Az anyatermészet telis-tele van meglepetésekkel. Hihetetlen mennyi különböző élőlény él a Földön.
A következőkben bemutatunk 12 rendkívül ritka állatot, amikről valószínűleg még soha nem is hallottál ezelőtt. Gyönyörű világunk változatossága folyamatosan lenyűgöz bennünket.

1. Ili Pika

Ez a cuki és hihetetlenül ritka állat „csodanyúlként” is ismert. Az Ili Pikát nem olyan rég, az elmúlt húsz évben sikerült először lencsevégre kapni. Először a Kínában található Tien-san hegységben fedezték fel.

2. Pinokkió béka

A különös nevű állatot „kampóorrú levelibékaként” is ismerik. Ha egy hím béka fel szeretné kelteni a nőstény figyelmét, vagy veszélyt észlel, megnyúlik az orra.

3. Rózsaszín handfish

Évekkel ezelőtt a tudósok felfedeztek 14 halfajt kézszerű uszonyokkal. Jelenleg közülük kilencet a kihalás veszélyeztet.

4. Rhinopithecus (pisze orrú majom)

A világ legritkább főemlősét 2010-ben fedezték fel Észak-Burmában (Myanmar). A furcsa alakú orra miatt, ez a majomféle tüsszög, ha esik az eső.

5. Hondurasi fehér denevér

Ezek a bájos, kis fehér pajtások Közép-Amerikában élnek a heliconiák (rákollóvirágok) levele alkotta „sátrakban”. Gyümölcsöt esznek, s hosszúságuk mindössze 4,7 centiméter.

6. Grimpoteuthis, azaz a Dumbo polip

Ez a bizarr, mélytengeri állat a lábai közötti hártyán található két uszonyáról kapta a nevét, melyek a híres mesehős, a repülő elefánt, Dumbo füleire hasonlítanak.

7. Szalpák

A szalpák plankton zsákállatok. A vízben található széndioxiddal táplálkoznak, amit az átlátszó testükön pumpálnak át. Köszönetet kellene mondanunk nekik, hiszen csökkentik a széndioxid szintet úgy a vízben, mint a levegőben.

8. Rózsaszín szemű szöcske

A csendes-óceáni felvidék Muller Range hegységében élő szöcske jellegzetessége a meglepő, rózsaszínű, babszerű szeme.

9. Cherax Pulcher (rákfajta)

Ezt az elképesztően gyönyörű, színes rákot az elmúlt években fedezték fel Indonéziában.

10. Kínai, albínó puha páncélú teknős

Ez az aprócska teknős pipaként használja a hosszú nyakát és a csőszerű orrlyukát, hogy víz alatt is lélegezhessen.

11. A Nendo csőorrú gyümölcsdenevér

A különleges szemmel és furcsa, csőszerű orrlyukkal megáldott denevért 2009-ben fedezték fel Pápua Új-Guinea erdeiben. Az interneten „Yoda denevérként” vált szenzációvá, hiszen elképesztően hasonlít a Star Wars filmek Jedi mesterére.

12. Amazonasi folyamidelfin

A fiatal, amazonasi folyamidelfinek, vagy más néven rózsaszín folyamidelfinek, kezdetben világosszürke színűek, ám néhányuk rózsaszínné válik az idő előrehaladtával. Ezek a delfinek egyáltalán nem barátságosak vagy könnyen betaníthatóak, így csak nagyon ritkán tartják őket fogságban.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét