2015-ben Mark Zuckerberg kijelentette, hogy szinte teljes vagyonát jótékony célra ajánlja fel. De nem csak Zuckerbergnek vannak ilyen jó cselekedetei. Nagyon sok sztár adományoz vagy vesz részt kampányokban, támogatja különböző szervezetek munkáját, és a rajongói figyelmét is felhívja arra, hogy törődjenek a világgal és egymással.
Cikkünkből megismerheted azokat a sztárokat, akik önzetlenül fordítanak a vagyonukból jótékony célokra.

1. Gisele Bündchen

Évek óta jótékonykodik. Olyan alapítványokat támogat, amelyek az éhínség ellen küzdenek, a nőket támogatják vagy a környezetvédelmet szolgálják.

2020-ban létrehozta a Luz Alliance nevű alapítványt, és több mint 180.000 dollárt fektetett bele. Az alapítvány célja a rászoruló brazil családok támogatása.

2. Jennifer Lopez

Az énekesnő Puerto Rico helyreállítását támogatta az Irma és Maria hurrikánok pusztítása után. Akkor döntött így, mikor ott élő rokonaival nem tudott kapcsolatot létesíteni, mert a természeti katasztrófák elzárták őket a külvilágtól. 1 millió dollárt adományozott a helyreállítások költségeinek fedezésére.

3. David Beckham

Az UNICEF jószolgálati nagykövete, aki nemrég 1,3 millió dolláros adománnyal támogatta a szervezetet.

Nem ez volt az első alkalom, hogy jótékonykodott. Mikor a Paris Saint-Germain csapatában focizott, fizetését helyi jótékonysági szervezeteknek ajánlotta fel.

4. Brigitte Bardot

Egy interjúban elmondta, hogy a legnagyobb bóknak azt tekinti, mikor az állatok őrangyalának nevezik. Szeretné, ha nem a színészi munkája, hanem jótékonykodásai miatt emlékeznének rá elsősorban.

Az 1970-es évek óta Bardot aktívan részt vesz az állatok védelmében és a jogaik érvényesítésében. Alapítványa már 30 éve működik, keretében a színésznő egy menhelyet is létrehozott. Az elmúlt években nagyjából 3 millió dollárt fordítottak a menhely fejlesztésére.

5. Leonardo DiCaprio

1998-ban, csupán 24 éves korában a környezetvédelem támogatására hozta létre saját alapítványát. Ezenkívül is sok olyan megmozdulást és szervezetet támogat, amelyek az emberi tevékenységek következtében károsodott környezet helyreállítását, a természet egyensúlyának visszanyerését célozzák.

DiCaprio 5 millió dollárt adott az amazonasi erdőtüzek megfékezésére.

6. Michael Jordan

Tavaly jelentette be, hogy a következő 10 évben 100 millió dollárt fog adományozni a társadalmi egyenlőség és az oktatáshoz való jog támogatására. 10 millió dollárt adott kórházak nyitására.

7. Oprah Winfrey

Közismerten nagy jótékonykodó. Egyik legutóbbi adománya 12 millió dollár volt, amit azon városoknak adományozott a társadalmi helyzet stabilizálására, ahol egykor élt vagy dolgozott.

8. Mark Zuckerberg

2020 őszén Zuckerbergre irányult a világ figyelme, mikor feleségével bejelentették, hogy a demokratikus értékek védelmére 300 millió dollárt adományoznak.

Az adományt két társadalmi szervezet kapta meg, mindkettő szabadon dönthetett arról, hogy mire használja fel a pénzt.

9. Jeff Bezos

A bolygó leggazdagabb embere. Sikeres az üzletben, az űrt is meghódítja, és dollármilliókat fordít jótékony célokra. A környezetvédelmi aktivistákat és a klímaváltozás elleni tevékenységet támogatja.

Tavaly 10 milliárd dollárt fordított erre.

10. Bill Gates

2010-ben Bill Gates és Warren Buffett aláírták a The Giving Pledge elnevezésű egyezményt, amelyben megállapodtak, hogy legalább a vagyonuk felét jótékony célokra ajánlják fel.

Ugyanezt az egyezményt még 200 másik ember is aláírta.

11. Chuck Feeney

Ő a vámmentes üzletek alapítója. Vagyonát 7,5 milliárd dollárra becsülték. 1982-ben létrehozta a The Atlantic Philanthropies nevű szervezetet, amelynek keretében 15 éven keresztül anonim módon tevékenykedett, de egy üzleti vita után kitudódott a neve.

2020 őszén az alapítvány működése véget ért, mert a küldetése teljesült, hiszen Feeney szinte a teljes vagyonát odaadományozta. Ma a vagyonát 2 millió dollárra becsülik.

BÓNUSZ: Angelina Jolie

Nemcsak szépségével és színészi tehetségével kápráztatja el a rajongóit, de fontos társadalmi kezdeményezésekkel is. Forró égövi helyekre látogat különböző missziók során, hogy a fejlődő országokban élő gyermekeket segítse. Más szervezetekkel együttműködve alapítványa kórházakat épít, iskolákat újít fel, és segíti a nők érvényesülését.

Jolie mindemellett sokgyermekes anyuka. 6 gyereke van, akik közül 3 örökbe fogadott. Az Örökkévalók című film bemutatóján nevelt lánya, Zahara egy olyan ruhában jelent meg, amelyet a színésznő a 2014-es Oscar-gálán viselt.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét