kenyér hetekig friss maradjon, szeletenként csomagold nejlonba, préseld ki belőle a levegőt, és szorosan zárd le. Így a levegő és a nedvesség sem fog tudni bejutni a csomagolásba, és a kenyér nem fog penészedni. Így tedd a fagyasztóba, hogy akár 3 hónapig is eltarthasd.

4. A napszemüveget a zsebedben lencsével magad felé tárold.

Szinte mindenki visel napszemüveget, de mikor nincs rá szükség, akkor nem mindegy, hol tartjuk. Sokan az ingzsebükbe teszik, mások a nadrágjuk zsebében tárolják. A legjobb, ha az ingzsebbe teszed és magad felé fordítod a lencséjét, így nem fog megsérülni.

5. A befőttesüvegben lévő élelmiszereket tovább eltarthatod, ha lefelé fordítod az üveget.

A befőttesüvegben lévő élelmiszerek, például a savanyúságok tovább eltarthatók, ha az üveget fejjel lefelé fordítod. A penész így nehezebben tud megjelenni. Egy szakértő szerint: “Ha fejjel lefelé fordítod az üveget, az a felület, ahova penész juthatott, mikor kinyitottad az üveget, most a fedélhez préselődik, mégpedig levegő nélkül. Ez megnehezíti a penész dolgát.”

6. A kávét öntsd a tejszínre, így nem kell megkeverned.

  • Öntsd a tejszínt a bögre aljára, majd rá a kávét. Megspórolhatod ezzel a kiskanalak mosogatását. © TKCerbs / Reddit

7. Hogy a gyertya tovább égjen, kissé vágd vissza a kanócot.

A hosszú kanóc nagy lángot eredményez, ami gyorsan fogyasztja a viaszt. De ha kicsit visszavágsz a kanócból, kisebb lesz a láng, és a viasz is tovább fog tartani.

8. Kávés jégkockákat használj sima jégkocka helyett, hogy ne legyen íztelen a jeges kávé.

  • A legjobb, ha a jeges kávéhoz kávés jégkockákat használsz. Egy nagy bögre kávéhoz egy tálca jégkocka elegendő. Többé nem lesz vízízű a jeges kávé. © annswertwin / Reddit

9. Hogy csökkentsd a hulladékot, nyomd össze oválisra a WC-papír-gurigát.

A WC-papír vége mindig feléd nézzen, ne a fal felé, hogy könnyebben hozzáférj, és így a baktériumok sem tudnak megtapadni azon a felén, amit használsz.

Ezután nyomd össze, hogy a kerek tekercs ovális formájú legyen. Így a WC-papír nehezebben fog forogni a tartón. Ez azért fontos, mert sokan csak megrántják, a tekercsről pedig könnyen leperdül a papír, így többet használunk belőle a kelleténél. Ha jobban tudjuk szabályozni, kevesebbet pazarlunk.

10. A “Sajnálom!” helyett mondd inkább azt, hogy hálás vagy.

  • Mondj köszönetet, ahelyett, hogy bocsánatot kérnél olyasmiért, amiért nem kell. Ha rossz napod van, és beszélsz az érzéseidről valakinek, ne azt mondd: “Sajnálom, hogy így kiadtam magamból mindent és ezzel elrontottam a hangulatot.” Inkább ezt: “Hálás vagyok, hogy meghallgatsz és támogatsz.” Ettől sokkal pozitívabb lesz a kapcsolatod az illetővel. © thegracefuldork / Reddit

11. Olajozd be a serpenyőt, hogy kitöltsd a pórusait és egyenletesebben süljön benne az étel.

Az új serpenyőt mindenképpen kend ki olajjal. Alaposan kend át a széleinél is, majd tedd be a sütőbe – feltéve, ha alkalmas erre –, hogy magába szívja az olajat. Ezután hagyd kihűlni, és törölgesd ki belőle a felesleget.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét