Férfiak és nők… Lehet, hogy ugyanazt a nyelvet beszéljük, de ez még nem jelenti, hogy értjük is egymást. Tanulmányok szerint a szavaknak és mondatoknak különböző értelme lehet mindenki számára a beszélgetések során. Ezért nem tudunk néha vitatkozás, a hangunk felemelése vagy tányértörés nélkül kommunikálni egymással. Egy kis erőfeszítéssel azonban megtanulhatjuk, hogyan értsünk szót egymással jobban, megkímélve magunkat a félreértésektől, a könnyektől. És ez csupán pszichológia.

1. Nőknek: Ne próbálj a sorok között olvasni.

Bizonyítást nyert, hogy a nők hajlamosabbak párjuk szavainak mögöttes jelentést tulajdonítani, azaz gyakrabban olvasnak a sorok között. A kapcsolatuk minőségét, az intimitást, a párjukkal való viszonyuk milyenségét megpróbálják a szavakon túli üzenetekből is leszűrni. Ezzel szemben a férfiak, ha beszélnek valamiről, akkor valóban az a téma áll a középpontban, nem pedig valamilyen mögöttes tartalom.

Például nézd meg a képet. Ha a férfi azt mondja: “Ma lesz az elődöntőnk!”, akkor ennyit mond, és nem többet. Nem úgy érti, hogy “Inkább vagyok a barátaimmal, mert te annyira unalmas vagy.”

Ha a párbeszédek során megértjük egymást, az segít áthidalni a különbözőségeket. Ha mindkét fél objektíven értelmezi a másik mondanivalóját, mindketten örömüket lelhetik a kapcsolatban.

2. Férfiaknak: Ne ossz tanácsot, csak hallgass.

A nők a kommunikációt az érzelmeik kifejezésére és a partnerükkel való viszony javítására használják. Tehát, nem megoldást keresnek. Olyan, mint egy utazás, ahol nem a célpont, hanem maga az út a fontos. A nőknek a beszélgetés a lényeg. Ezzel ellentétben a férfiak inkább hajlamosak tiszta megoldásokat keresni és tanácsot adni, hogy a lehető leggyorsabban túl legyenek a dolgon. Ilyen esetekben a pároknak az segíthet, ha megértik, mit szeretne a másik. A férfi tanácsot akar adni, a nő viszont csak arra vágyik, hogy meghallgassák.

3. Nőknek: Értékeld, hogy vigasztalni akar.
Férfiaknak: Tégy úgy, mintha érdekelne.

A férfiak úgy látják a problémákat, mint olyan dolgokat, amiket a lehető leghamarabb és legegyszerűbben meg kell oldani. Úgy mutatják ki támogatásukat a párjuk felé, hogy segíteni akarnak neki a probléma gyors megoldásában. Ezért elemzik a dolgokat, majd előállnak különböző problémamegoldó taktikákkal, melyeket aztán felvázolnak.

A nő viszont valójában csak egy jó hallgatóságot keres. A férfi ilyenkor annyit tehet, hogy szívből jövő kérdéseket tesz fel, hogy jobban megértse a nőt és éreztesse vele, hogy szavai meghallgatásra találnak.

4. Nőknek: Értsd meg, hogy a férfiak szeretik, ha minőségi időt tölthetnek el saját magukkal.

A nők gyakran tartják a férfiakat zárkózottnak és szótlannak, mégpedig azért, mert kívülről ez tényleg így tűnhet. De meg kell érteni a férfiaknak ezt a viselkedését.

Ha úgy látod, hogy a párod egy kicsit félrevonul, valószínűleg csak a problémáktól szeretne eltávolodni egy kicsit. Ilyen félrevonulás lehet az olvasás, tévézés, videojátékozás. Emiatt ne nyugtalankodj, csak adj neki teret. Biztosítsd afelől, hogy minden rendben lesz, tudasd vele, hogy képes lesz uralni a gondokat.

5. Nőknek: Próbálj konkrétabb lenni a szándékaiddal kapcsolatban.

A nők és a férfiak másként mondják el egymásnak a dolgokat. A nők kevésbé direktek, mint a férfiak, próbálják elkerülni a konkrét vádaskodást és inkább rejtve kommunikálják a panaszukat. A legjobb az lenne, ha a nők pontosabban fogalmaznának és tisztán közölnék a férfival, hogy miről is van szó.

Például egy nő valószínűleg nem fogja azt mondani, hogy “Haragszom rád amiatt, amit tegnap este mondtál.” Helyette inkább olyan szarkasztikus megjegyzéseket tesz, mint “Talán azon kellene gondolkodnod, hogy tegnap este lehettél volna kedvesebb is.” Ilyenkor pedig szinte elkerülhetetlen a vitatkozás.

6. Férfiaknak: Tudasd vele visszajelzésekkel, hogy figyelsz rá.

A nők és a férfiak különböznek a kommunikáció stílusát tekintve. A férfiak általában nem figyelnek arra, hogy tudassák a nővel – például szemkontaktussal vagy néhány visszaigazoló szóval (igen, aha, nahát stb.) –, hogy figyelnek a mondanivalójára. A nők számára viszont nagyon fontos a visszajelzés, hiszen ebből szűrik le, hogy nemcsak őket, de a párjukat is érdekli az adott téma.

7. Nőknek: Próbálj meg csupán feladatként tekinteni a feladatokra.
Férfiaknak: Vigyél némi romantikát a feladatokba.

A nők először beszélgetés útján építenek ki bizalmat a másik felé, majd ezután következnek a közösen végzett feladatok, melyek szintén a bizalomra épülnek. A férfiak hajlamosak elhagyni a beszélgetős részt és rögtön a feladatokra ugranak. Például ha együtt kell dolgozniuk a főnökükkel, megteszik még akkor is, ha nem kedvelik.

Mindkét félnek hátra kell lépni egyet, hogy megfigyeljék a másik viselkedését és megértéssel legyenek iránta. Talán mindketten objektíven gondolkodnak, de idáig különböző módon és más-más ütemben jutnak el.

8. Nőknek: Értsd meg, hogy a férfiaknak muszáj csinálniuk valamit beszélgetés közben.

A férfiak gyakran tevékenykednek valamit beszélgetés közben. Maga a tevékenység elősegíti azt, hogy érzelmileg meg tudjanak nyílni. Viszont a nők jobban belemerülnek a beszélgetésbe és nincs szükségünk másodlagos tevékenységre közben. Ha ezzel tisztában vannak, a nők könnyebben megérthetik, hogy ha a párjuk a vita előtt, után vagy épp a kellős közepén elkezd csinálni valamit, csak komfortosabban akarja érezni magát a beszélgetés közben.

9. Férfiaknak: Ne félj segítséget kérni.

A férfiak számára a segítségkérés sokszor egyenlő azzal a beismeréssel, hogy valamit képtelenek megcsinálni. A nők számára viszont az, hogy a párjuk a segítségüket kéri, elismerést és megbecsülést jelent. Ezt a szakadékot úgy a legkönnyebb áthidalni, hogy a lehető legtisztábban fogalmaznak a szándékaikkal kapcsolatban, így elkerülhető, hogy a másik úgy érezze, csak a gyengeségeit akarják kihangsúlyozni a segítségnyújtással.

Például nézd meg a képet. A férfi a számítógépen próbál megoldani valamilyen problémát. Ilyenkor ne azt mondd neki, hogy “Hogy rosszul csinálod, majd én segítek!”, inkább próbálkozz meg ezzel: “Múltkor nálam is előfordult ez, hadd nézzem, hogy meg tudom-e csinálni!”

10. Nőknek: Rá kell jönnöd, hogy a férfiaknak szelektív a hallásuk.

Ez a tulajdonságuk kapcsolódik az előzőekhez abban a tekintetben, hogy a férfiak csak annyit akarnak hallani és kérdezni, amennyi információ a probléma megoldásához szükséges. A nők viszont inkább értékelik a verbális és nonverbális jelzéseket, ha ezek nincsenek jelen a párbeszédben, az számukra sértő lehet.

11. Nőknek: Ne hagyd, hogy a haragod felgyűljön.

A nők minden veszekedést egy nagy egész részeként látnak, a férfiak viszont sokkal inkább a helyükön kezelik a vitákat. Más szóval a férfiaknak semmi problémájuk azzal, ha néha vita van valamiről. Elengedik és témát váltanak, nem gondolkodnak sokat a korábbi összeszólalkozáson. A nők viszont cipelik magukkal a dühüket és ez a jövőben is könnyen eluralkodhat rajtuk. Mindkét félnek segíthet, ha megértik, hogy ez a nőnél nem azt jelenti, hogy örökké cipeli a problémát, és a férfinál nem azt, hogy azonnal elfelejti az egészet. Mindkét fél érti a problémát, de különbözőképpen kezeli.

12. Nőknek és férfiaknak: Fogadd el a párod kommunikációs stílusát.

Az emberek nemtől függetlenül is eltérő stílusban kommunikálnak. Vannak, akik közvetlenebbül kommunikálnak és bátran vállalják a konfliktusokat, míg mások igyekeznek ezeket elkerülni, fontosnak tartják a visszajelzéseket, szeretnek minél több véleményt meghallgatni. A legfontosabb, hogy ne feledkezz meg róla még a legnehezebb pillanatokban sem, hogy a párod egyedi, ahogyan a kommunikációja is az.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét