Sokan rendszeresen osztanak meg fotókat és kommenteket a közösségi oldalakon anélkül, hogy gondolnának arra, hogy milyen hatással lesz a családjukra, a barátaikra vagy akár egy harmadik félre. Ha túl sok információt teszel közzé a személyes dolgaidról és a magánéletedről, kiteszed magad számos veszélynek, például bűnözők célpontjává válhatsz, de akár becsületsértést is elkövethetsz. Éppen ezért, mielőtt bármit is posztolnál, gondold át kétszer, és tégy meg mindent, hogy elkerüld az ebből származó, későbbi problémákat.
A következőkben megismerheted a közösségi oldalakra való posztolásnál elkövetett leggyakoribb hibákat.

1. Fotók és személyes információk a gyermekedről

Becslések szerint a mai szülők a gyermekük 5 éves koráig körülbelül 1000 olyan képet töltenek fel a közösségi oldalakra, amelyeken a gyermek látható. A gyerekek nagy százalékának az élete nyomon követhető az interneten, mivel már 2 éves koruk előtt is sok fotón szerepelnek. Pontosan ez az, ami később problémákat okozhat. Az emberek folytonos versenyben vannak azért, hogy minél több lájkot szerezzenek, közben pedig figyelmen kívül hagyják annak a veszélyét, hogy a gyermekeiket online nyilvánosságnak teszik ki.

De nem csak a fotókkal van gond. A gyermek személyes adataival vagy egészségi állapotával kapcsolatos információkat sem szabadna nyilvánosságra hozni. Sok új szülő a közösségi oldalakon kér tanácsokat és tippeket, ezzel viszont a gyermekét későbbi bántalmazásoknak, cyberbullyingnak teheti ki.

2. A születési dátumod

Sokan nyilvánosságra hozzák a születésnapjukat, hogy fogadhassák a köszöntéseket a közösségi oldalakon. Ez jelentéktelen dolognak tűnik, pedig kockázatosabb, mint hinnéd. Mégpedig azért, mert a jelszavak esetében a biztonsági kérdések között gyakran szerepel a születési dátum, hiszen ez az egyik legkönnyebben megjegyezhető dolog. Visszaüthet, ha ezt a dátumot mindenki tudja.

Megnövelik az esélyét, hogy illetéktelenek hozzáférjenek akár a bankszámlájuk PIN-kódjához is. Mivel ide általában 4 szám szükségeltetik, sokan a születési dátumot használják, ezért ez a legkevésbé ajánlott opció. Ha biztosra szeretnél menni, a születési dátumodat soha ne tedd közzé.

3. Álhírek

Ha valamilyen információt megosztanak a közösségi oldalakon, onnantól arról szabadon beszélhet bárki. Fontos megérteni, hogy az internettel járó újfajta szabadság csapdát is rejt magában, ezért érdemes mindig több oldalról megvizsgálni a “tényeket”. A közösségi oldalak az álhírek bölcsői. Különböző szándékkal keltik őket életre, sokszor egy adott személyt vagy vállalatot akarnak lejáratni velük, így elterjesztik a tartalmat, ez pedig arra készteti a felhasználókat, hogy fűzzék hozzá a témához a saját véleményüket.

Az álhírek gyártása és terjesztése komoly következményekkel járhat. Fokozhatja az ellenségeskedést bizonyos csoportok és közösségek között, sértheti egyesek integritását, sárba tiporhatja emberek vagy cégek hírnevét. Mielőtt ilyesmit osztanál meg, keress rá a témára, hogy több információhoz juthass a dolog hátterével kapcsolatban. Vizsgáld meg, hogy az információ hiteles forrásból származik-e.

4. Magánbeszélgetések

Sokan semmi problémát nem látnak abban, hogy az üzenetváltásaikról képernyőfotót osszanak meg a közösségi oldalakon. Ez sok országban még akkor is bűncselekménynek minősülhet, ha az illető, akivel az üzenetváltás történt, beleegyezését adja a megosztáshoz, hiszen a magánélethez való jogot sérthetjük vele, vagy titkokat fedhetünk fel, sérthetjük az illető jó hírnevét.

A magánbeszélgetéseket megosztó embereket feljelenthetik azok, akikre a megosztott tartalom hatással lehet. A jogi problémák elkerülése érdekében a legjobb, ha a személyes ügyeket valóban személyesként kezeled. Ilyen beszélgetéseket és üzenetváltásokat ne ossz meg olyanokkal, akik nem vettek részt benne.

5. Fotók kínos részletekkel vagy titkos információkkal

Lehet, hogy elsőre teljesen ártalmatlannak tűnik a fotó, amit posztolni akarsz, mégis jobb, ha kétszer átgondolod. Ha nem figyelsz oda, akár kellemetlen vagy titkos információkat is közzé tehetsz ezzel. Előfordult például, hogy Vilmos herceg munkahelyéről posztoltak egy fotót, amin kivehető volt a jelszó az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériumának számítógépes rendszeréhez. A kormánynak az egész rendszert le kellett állítania és új jelszóval kellett ellátnia az eset után.

Ez egy tökéletes példa az adatvédelem fontosságára. Ha a munkahelyeden, otthon vagy bárhol máshol készült fotót szeretnél megosztani, ügyelj arra, hogy a számítógép képernyője, bankszámlakivonat vagy más bizalmas információkat tartalmazó dokumentum sose látszódjon. Ellenőrizd a fotót, mielőtt kiposztolod!

6. Mások sértegetése

Az adott helyszín és szituáció meghatározza azt, hogy hogyan kell viselkednünk. Például a munkahelyeden nem teheted meg azt, amit otthon vagy egy étteremben megtehetsz. Ez ugyanolyan fontos, mikor az online posztolásról van szó. Vannak bizonyos viselkedési szabályok, amelyeket a közösségi oldalakon be kell tartani. Így kerülheted el, hogy valakit megsérts vagy kigúnyolj.

Az is igaz, hogy az offline viselkedésünk nagyban különbözik az online tanúsított viselkedésünktől. De minden tiszteletlen vagy negatív megnyilvánulás komoly következményekkel járhat. Mielőtt bárkit sértegetnél a közösségi oldalakon, állj meg egy percre. Kérdezd meg magadtól, te mit szólnál, ha valaki ezt tenné veled, és hogyan reagálnál, ha valaki gúnyt űzne a kiposztolt fotóidból. Az empátia a kulcs az emberek megértéséhez – még az online világban is.

7. Mások méltóságát sértő képek

A fotók posztolása a közösségi oldalakra olyan szokványos tevékenységünkké vált, hogy át sem gondoljuk, milyen következményei lehetnek, ha bizonyos dolgokat nyilvánossá teszünk. Ez főként azokra a fotókra igaz, amelyek a magánéletünkbe engednek bepillantást. Közülük is azok a leginkább problémásak, amelyet mások készítettek rólunk az engedélyünk nélkül.

Az erőszakot és diszkriminációt hirdető képek nemcsak azokat érintik, akik a fotón szerepelnek, hanem azokat is, akik megosztják őket. Előfordulhat például, hogy kitiltanak a Facebookról és blokkolják a fiókodat a szabályok megsértése miatt. Súlyosabb helyzetben akár bíróság elé is állíthatnak a magánélethez való jog megsértése miatt. Láthatod, nagyon komoly problémáról van szó, ezért is fontos átgondolni, mit teszel ki a közösségi oldalakra.

8. Túl sok személyes információ

Mikor egy közösségi oldalon saját profilt hozol létre, sokféle rovatot kell kitöltened. Meg kell adnod a nevedet, a születési dátumodat és az e-mail címedet. Ilyenkor mindig győződj meg róla, hogy ezek az információk nem kerülnek ki a nyilvánosság elé. A legtöbb közösségi oldalon szigorúan privátként kezelik ezeket a személyes adatokat.

Amit sose adj meg, az a lakcímed, a telefonszámod, fotók rólad vagy a családodról, barátaidról. Ezek ugyanis könnyedén cyberbűnözők kezébe kerülhetnek, akik ellened fordíthatják őket. Csakis a legszükségesebb információkat add meg magadról, és azokat is legfeljebb az ismerőseid számára tedd láthatóvá.

9. Túl sok információ a magánéletedről

Ha kapcsolatban élsz, természetes, hogy szeretnél a pároddal közös fotókat megosztani. Sokan így szeretnék szorosabbra fűzni a kapcsolatukat, és távol tartani a harmadik felet. De érdemes itt is egészséges egyensúlyt tartani.

Vannak olyan fotók, amelyeket mások utalásként értelmezhetnek vagy a bizonytalanságodat tükrözhetik. A legjobb, ha nem fotókat posztolgatsz, hanem a pároddal töltesz minőségi időt.

10. Szerzői joggal védett képek

Ha látsz egy képet, ami megtetszik, és szeretnéd kiposztolni, meg kell tudnod, hogy ki készítette és szükség van-e engedélyre ahhoz, hogy online megoszd. Meg kell kérdezned a művészt, hogy használhatod-e a képet, és ha igen, írásos igazolást kell kapnod erről, hogy később védve legyél.

Ez alól vannak kivételek, például a nyilvános, ingyenes képek, amelyek megosztásához semmiféle engedély nem kell. Ha szerzői joggal védett képről van szó, ahhoz szükséges az engedély, illetve az is, hogy belinkeld a kép eredeti forrását.

11. A háziállatod neve, a kedvenc színed vagy más lehetséges válasz a biztonsági kérdésekre

Egy tanulmány szerint a biztonsági kérdések gyakran gyengébbek, mint maguk a jelszavak, ezért könnyen vezethetnek online bűnözéshez. Sokszor olyan válaszokat kell adni a kérdésekre, amelyeket bárki könnyen megválaszolhat, például a háziállatod neve, a kedvenc színed. Ezeket az információkat lehet, hogy már közzétetted a közösségi oldaladon, így bárki ismerheti őket.

Ha biztonsági kérdésre válasznak megadod a háziállatod nevét, ügyelj rá, hogy ne hozd nyilvánosságra a közösségi oldaladon.

12. Biometrikus és orvosi információk

Ezek is a bizalmas információk kategóriájába tartoznak. Ne oszd meg őket online, mert több szempontból is veszélynek teheted ki magad. Ha valamelyik rokonod vagy barátod beteg, ne közölj információkat az állapotáról. Ez magánügy és olyan privát dolog, amit csak a legközelebbi hozzátartozókkal vagy magukkal az orvosokkal szabad megbeszélni, nem pedig a nyilvánosság előtt.

Ha orvos vagy, ne ossz meg képeket vagy röntgenfelvételeket a betegeid beleegyezése nélkül. Ha szakmai célból megosztod őket, a személyes adatokat akkor is takard ki.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét