A színjátszás rengeteg munkát igényel, beleértve az érzelmek élethű megjelenítését is. Egy színésznek nemcsak a szövegre kell emlékeznie, hanem azt is meg kell mutatnia, mit érez az adott szereplő. Ilyenkor olyan mélyen kell beleásnia magát az adott karakter személyiségébe, hogy utána időre van szüksége, hogy az átélt érzelmeket feldolgozhassa.
Olyan filmeket mutatunk, amelyekben a színészek valódi érzéseit láthattuk.

1. Az éhezők viadala: A kiválasztott 1. rész

Abban a jelenetben, mikor Peetát mutatják a tévében és Katniss majdnem sírva fakad, amint meglátja őt, az érzelmek teljesen őszinték voltak.

A Katnisst és Peetát alakító Jennifer Lawrence és Josh Hutcherson nagyon jó barátok lettek a film forgatása alatt. Ebben a részben viszont csak kevés közös jelenetük volt, Lawrence pedig annyira hiányolta már a barátját, hogy valódi érzelmeket mutatott ennél a jelenetnél.

2. Men in Black – Sötét zsaruk

Az egyik jelenetben K ügynöknek fontos információt kell szereznie Franktől, a mopsztól. Az ügynököt játszó Tommy Lee Jonesnak meg kellett ráznia kissé a kutyát, miközben beszélnie is kellett hozzá.

A jelenet nagyon vicces volt, olyannyira, hogy maga a színész is alig bírta nevetés nélkül. Látható, hogy az egyébként mindig komoly K ügynök mosolyog.

3. Az ördög Pradát visel

Mikor Meryl Streep a szívtelen Miranda Priestlyt alakította, a Sztanyiszlavszkij-módszert alkalmazta. Ennek alapja, hogy a színésznek azonosulnia kell a karakterével, és át kell élnie a karakter érzelmeit, motivációit.

A forgatás során Streep mindvégig távol tartotta magát a kollégáitól, hogy megőrizze Miranda ridegségét. Ez annyira jól sikerült neki, hogy az Andyt játszó Anne Hathawayt sikerült is megrémítenie. Miután véget ért a forgatás, Streepnél mentális problémák merültek fel, emiatt hagyott végül fel ennek a módszernek az alkalmazásával a további filmjeiben.

4. Öld meg kedveseid

Az Allen Ginsberget alakító Daniel Radcliffe elmesélte, hogy a forgatáson rengetegszer kellett improvizálnia. Abban a drámai jelenetben, mikor Lucien (Dane DeHaan) Allentől búcsúzik a Párizsba indulása előtt, Radcliffe könnyei igaziak voltak.

Egy interjúban elmondta, hogy a jelenet forgatása előtt a rendező, John Krokidas a szoba két távoli pontjára állította őt és Dane-t, majd külön-külön magyarázta el nekik, hogy mi lesz a feladatuk. A rendező arra kérte Radcliffe-et, hogy semmiképp ne hagyja elmenni Lucient.

Mindannyian emlékszünk rá, mi történt a filmben. Radcliffe karaktere könyörgött a barátjának, hogy ne hagyja el őt. Mikor Lucien világossá tette, hogy semmi nem változtathat a döntésén, Allen könnyekben tört ki, majd távozott. Radcliffe elmondta, hogy ez nem volt benne a forgatókönyvben, csak egyszerűen így érezte, és sírni kezdett.

5. A cápa

A cápa legelső áldozatának meglepettsége és félelme teljesen valódi volt. Valójában a színésznőt, Susan Backlinie-t nem figyelmeztették, hogy a rúd, amihez rögzítve van, a víz alá fogja húzni őt. Éppen ez segített neki a hiteles érzelmek megjelenítésében, hiszen pontosan úgy viselkedett, mint akit hirtelen egy cápa húz a víz alá.

6. Ollókezű Edward

Mikor megkapta a szerepet, Johnny Depp célja az volt, hogy kitörjön végre a tinibálvány kategóriából. Nagyon sokat készült a szerepre. Megnézte Charlie Chaplin filmjeit, hogy jobban megértse, hogyan lehet érzelmeket kifejezni beszéd nélkül.

Nem volt benne biztos, hogy a rendezőnek, Tim Burtonnek elnyeri majd a tetszését az alakítása. A forgatás alatt a stáb egy sportklubban lakott, Johnny Depp ajtaján pedig egyszer két lány kopogtatott, akik Tom Hankset keresték. A színész ezután nem bírt szabadulni a gondolattól, hogy Tom Hanksre akarják őt lecserélni.

Aggodalmai azonban alaptalannak bizonyultak. A bizonytalanság érzése, ami hozzátartozott a karakteréhez is, egyre erősebb lett benne, Burton pedig nagyon meggyőzőnek találta Depp alakítását. A rendező azzal viccelt, hogy nemcsak az érzelmei, de Depp arcán a hegek egy része is valódi volt, mert nagyon nehezen szokott hozzá a kezén lévő ollókhoz.

7. Alkonyat: Hajnalhasadás 1. rész

Az Edwardot alakító Robert Pattinson később elmesélte, hogy némely romantikus jelenetben társa, Kristen Stewart túlzottan elragadtatta magát. Ennek valószínűleg az volt az oka, hogy a színésznő tényleg szerelmes volt Pattinsonba, hiszen forgatás közben randevúztak is.

8. Harry Potter és a Halál ereklyéi 1. rész

A Harry Potter összes részének egyik legérzelmesebb jelenete a 7. részben látható. Ez Harry és Hermione tánca, miután Ron elhagyta őket, de ők tovább keresik a horcruxokat. A forgatókönyv szerint a jelenetben a köztük lévő mély barátságot kellett kihangsúlyozni, ami a nehéz időkben még szorosabbá vált.

Emma Watson később elmesélte, hogy eléggé tartott ettől a jelenettől, biztos volt benne, hogy zavarban lesznek, mikor egymással kell táncolniuk.

Sokat segített nekik ebben az, hogy akkor már 9 éve ismerték egymást. Watson azt is elmondta, hogy semmilyen másik színésszel nem lett volna képes megcsinálni ezt a jelenetet, mert annyi elrejtett érzés jutott benne kifejeződésre.

9. A boldogság nyomában

A főszerepet játszó Will Smith a lehető leghitelesebben akarta megjeleníteni Chris Gardner karakterét. Annyira megérintette, mikor az egyik utolsó jelenetben felkínálták neki a régóta vágyott pozíciót, hogy meghatottságában elsírta magát.

A másik, ami miatt Will Smith a szokásosnál is több érzelmet tudott vinni ebbe az alakításba, hogy saját 8 éves fia, Jaden alakította Gardner fiát, akinek szegénységben kellett élnie az apjával.

10. Bohém rapszódia

A film Freddie Mercury életét mutatja be, beleértve a Mary Austinnal való kapcsolatát is. A főszerepeket Rami Malek és Lucy Boynton alakították.

A két színész valóban szerelmes volt egymásba, a forgatás ideje alatt kezdtek randizni. Ez valószínűleg sokat segített nekik, hogy gyengédséget és szenvedélyt mutassanak egymás iránt.

11. A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse

Jack Sparrow és Elizabeth Swann csókjelenete, mikor Elizabeth a csókkal akarja elterelni a férfi figyelmét, hogy közben a hajóhoz bilincselhesse, legendássá vált. Később Keira Knightley, aki Swannt játszotta, elmesélte, hogy nagyon szerette a csókot Johnny Deppel.

“Azt hiszem, a 14 éves önmagam üvöltött örömében. Fantasztikus volt! Mi másra vágyhatna egy lány?!” – mondta a színésznő. Mikor megkérdezték tőle, a filmes partnerei közül kivel volt a legjobb csókolózni, Johnny Depp nevét mondta, akit ezzel Orlando Bloom elé helyezett, akivel a filmben szerelmespárt alakítottak.

12. Joker

A főszerepet játszó Joaquin Phoenixről közismert, hogy nem szereti a próbákat és a szövegösszeolvasásokat. A filmben is próbált inkább spontán lenni, felhasználva saját szorongásait és izgatottságát.

Mikor elkezdte játszani Joker szerepét, ki kellett vernie a fejéből az összes többi színészt, aki korábban ezt a karaktert alakította. Éppen ettől lett egyedi és különleges az ő játéka. Ez nem volt könnyű számára, hiszen Heath Ledger, aki briliánsan alakította Jokert, az egyik legjobb barátja volt.

A színész kiterjedt kutatásokat végzett a különböző személyiségzavarokkal kapcsolatban, így még a pszichiáterek sem tudták beazonosítani a karakterét. Sokféle nevetést is gyakorolt, hogy még jobban kifejezhesse karakterének személyiségét. Phoenix egészen a forgatás utolsó napjáig képes volt Joker egyéniségének újabb aspektusait megmutatni.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here