Ausztráliában közismerten nagyon sok különös állatfaj él az édes kenguruktól kezdve a félelmetes lényekig, akikkel senki sem szeretne a való életben összefutni. Némelyik közülük úgy néz ki, mintha egy tengeri horror filmből lépett volna elő. Most megmutatjuk neked az Ausztráliában megtalálható legfélelmetesebb külsejű állatokat. A cikk végén pedig egy érdekességet is megtudhatsz a táplálkozási szokásaikról.

1. Grimpoteuthis

A mélytengeri polipok általában 20 cm hosszúak. De vannak kivételek. Közülük a legnagyobb közel 45 cm hosszú és több mint 7 kg-ot nyom.

2. Kígyókarúak

Csak semmi pánik, a kígyókarúak nem veszélyesek az emberre, de néha úgy tudnak kinézni, mint egy horror filmből előlépett rák. Egyes kígyókarúaknak hosszú csápjaik vannak, és minél több van nekik belőle, annál félelmetesebbnek látszanak.

3. Ászkapókok

Azok, akik félnek a pókoktól, nem lelhetnek nyugalmat sem a vízben, sem a szárazföldön. A tudósok szerint több mint 1000 olyan pókfajta van, amelyik a vízparton és a mélyvizekben is megél.

4. Arc nélküli hal

Ennek a rémisztő halnak nincs arca, csak szája és egy orrnyílása. Olyan mély vizekben él, hogy nincs szüksége szemekre. Utoljára 1873-ban fogtak ilyen halat.

5. Virágállat

Nem is néz ki annyira félelmetesnek, pedig veszélyes. A virágállatok megcsíphetik az óvatlan búvárt.

6. Mélytengeri gyíkhal

A borotvaéles fogak és a sötét szemek bárkit halálra rémisztenének. Félni azonban nem kell, még akkor sem, ha az ausztrál partok közelében búvárkodunk, ugyanis ezt a halat biztosan nem fogjuk látni. 900-2500 m-es mélységben él.

7. Blobfish (Psychrolutes marcidus)

Ez az Ausztráliában őshonos hal híres a mókás kinézetéről. A világon sehol másutt nem található meg, sajnos ma már a veszélyeztetett fajok közé tartozik.

8. Tripodfish (Bathypterois grallator)

Szintén elég furcsa kinézetű lény. Hosszú csontjai miatt állni is képes, miközben vadászik.

9. Ászkarákok

Ezek a békés kinézetű élőlények könnyen az uralmuk alá tudnák hajtani a bolygót, ugyanis több mint 10,5 ezer fajuk él a vizekben és a szárazföldeken. Másik érdekesség velük kapcsolatban, hogy egyes fajok szabad szemmel szinte nem is láthatók, mások pedig kifejezetten nagy méretűek.

10. Viperahal

Kis mérete ellenére – csupán 30 cm hosszú –, rendkívül félelmetesen néz ki. A testét világító szervek borítják, ezek segítik, hogy megtalálja társait az óceán vaksötét fenekén.

11. Földigiliszta

Nem nyújt szívderítő látványt, ennek ellenére nincs okunk félni a földigilisztától. Hosszuk nagyon változó lehet a 0,1 cm-től a 3 m-ig. Nagyon hasznosak a környezet számára, mivel a földet humusszá alakítják, ezzel javítják a talaj termékenységét.

BÓNUSZ: Állatokat evő állatok Ausztráliában.

Szegény kígyót megette egy béka.

Nem kell félni a krokodiloktól. Ausztráliában a kígyók veszik kezelésbe őket.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét