Egy 2017-ben készült tanulmány szerint csak az Egyesült Államokban több mint 1 millió transznemű ember él. Az 50%-uk fiatal felnőtt. Ők azok, akik sokáig jártak a rossz cipőben, de elhatározták, hogy változtatnak ezen. Az, hogy rájöttek, hogy szeretnék megváltoztatni a nemüket, csak az első lépés volt az új életük felé vezető úton.
Ez a 12 ember teljesen megváltoztatta az életét, mikor úgy döntött, nőből férfi lesz, és olyan testben fog élni, amiben végre jól érzi magát.

1. Aydian Dowling

Ő az első transznemű, aki szerepelt a Gay Times magazin címlapján. Előtte egy olyan kampányban vett részt, amellyel megpróbált a Men’s Health címlapjára kerülni, és még az Elle-ben is szerepelt, de nem ért el nagyobb sikert. Elmondta, hogy életében az volt az egyik legmeghatározóbb pillanat, mikor valaki végre férfinak nézte. Ez akkor történt, mikor éppen sorban állt, és a pult mögött álló nő “Uram”-nak szólította. Ekkor érezte először, hogy azzá vált, aki mindig is lenni akart.

2. Jaimie Wilson

Jaimie 18 éves volt, mikor elhatározta, hogy nőből férfivá akar változni. Mikor a döntését elmondta a családjának és a barátainak, szinte mindenki magára hagyta, és azt mondták neki, ő túl nőies ahhoz, hogy férfi legyen. A hír sokkolta őket, szerintük az elmúlt években semmiféle férfias vonást nem mutatott. Még ma is sokan azzal vádolják, hogy túlságosan próbál férfinak kinézni. Már nem szomorkodik azok miatt, akik elpártoltak tőle, hiszen új barátokra talált az LMBT közösségben.

3. Elijah Stephens

New Jersey-ben ő volt az első, aki férfi nemi szervet kapott. Az orvosok Elijah alkarjáról vettek le bőrt, és egy 14 órás műtét során készítették el belőle a péniszét. A műtét sikeres volt, Elijah pedig megtanult férfi nemi szervvel élni. A legjobb, hogy barátnője az átalakulásának legelső napjától vele van, és minden nehézséget együtt küzdenek le.

4. Ian Harvie

A stand-up komikust Hollywood transzneműként tartja számon. Szószólója lett a közösség problémáinak és igényeinek. Kis korában anyukája a nyilvános eseményekre szoknyát adott rá, de mikor hazaértek, vissza vette a fiús ruháit. Ian 19 évesen beszélt először családjának a homoszexualitásáról, de még ezután is úgy érezte, hogy teherként nyomja a vállát. Ez akkor változott meg, mikor elkezdte a nemváltást. Most a transznemű közösség támogatójaként lép fel egész Amerikában.

5. Laith Ashley

Egyike azon kevés transznemű modellnek, aki fantasztikus karriert mondhat magáénak. Az első transznemű férfi volt, aki részt vett a RuPaul’s Drag Race-ben. Elmesélte, hogy mindig is jobban kedvelte a fiúk társaságát, és hogy még a bugyijairól is folyton letépte a masnikat. 25 éves korában kezdte meg a nemváltást, és miután az megvalósult, villámgyorsan beindult a modellkarrierje. Volt példa arra, hogy valaki nem akart vele együtt dolgozni vagy nem akarta őt képviselni, miután kiderült, hogy transznemű. Színészként is nehezen kap munkát a férfi és a transznemű szerepekre, mert azokra olyan arcokat keresnek, amik kevésbé férfiasak, mint az övé.

6. Lucas Silveira

Egy kanadai zenekar frontembere és az első transznemű férfi, akit Kanada legszexibb férfijának választottak. Átalakulása akkor kezdődött, mikor véget ért a barátnőjével a 6 évig tartó kapcsolata. Sokáig élt boldogtalanul, ekkor kezdett el gondolkodni a nemváltáson. Miután szakítottak, úgy döntött, itt az idő, hogy végre megtalálja önmagát. Ez kezdetben a zenekart is érintette. Sokan még ma is nőként emlegetik, de megpróbál türelmes lenni.

7. Ryan Sallans

Szerző és asztalos, aki 2005-ben határozta el, hogy elkezdi a férfivá válást. Azóta elismert képviselője a transzneműek közösségének, az Egyesült Államokban már 70 egyetemen tartott előadást. Célja, hogy felvilágosítsa az embereket a transzneműekről, és bebizonyítsa nekik, hogy nem számít, mennyire félsz, bármit el tudsz érni, amit csak akarsz, ha ez a sorsod.

8. Shane Ortega

Először nőként szolgált a seregben, majd később már transzneműként Afganisztánban. Édesanyja leszbikus, ezért már gyerekkorában közeli kapcsolatba került az LMBT közösséggel. Tudta, hogy a hadseregben tiltják a homoszexualitást és a transzneműséget, de nem adta fel, továbbra is a hazáját akarta szolgálni. Most az LMBT közösséghez tartozók képviselője, és megpróbálja feloldani a fegyveres erőkhöz való csatlakozásuk tilalmát.

9. Ryan Cassata

Amerikai énekes, aki 18 éves korában eltávolíttatta a melleit. Már 13 éves korától fiúként gondolt magára. Sosem szedett tesztoszteront, ahogyan a legtöbben teszik, akik férfivá szeretnének válni. Azt mondja, számára a legnehezebb a mindennapi életben a nyilvános mosdók használata, mert sokszor bántalmazzák verbálisan, de néha fizikailag is. Szerepelt Larry King show-műsorában, és folyamatosan próbál segíteni azoknak, akik most kezdenek bele a nemváltásba.

10. Leo Sheng

2014-ben kezdte az átalakulását, ekkor volt az első nagyobb műtétje. A folyamatról az Instagramon számolt be, hogy megmutassa az embereknek, mit jelent a nemváltás és hogyan zajlik. Sok időbe telt, míg képes volt gyerek- és kamaszkori képeket posztolni magáról, hiszen azokon lányos ruhákat viselt. Először megpróbálta teljesen elfelejteni, hogy ilyen korszak valaha is létezett az életében. Célja, hogy megszüntesse a transzneműek megbélyegzését, és ráébressze az embereket, hogy a transzneműek ugyanolyanok, mint bárki más.

11. Elliot Fletcher

Hollywood egyik legsikeresebb fiatal transznemű színésze, akit már több filmben is láthattunk. Ő szerepelt a tévéképernyőre kerülő első olyan szexjelenetben, ami egy cisznemű és egy transznemű között történt, a célja pedig az, hogy ő legyen az első transznemű szuperhős. Mindig férfiként tekintett magára, a középiskola alatt kétszer is megpróbált véget vetni az életének, mert úgy érezte, nem tud tovább nőként létezni. 17 évesen beszélt szüleivel a transzneműségről, és megkérte tanárait is, hogy ezentúl ne lányként kezeljék. Most már elégedett azzal, ahogy kinéz, és csakis olyanokkal veszi magát körül, akik szeretik és megértik őt.

12. Chris Mosier

Triatlonista, aki katalizátora volt a transznemű sportolók nemzetközi versenyeken való részvételének. Ő volt az első transznemű sportoló, aki hivatalosan is képviselhette az Egyesült Államokat nemzetközi versenyen, és az első transznemű résztvevője volt a Nike kampányának. A főiskola alatt sok fiúval randizott, de aztán találkozott egy nővel, aki később a felesége lett. A leszbikusságba nem tudott belehelyezkedni, mindig is úgy érezte, hogy ő heteroszexuális. Ennek az volt az oka, hogy nem tudott magára nőként tekinteni. A testét nem szerette, nem fogadta el, hogy mellei vannak, ezért 2010-ben megkezdte az átalakulást. A felesége mindvégig támogatta őt az úton. Ez idő alatt több rekordot is felállított a sportban férfi versenyzőkkel való megmérettetések során.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here