A filmek készítése közben a rendezők próbálnak odafigyelni a legapróbb részletre is, hogy a film minél hitelesebb legyen. Egyetlen film elkészültén több száz, több ezer ember dolgozik. De még ez a hatalmas stáb és a millió dolláros költségvetés sem tudja garantálni, hogy nem csúszik be egy-egy baki.
Olyan filmes bakikat mutatunk, amit a készítők nem, csak a nagyon figyelmes nézők szúrtak ki.

1. Vaják (2019)

Az Andrzej Sapkowski könyvei alapján készült Netflixes sorozat rögtön nagyon népszerű lett. Egyes részletei azonban vegyes érzelmeket váltottak ki a könyv rajongóiból. Például Ciri, aki a 13. században él, sokkal inkább egy mai modern nőre hasonlít, ahogyan öregszik. “Mégis mikor volt ideje arra, hogy megcsináltassa a szemöldökét és a szempilláját?” – írta az egyik kommentelő.

2. Kisasszonyok (2019)

Az egyik jelenetben, mikor Timothée Chalamet látható, a háttérben megpillanthatunk egy műanyag palackot. Ha még jobban megnézzük, akkor még egy fémpalackot is észrevehetünk.

3. Downton Abbey (2010)

A sorozat készítői nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a kosztümök korhűek legyenek. Egy apró hiba azonban mégis becsúszott Mary Crawley fehérneműjénél. A film az Edward-korszakot boncolgatja. Ekkor már divatba jöttek azok a fűzők, amelyek nem fedik a mellet. Az egyik jelenetben azonban olyan fűzőt láthatunk, ami még a hagyományos módon teljesen takar.

4. Gladiátor (2000)

A történelmi filmekben gyakran vannak olyan kosztümök, amelyek inkább a modern trendeknek felelnek meg. A Gladiátorban is ez történt. Függetlenül attól, hogy Lucilla, Marcus Aurelius lánya divatimádó volt, az mégis nehezen elképzelhető, hogy merevítős fűzőt viselhetett volna a 2. században.

5. Az utolsó párbaj (2021)

A film egyik jelenetében Marguerite de Carrouges egy boston terriert simogat. Ám ezt a kutyafajtát csak 1875 körül tenyésztették ki. A történet azonban 1386-ban játszódik.

6. Gyilkosság az Orient expresszen (2017)

Hercule Poirot a vonaton töltött első éjszakáján bajuszkötőt visel. A második éjszakán azonban már enélkül láthatjuk az ágyban. Ez a feledékenység ellentmondásba ütközik Poirot lelkiismeretes jellemével, és inkább a filmkészítők hibájának tudható be.

7. Két királynő (2018)

A film azzal kezdődik, hogy a 19 éves Stuart Mária visszatér Franciaországból Skóciába 1561-ben. A végén, a kivégzésekor 1587-ben járunk, azaz 26 év telt el.

A film egésze során a két királynő kinézete mit sem változik, leszámítva a frizurájukat és a himlő hegeit Erzsébet arcán. Igazi csoda!

8. 300 (2006)

Ha minden kosztüm korhűre sikeredik is, az alatta viselt fehérneműkkel teljesen tönkretehető a jelmeztervezők munkája. Ez történt a 300 című filmben is. Rejtély, hogy egy mai, modern melltartó hogyan kerülhetett az ókori Spártába.

9. Judy (2019)

Az egyik jelenetben a főszereplő, akit Renée Zellweger alakított, a jobb kezével eszi a tortát. Judy Garland rajongói azonban tudják, hogy a színésznő balkezes volt, így ez nála sosem fordulhatott volna elő. Érdekes, hogy egy korábbi jelenetben, mikor autogramokat osztogat, a film készítői figyelembe vették ezt a jellegzetességet. Később azonban megfeledkeztek róla.

10. A visszatérő (2015)

A film a 19. századi Amerikában játszódik. Főhőse Hugh Glass, aki rettenetes téli időjárási körülmények között találja magát. Meg kell találnia a kiutat az erdőből, hogy aztán bosszút állhasson az árulón.

Az egyetlen dolog, ami nála van, egy kulacs. Nincs se bicskája, se kése. Ennek ellenére a bajusza semennyit sem nő az idő előrehaladtával.

11. Én, Tonya (2017)

Mikor Tonya részt vesz az 1994-es téli olimpián, egy új jégkorcsolyát láthatunk a lábán. Azonban a korcsolyázóknál az a szokás, hogy azt a korcsolyát viselik a versenyeken, amiben edzeni is szoktak. Tonya korcsolyájának tehát jóval kopottabbnak kellene lennie.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

  1. Jól emlékszem a jelenetre. Elrontott valamit a száma közben és a cipője befűzésére fogta, hogy újra kezdhesse a kűrt. Különben ez a tyúk bérelte fel a volt barátját, hogy viperával verje széjjel a térdét a riválisának…aki Nancy Kerrygan volt

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here