Az egészségügyi betétek első említése a 4. századból maradt fenn. Napjainkban már szinte minden háztartásban megtalálhatók. A készítésükhöz használt anyag kiváló nedvszívó, ami képes tárolni is a folyadékot, miközben a külső rétege száraz és puha marad. Ennek köszönhető, hogy a betéteket sokféleképpen felhasználhatjuk a megszokott alkalmazáson túl is.

1. A fiók frissen tartásához.

A betétet felhasználhatod arra, hogy a fiókban frissebb illat legyen. Fújd rá a kedvenc parfümödet vagy tégy rá néhány csepp illóolajat, majd tedd a betétet a fiókba a ruháid, a fehérneműk vagy a törölközők közé.

2. A kijelző megtisztításához.

Izzadtság, naptej, smink, zsír, piszok, ami a bőrödről a kijelzőre kerül. Egy idő után pedig valami igazán gusztustalan lesz ezekből. A betét anyaga nagyon finom, ezért alkalmas arra, hogy megtisztítsd vele a kijelzőt. Tégy rá egy csepp vizet, és törölgesd át vele a kijelzőt.

3. Tyúkszem ellen.

Szinte mindenkinek van legalább egy olyan cipője, ami ránézésre gyönyörű, de folyamatosan tyúkszemet okoz. Egy betétből vágj néhány csíkot és tedd őket a cipődbe, azokra a helyekre, ahol a leginkább nyom.

4. Magassarkúba csúszásgátlóként.

Ha gyakran viselsz magassarkút, már biztosan te is tapasztaltad, hogy nyáron, mikor a lábad megizzad, előre csúszik a cipőben. Hogy ezt megelőzd, tégy betétet a cipődbe. Ez felszívja a nedvességet és teljesen láthatatlan.

5. Cipők szagtalanításához.

Ha izzadunk, annak szaga van. A baktériumok imádják a meleget és a nedvességet, elképesztő tempóban képesek ilyen körülmények között szaporodni és közben bűzt árasztani. Talpbetét helyett használj egészségügyi betétet a futócipődbe vagy a csizmádba, hogy a szagokat elkerüld. Odaragad majd a cipő talpához, járás közben nem fog elmozdulni, és felszívja az összes nedvességet.

6. Kényelmetlen melltartókhoz.

Mikor a melltartóból előbukkan a merevítő drót, az elég kellemetlen tud lenni. De kényelmesebbé teheted a betét segítségével. Vágj a betétből egy csíkot és ragaszd a melltartó kosarának aljába.

7. A kilöttyent foltok feltörléséhez.

A egészségügyi betétek rendkívül jól szívják magukba a folyadékot, ezért a legnagyobb segítségedre lesznek a kilöttyent folyadékok feltakarításában. Csak itasd fel vele, ha pedig megtelt, vegyél elő egy másikat, míg teljesen fel tudod törölni a folyadékot.

8. Smink és körömlakk eltávolításához.

Kifogytál a vattakorongból? Semmi gond, hiszen egészségügyi betéttel helyettesítheted, ha smink vagy körömlakk leszedéséről van szó. Vágj le a betétből egy kis darabot, tégy rá egy kevés körömlakk- vagy sminklemosót, és töröld át vele a körmöd vagy a bőröd. Mivel a betét anyaga puha, nem fog ártani a bőrödnek.

9. Izzadságfoltok ellen.

Nyáron a legtöbbünket érinti ez a probléma. Hogy az izzadás okozta foltok ne virítsanak a ruhádon, a hónaljához ragassz egy betétet. Mivel nagyon vékony, nem fog látszódni, viszont minden nedvességet magába szív, így az izzadság nem fog átütni a ruhádon.

10. Sebkötözőként.

A betétből nagyon jó kötszer is lehet, ha éppen megvágtad magad vagy lehorzsoltad a bőröd. A puha, nedvszívó felét tedd a vérző sebre, míg a vérzés el nem áll.

11. Napszemüveg megóvásához.

Ha aggódsz, hogy a napszemüveged megkarcolódik, használd a betétet. A szemüveg tokját béleld ki vele, és a probléma máris megoldva. A lencsét áttörölgetéséhez is használhatod.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here