El tudod képzelni, hogy csupán az öltözékeden végzett néhány igazítással máris karcsúbbnak tűnj? Nem varázslatról van szó, hanem optikai illúzióról, ami nagyon praktikus eszköz lehet a kezedben az öltözködés terén is. A megfelelő technikával és egy kis kreativitással nap mint nap harmonikusabbá teheted a megjelenésedet.

1. Karcsúsítsd a szélesebb részeket sötét színekkel.

Ha a testednek bizonyos részét szeretnéd kisebbnek láttatni, válaszd például a feketét. De ez csak akkor működik, ha a szetted többi részét világosabb színekből állítod össze. Fekete színben minden kisebbnek tűnik a valóságosnál, világosabb színben pedig nagyobbnak. Például ha a felsőtestedet szeretnéd kisebbnek mutatni, végy fel fekete felsőt és hozzá világos színű nadrágot. A kontrasztos színek miatt a felsőtested kisebbnek fog tűnni, mint az alsó.

2. A hosszanti vonalak is vékonyítanak.

A hosszanti csíkozású ruhákban automatikusan vékonyabbnak látszol. De azt is fontos tudni, hogy minél több hosszanti csíkozás van a ruhádon, annál magasabbnak is fogsz tűnni. Olyan ruhákat válassz, melyeken a csíkok közelebb vannak egymáshoz. Ha széles a csípőd, viselj oldalsávos szoknyát vagy nadrágot, ezek majd elterelik a figyelmet a kényes részről.

3. Vízszintes csíkokkal kiemelheted a tested különböző részeit.

Valószínűleg hallottad már, hogy a vízszintes csíkokat az öltözködésben jobb elkerülni. Az biztos, hogy nagyító hatásuk van, de ha megtalálod a megfelelő módját a viselésüknek, előnyödre fordíthatod őket. Olyan testrészeiden viselj vízszintes csíkozású ruhát, ahol a tested többi területével való egyensúly megteremtéséhez erre szükség van. Például ha szeretnéd, hogy a melleid nagyobbnak tűnjenek, legyenek vízszintes csíkok ott a felsődön. Ha gömbölyded alakod van, a vízszintes csíkokkal azt is hangsúlyozhatod a megfelelő helyeken.

4. Kombináld az erős színeket úgy, hogy teljesen más alakod legyen tőlük.

A color blocking trendje az 1960-as években jelent meg először. A divatban az optikai illúzió alkalmazásának az egyik legjobb módja ez. Erős, kontrasztos színek viseletére épül, melyeket úgy helyeznek el a ruhán, hogy azok látszólag teljesen megváltoztassák az alakot.

5. Aszimmetrikus vonalakkal elrejtheted a pocakodat.

Az átlós csíkozás megtéveszti a szemet és más irányba tereli a tekintetet. Ezért készítenek ilyen mintázattal olyan ruhákat, melyekkel karcsúbb hatást akarnak elérni. Ha a hasad nem a kedvenc testrészed, ezzel a trükkel karcsúbbnak látszódhadsz.

6. Egy vízszintes csík a felső- vagy az alsótesteden szintén vékonyabbnak láttat.

Ellentmondásosnak tűnik, de ha egy vízszintes csík fut végig az alsó- vagy a felsőtesteden, attól magasabbnak fogsz tűnni. Ennek oka, hogy minél tovább kell a szemnek függőlegesen keresnie, míg egy vízszintes vonalat talál, annál magasabbnak tűnünk. Ezért jó ötlet olyan ruhát választani, aminek az alsó részén egy nagy vízszintes csík halad. A vállmagasságban csíkos felsők is hasonlóan működnek.

7. Hosszabb lábak magas derekú ruhával.

Mikor felveszel egy olyan nadrágot vagy szoknyát, ami a derekadnál végződik, két részre, egy alsóra és egy felsőre osztod a tested optikailag. Ha alacsony vagy, teljesen új alakot adhatsz magadnak, ha hosszabbnak tűnnek a lábaid. Ehhez viselj magas derekú nadrágot, szoknyát vagy rövidnadrágot, de tehetsz övet a köldököd fölé is.

8. A V-kivágás nyújtja az alakot.

A nagy mellű nők, akik szeretnék optikailag kicsinyíteni a felsőtestüket, a V-nyakkivágással drasztikusan megváltoztathatják a kinézetüket. Nem kell nagyon mély kivágásra gondolni, már egy diszkrét V-alakú dekoltázzsal is megnyújthatod a felsőtestedet.

9. Használj nagy mintát azon a területen, amit nagyobbnak szeretnél mutatni, és kicsit ott, ahol kisebbítené szeretnél.

Az optikai illúziót minták segítségével is megvalósíthatod. Azt jegyezd meg, hogy minél nagyobb a minta, annál nagyobbnak fog benne tűnni az adott testrészed. Ha egy testtájékod túl kicsi, ott használj nagy mintát, hogy az alakod kiegyensúlyozott legyen. Ha ellenkező hatást szeretnél elérni és valamelyik testtájadat inkább kicsinyítenéd, használj apró, sűrű mintát.

10. Színek és sávok a kifejezettebb derékvonalért.

Nem számít, milyen széles a derekad, mert van rá lehetőség, hogy szebbé tedd. Csak használd a megfelelő helyeken a kontrasztos színeket, hogy megmutasd a derekadat. Viselj például élénk színű vagy fényes övet. Ha szögletes alkatod van, a peplum felsők és trapéz alakú szoknyák is volument adhatnak a csípődnek.

11. Ha kisebb a felsőtested, viselj hosszabb felsőt.

A különböző ruhadarabok mindig részekre tagolják a testedet. Ha a felsőtested aránytalanul kicsi, a rövid felsők, magas derekú nadrágok még kisebbé teszik. Inkább olyan felsőt viselj, aminek az alja a köldököd alatt végződik. Így magasabbnak fogsz tűnni, a felsőtested pedig optikailag meghosszabbodik. A felsőt pedig semmiképp se tűrd be a nadrágodba!

12. Tereld el a figyelmet a szélesebb részekről, és hangsúlyozd azt, amit szeretsz.

A legnagyobb öltözködési trükk, hogy ne eltakard az előnytelen részeidet, hanem kihangsúlyozd az előnyöseket. Ha szép a melled, viselj olyan felsőt, amiben ez látszik. Ha a csípőd formáját szereted magadon a legjobban, ne félj azt megmutatni a megfelelő nadrágban vagy szoknyában. Ha a megfelelő területekre helyezed a hangsúlyt, a kevésbé előnyös részek senkit sem fognak érdekelni, ebben biztos lehetsz.

BÓNUSZ: Egy tipp későbbre.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét