Vannak olyan finom és egészséges falatok, mint például a szárított gyümölcsök vagy a smoothie-k, amelyek valójában árthatnak a bőrnek és felgyorsíthatják az öregedését. Ennek oka, hogy egyes összetevők – mint például a só, a cukor vagy a szulfátok – nagyobb mennyiségben dehidratálják a testet, azaz vizet vonnak el a bőrtől is, valamint gyengítik a kollagént.
A következő ételeket kerüld, hogy a bőröd sokáig fiatal és méreganyagoktól mentes maradhasson.

1. Konzerv levesek

Ezek tele vannak nátriummal. Ez felszívja a vizet a testben és dehidratálttá tesz. Egy átlagos konzerv leves több nátriumot tartalmaz, mint a napi ajánlott mennyiség.

A magas nátriumtartalom miatt dehidratáltnak fogod érezni magad, ha sok ilyen ételt eszel. A bőröd szárazabb és durvább tapintású lesz, de megjelennek a ráncok is.

2. Gyümölcsös smoothie-k

Annak ellenére, hogy nagyon egészségesnek tűnnek, a gyümölcsös smoothie-k igazából tele vannak cukorral. A túl sok cukor pedig kihat a bőr állapotára és egészségére is, károsítja a szerkezetét és a kollagént. A kollagén fontos a bőr védelme szempontjából, ez tartja fiatalosan és rugalmasan.

Ha túl sok gyümölcsös smoothie-t fogyasztasz, idővel a bőröd öregebbnek fog tűnni a sok gyümölcscukor miatt.

3. Energiaitalok

Bár jól tudnak jönni, ha extra energialöketre van szükséged, igazából ártanak a bőrnek.

A sok cukor csökkenti a kollagén mennyiségét, a koffein pedig dehidratál, ezért a bőröd hajlamosabb lesz a ráncosodásra.

4. Olajban sült ételek

Nemcsak az egészségednek ártanak, de öregítenek is. Az olajban sült ételek növelik a gyulladáskeltő vegyületeket a testben. Tehát irritálják a szervezetet, gyulladásba hozhatják a bőrt, és hajlamosabbá a károsodásokra, például a napfény hatására, ami szintén ráncokat okoz.

5. Növényi olajok

Ha kevesebb növényi olajat fogyasztasz, jót teszel a bőrödnek. Az olaj tele van transzzsírokkal, amelyek gyulladásokat okoznak, ezzel pedig gyengítik a bőr ellenállóképességét a káros UV-sugarakkal szemben. Ekkor jelennek meg a ráncok és a foltok, jelezve, hogy a bőrünk védtelen.

6. Szárított gyümölcsök

Finom rágcsálnivaló, de öregíti a bőrt a benne lévő szulfátok miatt. A szulfátok a gyümölcs tartósításában játszanak szerepet, de növelik a szabadgyökök mennyiségét a szervezetben. Ezek a szabadgyökök károsítják a sejteket, a DNS-t és a fehérjéket, idő előtti öregedéshez vezetnek. Károsítják a kollagént, ezzel elősegítik a ráncok kialakulását.

7. Puffasztott rizs

Egészséges választásnak tűnik, de nagyon magas a glikémiás indexe. Ez azt jelenti, hogy a szervezetünk ugyanúgy bontja le, mint a cukrokat. A túl sok cukor pedig csökkenti a kollagén mennyiségét, és gyorsítja az öregedést.

8. Margarin

Talán egészségesebbnek tűnik a vajnál, de káros többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Ha túl sok margarint eszel, ezek a zsírok károsítják a bőrödet, szárazzá teszik és ráncossá. Olyan margarint viszont mértékkel fogyaszthatsz, ami kevés telített zsírsavat tartalmaz, transzzsírokat pedig egyáltalán nem.

9. Tészta

A feldolgozott szénhidrátok, mint a tésztafélék, a rizs vagy a kenyér, szintén károsítják a bőrt, hiszen csökkentik a kollagén mennyiségét. Hatással vannak a szervezetben a cukor mennyiségére is. A bőröd kevésbé lesz ruganyos tapintású, inkább durva és ráncos.

10. Agavé szirup

Az agavé szirup cukorhelyettesítő ugyan, de nagyon magas a fruktóztartalma, ez pedig AGE-k, azaz késői glikációs végtermékek kialakulásához vezet. Ezek károsítják a sejteket, gyulladáskeltők, ráncokat és foltokat okoznak a bőrön.

11. Ízesített joghurtok

Ez a finomság sem annyira hasznos, mint amilyennek tűnik. Az apró tégelyek ugyanis rendkívül sok cukrot rejtenek. Tanulmányok támasztják alá, hogy ezek a cukrok lebontják a kollagénben és az elasztinben található aminosavakat. Ettől a bőr károsodást szenved, öregebbnek fog tűnni és megereszkedik.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here