A szemöldök meghatározó része az arcunknak. Ha jól van megformázva, kiemelheti a természetes szépséget, és karaktert adhat az arcnak. Ha kozmetikushoz járni nem is jut időd, ma már sok segítséget kaphatsz ahhoz, hogy otthon is formázni tudd a szemöldököd.

A következőkben ennek a legfontosabb szempontjait részletezzük.

1. Tanuld meg a felépítését.

A szakértők szerint gyakori hiba a szemöldökformázásnál, hogy nem tudjuk, hol kellene kezdődnie, hol kellene elérnie a legmagasabb pontot, és hol kellene végződnie. Ezért fontos, hogy mielőtt nekiállunk, állapítsuk meg, hol helyezkednek el az egyes részei:

 • az eleje;
 • az ív csúcsa;
 • a vége.

2. Ismerd fel a különböző szemöldöktípusokat.

Bár mindegyik szemöldök formája és színe más, vannak olyan jellegzetességeik, amelyek alapján kategorizálni lehet őket. Könnyebben megállapíthatod, hogy a fentiek közül a tied melyik típushoz tartozik, ha kiszeded a felesleges szálakat, vagy kitöltöd a réseket.

3. A két szemöldök hasonló, de nem egyforma.

Fontos tudni, hogy a két szemöldök sosem pontosan egyforma, és bármennyire is próbálod, nem tudod őket tökéletesen egyformává tenni. Ennek okai a különböző izommozgások, de befolyásolja az is, hogy az arcunk melyik felén alszunk.

4. Határozd meg az arcformádat.

Ehhez három tényezőt kell figyelembe venned: melyik az arcod legszélesebb része (homlok, orca vagy áll), milyen az állad formája (kerek, szögletes vagy hegyes), illetve milyen hosszú az arcod (rövid vagy inkább hosszúkás). A legjobb, ha ezeket a részeket az arcodon leméred, így pontos eredményt kaphatsz.

5. Ismerd fel, hogy milyen szemöldöktípus illik az arcformádhoz.

Nem egyszerű meghatározni, hogy az arcodhoz melyik szemöldökforma illik legjobban. De van egy aranyszabály: az egymással ellentétes formákat kell választani.

 • Kerek arc: A hossza és a szélessége nagyjából azonos. Ezért legjobban a hegyes szemöldök illik hozzá. Magas ívével ez hosszabbnak mutatja a kerek arcot.
 • Ovális arc: Ebben az esetben nem kell sokat gondolkodni a szemöldök formáján. Egyszerűen csak kövesd a szemöldök természetes formáját.

 • Szögletes arc: Kissé hosszúkás, az állkapocs pedig határozott. Teltebb és kevésbé precízen formázott szemöldök illik hozzá, mert ezzel lehet optikailag csökkenteni a homlok méretét. Lágy, finoman ívelt szemöldököt alakíts ki, hogy ellensúlyozd az áll határozott vonalát.
 • Szív alakú arc: A homlok szélesebb, az áll pedig hegyes, ez a legkeskenyebb része az arcnak. Hogy kiegyensúlyozd az arc arányait, lágy, kerekebb ívű szemöldököt készíts.
 • Négyzet alakú arc: Minden irányból nagyjából egyforma méretű. Hogy az állat lágyítsd, finom ívvel emeld meg a szemöldököt, és adj neki egy kissé határozatlan jelleget. A hegyes formát kerüld.

6. Kövesd a természetes formát.

A 2000-es években a sztárok egészen vékonyra szedték a szemöldöküket. Ez a trend azonban már a múlté. A legjobb tanács a szemöldök formázásához, hogy kövesd a természetes formáját. Gyakran elég, ha csak a kiálló szálakat szeded ki.

 • Bozontos szemöldök: Nagyon praktikus, hiszen nem kell vele sokat foglalkoznod. Csak átfésülöd, és ceruzával kihangsúlyozod a vonalát.
 • Vékony szemöldök: Jóval több munkát igényel, hiszen minden egyes kósza szőrszál meglátszik, és azonnal ki kell igazítanod.

7. Mielőtt nekiállsz formázni, hagyd, hogy kinőjenek a szőrszálak, és látszódjon a szemöldök természetes formája.

Elkerülheted, hogy túl sokat szedj ki a szemöldöködből, ha hagyod természetesen megnőni. Így láthatóvá válik az eredeti formája, könnyebben tudod alakítani majd.

8. Használd a megfelelő eszközöket.

Fontos, hogy a szemöldök formázásához meglegyenek a megfelelő eszközeid. A legalapvetőbbek:

 • természetes fény;
 • tükör, ami nem nagyít;
 • egy lapos tárgy, amit vonalzóként használhatsz, és ami elég hosszú, hogy elérjen az orrod hegyétől a szemöldöködig;
 • szemöldökceruza;
 • szemöldökcsipesz;
 • tiszta szemöldökfésű;
 • szemöldökhöz való olló.

9. Tanuld meg a tájolást és a megfelelő forma felrajzolását.

A profik is ezt a technikát használják, hogy a legideálisabb formát megtalálják, és hogy a két szemöldököt a lehető legszimmetrikusabbá tegyék.

A technikát otthon is alkalmazhatod a szemöldök 3 fő részének (eleje, csúcsa, vége) bejelölésével:

 • Először fogj egy lapos tárgyat, az egyik végét tedd az orrcimpádhoz, és a belső szemzúg vonalában jelöld be a szemöldök kezdetét.
 • Ezután a lapos tárgy egyik végét újból tedd az orrcimpádhoz, de ezúttal a orrcimpát és a pupilla külső részét összekötő egyenesen a szemöldök ívének a csúcsát keresd meg. Ezt a pontot is jelöld be.
 • Végül az orrcimpa és a külső szemzúg vonalában határozd meg a szemöldök végét.
 • Ezután a pontokat vonalakkal kösd össze, és máris megkapod a szemöldök természetes formáját.

10. A szemöldökszedést mindig megfelelő irányba végezd.

Az ujjaiddal óvatosan feszítsd ki a bőrödet, és a szőrnövekedés irányával megegyezően húzd ki a szőrszálat.

11. A szemöldök színe is nagyon fontos.

Azt sem könnyű meghatározni, hogy melyik szín a legideálisabb számodra a szemöldöködön. A legegyszerűbben a következő lépések segítségével tudhatod meg:

 • Egyensúlyba kell hozni a haj színét és textúráját, valamint a bőrtónust: A hajszín és a bőrtónus segítségével lehet meghatározni, hogy a szemöldök mennyire legyen világos vagy sötét, meleg vagy hideg árnyalatú. A haj textúrája pedig a volument határozza meg. Például egy sötét, sűrű hajhoz ugyanilyen szemöldök illik.

 • Törekedj a szemöldök természetes színénél kissé világosabb árnyalatra: A cél nem az, hogy a szemöldök és a kitöltés színe tökéletesen egyforma legyen, hanem hogy az egyes szőrszálak közötti árnyalt bőr színét utánozd. Ha nagyon szőke vagy nagyon sötét a szemöldököd, és ugyanazzal a színnel akarod kitölteni a szőrszálak közti bőrfelületet, akkor mű, rajzolt hatású eredményt fogsz elérni. A szemöldöknél a színekkel mélységet és sűrűséget kell teremteni, de nem szabad megváltoztatni a tónust.
 • Ha bizonytalan vagy, a legjobb, ha semleges vagy hideg színeket választasz. A bőrtónus segít megállapítani, hogy a meleg vagy a hideg színek egészítik ki jobban a szemöldököd. Például ha a bőröd sárgás, melegebb árnyalatot válassz, így nem fogsz hamuszürkés hatást elérni. A szabály alól a kivételt a vörös hajúak jelentik.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here