Hivatalos kimutatások szerint Barcelonában évente 7000 otthonba törnek be. Vajon van esélyünk megvédeni az otthonunkat a rablóktól drága riasztóberendezések nélkül is?
A következő egyszerű, mégis hatékony tippekkel távol tarthatod az illetéktelen behatolókat.

12. Az értékes holmikat rejtsd el, ha idegenek vannak az otthonodban.

Miközben a vízvezeték szerelő a mosogatód alatt babrál, közben bőven van ideje körbenézni. Kiderülhet, hogy a szerelés csak álca, ami közben felderítheti az otthonodat és tovább adhatja az információkat a bűnöző társainak. De ott helyben is zsebre teheti az órádat vagy a pénztárcádat. Természetesen nem kell, hogy fóbiád alakuljon ki a szerelőkkel szemben, hiszen a többségük nem rablási szándékkal végzi a munkáját. De légy mindig óvatos!

11. Ne hagyd, hogy a betörő hallja a telefonod csörgését.

Egyes betörők azt a trükköt alkalmazzák, hogy felhívják a vezetékes telefonodat és várnak a válaszra. Ha senki nem veszi fel a telefont, az azt jelenti, hogy üres a lakás. Ha lenémítod vagy lejjebb veszed a csörgés hangerejét, összezavarhatod a tolvajt, hiszen nem hall majd semmilyen hangot.

10. Cseréld le a régi záradat egy sokkal megbízhatóbbra.

Egyes adatok szerint a betörők 60 másodpercet töltenek a zárak feltörésével, és az esetek 70%-ában a bejárati ajtón keresztül jutnak be a házba. A legkönnyebben feltörhetők a cilinderzárak, a legtöbb problémát a betörőknek pedig a tollas kulcsokkal nyitható zárak jelentik. A legjobb, ha az ajtót egy fúrt kulccsal és egy tollas kulccsal is zárjuk. Vannak olyan zárak is, melyek szó szerint darabokra törnek, ha valaki nem kulccsal próbálja kinyitni őket.

9. Védd az ablakaidat.

A másik hely, ahol a legtöbb betörő bejut a házba, az ablak. Ha a földszinten vagy az első emeleten laksz, ezért érdemes rácsot szereltetned az ablakokra. De azt se felejtsd el, hogy vészhelyzet esetén az ablak lehet az egyetlen menekülési útvonalad a házból, ezért a rácsokat nyithatóra készíttesd.

8. Figyelj a házad körüli területre is.

Ha házban laksz, ne hagyd, hogy a betörők azt higgyék, a házad lakatlan. Nyírd rendszeresen a füvet, az autóbejárót télen is tartsd rendben.

7. Fordítsd a betörők félelmeit saját maguk ellen.

A tolvajok legfőbb félelme, hogy elkapják őket. A házadra tegyél ki egy “Védett létesítmény” feliratú táblát. Ezt látva a betörők kétszer is meggondolják, hogy próbálkozzanak-e nálatok.

6. A drága holmik csomagolását körültekintően tüntesd el.

Ha egy új tévét vagy hűtőt vásároltál és a csomagolását látható helyen hagyod, azzal felkeltheted a betörők érdeklődését. Hogy megelőzd a bajt, a dobozokat tépd apró darabokra és úgy dobd ki a kukába.

5. Színlelj.

Ha kilépsz a házból és felfigyelsz egy gyanús alakra, aki lehet, hogy csak arra vár, hogy menj már el otthonról, fordulj meg és integess az ablakodnak, mintha valaki otthon maradt volna.

4. Ellenőrizd a zárakat.

Ha a záron karcolásokat veszel észre, az annak jele, hogy egy betörő már megpróbált bejutni az otthonodba. Mielőtt kinyitod az ajtót és belépsz, ellenőrizd a zárat, így gyorsan reagálhatsz, ha vészhelyzet lenne.

3. Engedd be a napfényt.

Ha a függönyöket behúzva, a redőnyöket lehúzva tartod több napon át, azt a látszatot keltheted, hogy senki nincs otthon. A legtöbben ugyanis nem sötét lakásban élik az életüket. Amikor elmész otthonról, ne sötétítsd be mindent teljesen, hogy úgy tűnjön, van valaki a lakásban.

2. Ültess tüskés bokrokat a kerítés vagy az ablakod elé.

Hogy egy egyszerű kerítésnek védelmi funkciója is legyen, ültess mellé tüskés növényeket, például vadrózsát vagy szedret. Ezek a növények nagyban megnehezítik majd a betörők dolgát.

1. Telefonon semmilyen információt ne adj ki.

Az idegen hívásokkal légy elővigyázatos. Ha egy cég nevében felhívnak és arról kérdeznek, hogy hol dolgozol, milyen munkaidőben és hányan éltek a lakásban, lehet, hogy éppen egy betörő próbál téged kifaggatni, és megtudni, melyik időpont lesz a legjobb a betörésre.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét