A profi séfek és azok az amatőrök, akik imádnak főzni, számos olyan trükköt ismernek, ami megkönnyíti a munkájukat a konyhában. Folyamatosan kitalálnak új dolgokat, és a régi, jól bevált módszereket sem félnek alkalmazni.
Olyan tippeket adunk, amiket te is rögtön elkezdhetsz használni a mindennapokban.

1. A fedelet az edény is meg tudja tartani.

Főzés közben gyakran vesszük le a fedőt az edényről. Ilyenkor mindig keressük a helyet, hogy hova is tehetnénk, míg megkeverjük az ételt. Ha lefelé fordítod, csupa maszat lesz tőle minden, ha a fogantyújára támasztod, akkor pedig elfordul. Legközelebb tedd egyszerűen az edény fülére, a peremhez akasztva. Ne aggódj, még akkor sem esik le onnan, ha az edény üres.

2. Az almaszeletővel gombát is vághatsz.

Nemcsak gyümölcsöt szeletelhetsz vele, hanem gombát is. Csak helyezd alá a gombát, és határozott mozdulattal nyomd le.

3. Nyársra felszúrva is szeletelhetsz gombát.

Ha egyszerre sok gombát kell felszeletelned, meggyorsíthatod a munkát, ha a gombafejeket felszúrod egy nyársra, majd késsel szeleteket vágsz belőlük. Ha az egyik oldalon végeztél, fordítsd át a nyársat és vágj a másik oldalról is.

4. Zacskó és műanyag flakon segítségével tárolhatod az apró szemű élelmiszereket.

Ha a rizsnek vagy a zsemlemorzsának már nem jut tárolóedény, öntsd őket egy zacskóba. Egy műanyag palack levágott tetejét húzd a zacskóra, hajtsd vissza a zacskót, és csavard rá a kupakot.

5. Ne dobd ki az étolajos flakonról a zárókupakot.

A legtöbbször kidobjuk a kis tartozékot, ami a bontatlan étolajos flakon száján található, pedig nem lenne muszáj. Húzd le teljesen, majd fordítsd a fogantyújával lefelé és nyomd bele a flakon szájába. Így csupán egy kis rés marad az olajnak. Ha legközelebb öntesz belőle, nem fog kiömleni, csak vékony sugárban csorog.

6. A salátát, az uborkát és a citromot vízzel is felfrissítheted.

Ha már kezd fonnyadni a saláta, tedd egy jéghideg vízzel teli tálba. Néhány perc múlva friss és roppanós lesz, ráadásul az élénk színét is visszanyeri. Ugyanezt megteheted uborkával vagy fél citrommal is.

7. Vágd a kivit habverővel.

A kivit gyorsan és szépen felvághatod egy hagyományos habverő segítségével. Vágd félbe, nyomd bele a habverőt, forgasd el a gyümölcsben, majd húzd ki.

8. Tökéletes lesz a tükörtojás, ha külön sütöd a fehérjét és a sárgáját.

Ha nem szereted, hogy a tükörtojáson nyálkás marad a fehérje, ne egyben üsd a tojást a serpenyőbe. Először válaszd külön a sárgáját és a fehérjét, majd a fehérjét süsd meg először. Ha elkészült, óvatosan tedd rá a tojássárgáját is, és süsd meg.

9. A bébirépát egy darab alufóliával is megpucolhatod.

Gyűrj össze egy darab alufóliát, és dörzsöld át vele a sárgarépát.

10. A hőmérőt rögzítheted iratcsipesszel.

Ha használsz hőmérőt, tudod, hogy gyakran belecsúszik az edénybe, ha nem fogod, folyamatosan tartani pedig nem egyszerű főzés közben. A jó hír az, hogy egy közönséges iratcsipesszel rögzítheted.

11. Egy villa segítségével lecsepegtetheted a gyorsrizs főzőtasakját.

Biztonságos és egyszerű megoldás a rizs tasakjának lecsepegtetésére, ha a fülén átszúrsz egy villát és így akasztod a csapra.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét