Akkor kezdjük el igazán értékelni a szüleinket, mikor mi magunk is szülővé válunk, hiszen ekkor jövünk rá, hogy milyen nehéz is ez. Még ha a legjobb szándékunk szerint cselekszünk is, viselkedésünket a gyermekeink néha bántónak érezhetik. Ennek oka, hogy könnyű megfeledkezni arról, hogy a gyerekek hogyan látják, miként fedezik fel maguknak a világot, és hogy mennyire felnéznek ránk.
Következzenek azok a szülői bakik, amelyekről talán te is magadra ismersz.

1. Szükséged van arra, hogy fizikailag is szeretgessen.

Erőltetni azt, hogy a gyerek fizikailag is kifejezze a szeretetét (például puszikkal vagy öleléssel) azért nem szabad, mert ebből azt tanulja meg, hogy az életben mindenkinek a kedvére kell tennie. Úgy fogja érezni, hogy nincs joga a döntéshez, az ő érzései másodlagosak. Felnőttként értéktelennek fogja magát érezni, ha nem tud majd mások kedve szerint cselekedni, alacsony lesz az önértékelése, és bizonytalanná válik.

2. Felelőssé teszed a saját érzéseidért.

Az ilyen viselkedés túlzott megfelelési kényszerrel és társfüggőséggel is terhelheti később. Az élete későbbi szakaszában rossz kapcsolatot alakíthat ki a barátaival és a párjával. A párkapcsolatában majd úgy érezheti, ő a felelős azért, hogy a párja boldog legyen, nem fogja megérteni, hogy ez nem olyasvalami, amit ő egyedül irányíthat.

3. Részletesen mesélsz neki a magánéletedről.

Mivel a gyerek teljes egészében a szülőtől függ, fontos, hogy biztonságban érezze magát mellette. Mikor a szülő részletesen mesél a magánéletéről a gyereknek, a tekintélye odaveszhet, hiszen a határok le lettek rombolva. Ez lázadó viselkedéshez vezethet a gyermek későbbi életében, hiszen át fogja hágni a határokat.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy semmit nem oszthatsz meg vele. De a határokra mindig ügyelj, és légy tisztában azzal, hogy a túl sok információ ronthatja a kapcsolatotokat.

4. Elnyomod az akaratát.

Az elvárásoknak, mint például hogy sportoljon vagy építsen szép karriert, komoly következményei lehetnek felnőttkorában. Fokozottan lázadóvá válhat, hogy bizonyítsa, senki más igényei nem számítanak neki, vagy éppen ellenkezőleg, olyan “lábtörlő” válik belőle, aki nem tud kiállni magáért, és hagyja, hogy az agresszív emberek kihasználják.

5. Helikopter szülő vagy.

A helikopter szülők azok, akik a gyermekük életének minden egyes területét irányításuk és ellenőrzésük alatt tartják, hogy így tudják biztonságban őt. Ezzel mindentől megóvod, nemcsak a negatív következményektől, de a pozitívumoktól is. A gyermek ebből azt fogja megtanulni, hogy a világ egy nagyon veszélyes hely, ezen a hozzáálláson pedig a későbbi életében már csak nagyon nehezen fog tudni változtatni.

6. Minden percedet megpróbálod vele tölteni.

Természetes, hogy ott akarsz lenni mellette, és legszívesebben le se vennéd róla a szemedet. De a függetlenség nagyon fontos. Az olyan egyszerű dolgok, mint az egyedül játszás fontos részei egy gyermek fejlődésének. Megtanulja szórakoztatni magát, és olyan önálló tevékenységet folytat, amiben nélküled is örömét leli.

7. Fontos beszélgetéseket utasítasz el.

Ha átsiklasz fontos beszélgetések fölött, kihagyod a lehetőséget, hogy tanítsd a gyermekedet. Lehetnek ezek kíváncsi kérdések vagy akár társadalmi problémák. Ha a gyerek kellően biztonságban érzi magát ahhoz, hogy kérdéssel forduljon hozzád, azt tisztelned kell. Ezzel tudathatod vele azt is, hogy a kérdezéssel semmi baj nincs és bármikor fordulhat hozzád. A válaszadás során légy a lehető legnyitottabb és legsemlegesebb.

8. Erőlteted, hogy barátkozzon.

Természetes dolog, hogy szeretnéd, ha a gyerekednek legyenek barátai. De ennek csak úgy van értelme, ha ő is ezt szeretné. Ha erőlteted, hogy barátkozzon, miközben őt ez egyáltalán nem érdekli vagy nem akarja, az a barátság kudarcához fog vezetni. A gyerek pedig azt fogja leszűrni, hogy nem figyeltél rá, és bizalmi problémák alakulhatnak ki köztetek.

Ha a bizalma folyamatosan megrendül benned, a későbbi életében sem lesz ez másként a többi ember felé, és szorongóvá válhat. Elszigeteltnek és bizonytalannak fogja majd érezni magát.

9. Összehasonlítod más gyerekekkel.

Bűntudata lesz azért, hogy ő olyan, amilyen, nem pedig olyan, mint valaki más. Rivalizálás és féltékenység is felütheti a fejét a kapcsolataiban, hiszen úgy érzi, a másikkal összehasonlítva ő kevesebbet ér. Mindez alacsony önértékeléshez, a tökéletességre való törekvéshez vezet, és ahhoz a hozzáálláshoz, hogy ő sosem lesz olyan jó, mint a többiek.

10. Gyakran váltasz bébiszittert.

A stabilitás hiányát nehezen viselik a gyerekek, főleg, ha már egészen kiskoruktól kezdve sok változás érte őket. Ha folyton új bébiszittert alkalmazol, hiányozni fog neki a megszokás, és nem fogja érteni ennek az okát. Az ő szemszögéből nézve az a látszat, hogy akihez elkezdett kötődni, az csak úgy eltűnik, és könnyedén helyettesíthető egy másik emberrel.

Emiatt a későbbi életében nehezen tud majd egészséges kapcsolatokat kialakítani, problémás viselkedés léphet fel nála.

11. Nem bízol és nem hiszel benne eléggé.

Megtörheti a kettőtök közti bizalmat, ha nem hiszel benne, és nem hagysz neki teret és alkalmat a kísérletezésre, próbálkozásra. Az ilyen viselkedéstől a gyerek lázadóvá válhat, és csinálhat olyan dolgokat, amiket nem kellene. Ha kimutatod, hogy bízol benne, segítesz, hogy tisztességesebben viselkedjen, hiszen tudni fogja, hogy nem kell mindenáron bizonyítania neked.

12. Kivetíted rá a személyes tapasztalataidat.

Mindannyiunknak vannak félelmei és aggodalmai, de azt szeretnénk, hogy a gyermekünk boldog és sikeres legyen. Ha a saját félelmeidet pakolod rá a gyerekre, azzal sok szomorúságot okozol neki. A félelmedet összetévesztheti a csalódottsággal, és azt hiheti, hogy szerinted mindenképp kudarcot fog vallani. Bizonytalanná válhat, és úgy érezheti, nem állsz mellette.

BÓNUSZ: Úgy érzed, szülőként megbuktál.

Talán nem alszik jól, nehezen megy a WC-re szoktatás, vagy úgy érzed, agyonnyomnak a feladatok. Ilyenkor alakulhat ki az anyai bűntudat, mikor hibásnak és rossznak érzed magad. Kérhetsz segítséget, beszélgethetsz más anyákkal, hogy lásd, nem csak benned vannak ilyen érzések. Ettől majd kevésbé érzed magad egyedül és kívülállónak, hiszen megoszthatod az érzéseidet másokkal.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét