Hamis ékszerek azóta léteznek, mióta a valódiak. Az ezüstöt eladják fehér aranyként, az ékszerbe hamis fémjelzést gravíroznak, igazi helyett pedig hamis kövekkel díszítik őket. Fontos, hogy figyelj ezekre, mikor gyűrűt, nyakláncot, fülbevalót, karkötőt vásárolsz.

Összeállítottunk egy listát azokból a legegyszerűbb módszerekből, melyekkel ellenőrizheted egy ékszer valódiságát. Ellenőrizheted velük az ékszereidet otthon, de némelyiket akár az ékszerüzletben is alkalmazhatod.

Fémek

Fémjelzés

Természetesen a legegyszerűbb módszer, hogy ellenőrzöd a fémjelzést. A különböző fémek jelzéseiről szóló információkat megtalálod az interneten. Csak annyi a teendőd, hogy ezeket az információkat összehasonlítod az ékszereden lévő jelzéssel. A számoknak stimmelniük kell, és könnyen olvashatónak kell lenniük. Ha nem így van, inkább ne vedd meg az ékszert! Hogy megtudd, mennyi nemesfém található az ékszerben a fémjelzés szerint, képzeletben tégy egy pontot a második szám után. Ez a szám mutatja meg a nemesfém tartalom százalékát. Pl. ha a fémjelzés száma 925, azt jelenti, hogy 92,5% tiszta fémből készült.

  • Arany fémjelzések: 375, 500, 583, 585, 750, 916, 958, 999
  • Ezüst fémjelzések: 800, 830, 875, 925, 960, 999
  • Platina fémjelzések: 850, 900, 950, 999

Mágnes

Széles körben elterjedt az acél vagy más, magas vastartalmú ötvözetek aranyozással vagy aranyozásszerűen történő bevonása. Egy eredeti ékszer, melynek magas a nemesfém tartalma, nem mágnesezhető. Ezért érdemes magaddal vinned egy kis mágnest, ha éppen ékszer vásárlásra indulsz.

Sérülések

Az ezüst és a platina ránézésre nagyon hasonlóak, éppen ezért könnyű a drága fémet egy olcsóbbal helyettesíteni. Az ilyen módon készült hamisítványok könnyebben deformálódnak és befeketednek, a platinának viszont nincsenek ilyen tulajdonságai.

Az arany arany színű nyomot hagy a ki nem égetett és máz nélküli kerámia csempén vagy a porcelánon, a hamisítványok viszont szürke, fekete színű nyomot hagynak. Ha ezzel a módszerrel szeretnéd ellenőrizni az ékszer valódiságát, válassz egy kevésbé látható részt, pl. a csatját.

Anyagok, melyekkel ellenőrizhető a fémek valódisága

Kréta

Egy másik egyszerű módszer, ha krétát használsz. Egyszerű krétával dörzsöld át az ezüstöt. Ha elkezd besötétedni, valódi ezüsttel van dolgod.

Jód

Az arany valódiságát ellenőrizheted a jód segítségével. Ha a jód foltot hagy rajta, az arany nem valódi, hanem nagyrészben más fémekből áll.

Ha a platinára teszel egy csepp jódot, sötét marad. Minél telítettebb a színe, annál magasabb az ékszer fémjelzése.

Ecet

A hamis arany az ecetben nagyon hamar besötétedik. Egy pohárba önts egy kevés ecetet, és tartsd benne az ékszert 5 percig, hogy lásd az eredményt.

Kénsavas kenőcs

Az ezüst valódiságát kénsavas kenőccsel is lehet ellenőrizni. Ha valódi ezüstről van szó, az ékszer sötétkék lesz ott, ahol bekented a kenőccsel. Ezt később könnyen letörölheted róla.

Ammónia

Az ammónia a legtöbb fémmel érintkezve feketére színezi azok felületét. Azonban a platinánál ez nem fordul elő.

Drágakövek

Gyémánt

Egy természetes drágakő nem párásodik be ha rálehelsz, mert magas hővezető képességgel rendelkezik.

Smaragd

Hogy ellenőrizd a smaragd valódiságát, nagyító alatt kell megvizsgálnod a kő szerkezetét. A valódi smaragd nem rendelkezik csőszerű vagy spirál mintázattal. Ezenkívül egy igazi smaragd nagyon jól vezeti a hőt, ezért a tapintása mindig hideg.

Igazgyöngy

A valódi igazgyöngy nagyon drága, ezért nem számíthatsz arra, hogy ha olcsón vásároltad, akkor az tényleg valódi. Hogy ellenőrizd, harapj rá egy gyöngyszemre. Azt fogod érezni, hogy úgy csikorog, mint a homokszemek. A hamis igazgyöngyöknek nincs ilyen tulajdonságuk.

Borostyán

Tedd a borostyánt egy pohár sós vízbe (3 teáskanál só elég lesz). Az üvegből, műanyagból vagy epoxi gyantából készült borostyán azonnal lemerül a pohár aljára. Az igazi borostyán viszont lebegni fog a víz tetején, mert sűrűsége kisebb, mint a sós vízé.

A borostyánnál kipróbálhatod azt is, hogy átdörzsölöd gyapjúval. Ettől elektromossá válik, és magához vonzza a porszemeket.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

2 hozzászólás

  1. Köszi.jo tippek erdemes lesz tovabb kepeznem magam.. a bizsunak mas a szin arnyalata es kopik nincs proba jelzese es benan forrasztottak ?… igy tudtam egy ismerosnek segiteni h ne koltson hiaba

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét