A rajzfilmek a valódi élet iskolái, készítőik sokszor fontos igazságokat és hasznos leckéket rejtenek el a képsoraikban. Ha kedved van újra megnézni a Pixar mesés animációs filmjeit, nézd most olyan szemmel, hogy felfedezd a bennük rejlő mély pszichológiai jelentéseket, melyek igazából az alapjukat adják.

12. Szenilla nyomában (2016)

Mindannyian mások vagyunk, és tiszteletben kell tartanunk mások egyediségét.

A mese főszereplője egy aranyos kis hal, Szenilla, aki rendkívül feledékeny. Arról álmodozik, hogy megtalálja a családját, de nem emlékszik, merre lehetnek. Szenilla memóriazavarral született. Ennek a mesének az alapján a szülők könnyebben el tudják magyarázni gyermekeiknek, hogy mennyire fontos elfogadni másokat olyannak, amilyenek.

11. Dínó tesó (2015)

Az igaz barátság szupererő!

Ez a mese nem csupán egy dinoszaurusz és egy kisfiú barátságáról szól. Egy olyan világot mutat be, melyben a természet hódította meg a civilizációt, nem pedig fordítva. Míg a gyerekeknek tetszeni fognak a helyes karakterek és az élvezetes történet, addig a felnőttek elgondolkodhatnak Arlo, a dinoszaurusz félelmén, amin felül kellett emelkednie, és az igaz barátság hatalmán.

10. Agymanók (2015)

Ne félj az érzéseidtől!

Az Agymanók a Pixar egyik leghatásosabb animációs filmje, és ezt még a pszichoterapeuták is alátámasztották. Főhőse Riley, a lány, aki megpróbál megbirkózni az érzelmeivel, az örömmel, a szomorúsággal, a félelemmel, a haraggal és az undorral. Riley a felnőtteknek és a gyerekeknek is segíthet rájönni arra, hogy a különböző érzelmek átélése teljesen természetes dolog, csak kontroll alatt kell tartanunk őket.

9. Merida, a bátor (2012)

Ne foglalkozz a sztereotípiákkal, csak légy önmagad!

Merida nagyon jól emlékeztet arra, hogy senkinek sem kell megfelelnie valaki más elvárásainak. Ha követed Merida és anyja kapcsolatát, aki a legapróbb részletekig előre megtervezte lánya jövőjét, megérted, hogy a lányoknak nem muszáj hercegnőnek lenni, ha inkább őrült kalandokra vágynak.

8. Fel! (2009)

Soha nincs túl késő valóra váltani az álmokat.

Egy szomorú és megható történet az öregségről és a magányról. Carl minden egyes nap gondol elhunyt feleségére, és azokra a kalandokra, melyekről közösen álmodoztak. Egy nap úgy dönt, egyedül kel útra repülő házával, de egy mókás kis cserkész fiú némileg felborítja a terveit. Ez az animációs film azt mondja nekünk, hogy szükségünk van az életünkben tündérmesékre – bármennyi évesek is vagyunk.

7. WALL-E (2008)

Felelősek vagyunk a bolygónkért.

Ebben a mesében nem csak mély érzelmekről van szó, hanem a nagy felelősségről is. WALL-E arra tanít minket, hogy törődjünk a Földdel. Megmutatja nekünk, milyen lesz a bolygónk jövője, ha továbbra is korlátlanul kihasználjuk a forrásait.

6. L’ecsó (2007)

Kövesd az álmaidat, még akkor is, ha mindenki szerint hiábavaló!

Remy, a patkány arról álmodozik, hogy séf lesz. Bár senki sem hisz benne, mégis töretlenül halad a célja felé. A L’ecsó megtanítja, hogy nem számít honnan jöttél, ha elég erős vagy, hogy megvalósítsd az álmaidat.

5. Verdák (2006)

Ne feledkezz meg azokról, akik mindig hittek benned!

Villám McQueen egy tipikus beképzelt győztes, akinek meg kell tanulnia, hogy a csapat jelentőségét nem szabad alábecsülni. A kollégái, a tanárai, a barátai és a rajongói mind segítenek neki, hogy elsőként érhessen be a célba.

4. A hihetetlen család (2004)

Nem lehetünk önmagunk, ha elrejtjük tehetségünket.

A történet főszereplője egy család, akik megpróbálnak átlagosnak tűnni. De depressziósak és szomorúak lesznek, mert el kell rejteniük szupererejüket. A történet lényege, hogy a tehetségek és képességek, amik megadattak nekünk, szerves részei a személyiségünknek. Ha nem fogadjuk el őket, saját magunkat sem fogadjuk el.

3. Némó nyomában (2003)

Mindenkinek megvan a joga ahhoz, hogy hibákat kövessen el, és a maga útját járja.

Marlin gondoskodó apa, aki megpróbálja fiát, Némót megóvni az egész világtól. De Marlin túlféltése csak nehezíti a helyzetet. Azt kell megértenünk, hogy a gyerekeknek a támogatásunkra és a segítségünkre van szükségük, hogy megismerhessék az őket körülvevő világot.

2. Szörny Rt. (2001)

Azok, akik a legfélelmetesebbek, általában még a saját árnyékuktól is félnek.

Ebben a Pixar animációs filmben a szörnyeknek az a szerepe, hogy a világon minden egyes gyereket megijesszenek. De a megfélemlítés a legrosszabb fegyver, amit egy virágzó társadalomban használni lehet. A történet főhősei hamarosan rájönnek, hogy a kölcsönös megértés, a tisztelet és a jóindulat sokkal erősebb, mint a félelem.

1. Toy Story – Játékháború (1995)

Az idő múlik, de az igaz barátság és az odaadás örökké tart.

Hihetetlen történet játékokról, melyek a saját életüket élik, mikor senki nem látja őket. Ismerik a féltékenység, a barátság és a honvágy érzését is. A játékok ugyanolyanok, mint az emberek: szeretetre és törődésre vágynak.

És végül egy kis ráadás:

Pixar-munkatársak: “Hazamehetünk egy 16 órás munkanap után?”
Pixar: “Nem. Minden egyes szálat látni akarok ezen a pólón.”

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here