Mivel a nevük és a kinézetük is hasonló, sok élelmiszert nehéz megkülönböztetni egymástól. Egy kis tévedés azonban eléggé összezavarhatja az ízlelőbimbóidat.
A következőkben olyan élelmiszereket láthatsz, melyeket a leggyakrabban tévesztünk össze. Végre megtudhatod, hogyan ismerd fel őket.

1. Főzőbanán – Banán

Szinte teljesen egyformán néznek ki, de amint megkóstolod őket, érezni fogod a különbséget. A zöld banán héja zöldebb, vastagabb és csak megfőzve lehet megenni. A banán ezzel szemben nyersen fogyasztható és édes.

2. Lekvár – Zselé

A legfőbb különbség köztük a gyümölcstartalom. A zselé homogénebb állagú, melyet úgy készítenek, hogy a gyümölcs szilárd részeit eltávolítják belőle. A lekvár ugyanazzal a módszerrel készül, de tartalmaz gyümölcsdarabokat és jóval kenhetőbb az állaga.

3. Őszibarack – Nektarin

A héjukban rejlik a legfőbb különbség. Az őszibarack pihés, míg a nektarint bőrszerű héj borítja. Főzéshez egymást helyettesítve is felhasználhatjuk őket, de az őszibarack héja vastagabb, ezért azt meg kell hámozni.

4. Csicseriborsó – Szójabab

Mindkettőben sok vitamin és ásványi anyag található – ez a közös bennük. Ugyanakkor a szójababot nem lehet nyersen fogyasztani. A csicseriborsót viszont igen, és sokféleképpen el is lehet készíteni.

5. Koriander – Petrezselyem

Bár ugyanúgy néznek ki, két teljesen különböző fűszernövényről van szó. A petrezselyemnek hegyesebb végű levelei vannak és enyhébb íze, míg a koriander levelei gömbölydedek és íze erősebb. A leginkább úgy lehet megkülönböztetni őket, hogy megkóstoljuk.

6. Gelato – Fagylalt

A legfőbb összetevője mindkettőnek a tejszín. A különbség köztük abban rejlik, hogy mennyi zsiradékot használnak fel a készítés során. A gelatóhoz kevesebb tejszín, több tej kell, és egyáltalán nem kerül bele tojássárgája. A fagylaltnak ezzel szemben a tojássárgája az egyik legfőbb összetevője. A másik különbség a hőmérsékletben van: a fagylaltot -17 fokosan, a gelatót -9 fokosan szolgálják fel.

7. Jamgyökér – Édesburgonya

A jamgyökér nagyon nagyra meg tud nőni, súlya elérheti a 60 kg-ot is. Nem könnyű megszabadulni vastag, durva héjától, könnyebb, ha előtte felmelegítjük. Az édes burgonya héja sima, többféle színben létezik, íze édes, kevésbé száraz és kevesebb keményítőt tartalmaz.

8. Cupcake – Muffin

Összetevőikben nem különböznek, de elkészítésük módjában igen. A cupcake a miniatűr verziója a tortának, míg a muffinnál a hozzávalókat egyszerűen csak összekeverik, előbb a szárazakat, majd a nedveseket, majd a kettőt egybe. A muffin kevésbé édes, több gyümölcsöt tartalmaz, de zöldségekből és sajtokból is elkészíthető sós változatban, ellentétben a cupcake-kel.

9. Uborka – Cukkini

Az uborka érintésre viaszosabb, keményebb. A cukkininek mindig simább a héja. Ha megkóstolod, a cukkinit puhábbnak, az uborkát roppanósnak fogod érezni.

10. Nyerscukor – Barna cukor

A nyerscukor enyhén karamelles ízű, kristályai aranybarnák. A barna cukor sötétebb, ragacsosabb és erősen karamell ízű.

11. Macaroon – Macaron

A macaron Franciaországból származik. Két könnyű kekszből áll, köztük krémmel. A macaroon viszont kókuszreszelék és tojásos keverékből készül, puha állagú, illatos édesség.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét