Vannak, akik nem értik, hogy a hollywoodi színészek miért kapnak több millió dollárt egy-egy szerepért. Természetesen a tehetségük miatt, de ezenkívül a hírnevük vissza is hozza ezt a pénzt a stúdiók számára. Az emberek elvégre nemcsak azért mennek moziba, hogy egy filmet megnézzenek, hanem hogy a kedvenc sztárjaikat láthassák. A sztárok a közösségi oldalaikon is promotálják a filmeket, így azok már akkor is népszerűek lesznek, ha a filmstúdiók nem fizetnek milliós reklámköltségeket.

1. Chadwick Boseman

A színész halála után Sienna Miller, akivel együtt játszottak a 21 híd című filmben, elmondta, hogy Chadwick gondoskodott arról, hogy ő megkapja azt a gázsit, amit kért. “Ez egy elég nagy költségvetésű film volt, és tisztában vagyok azzal, hogy Hollywoodban nagy különbségek vannak a fizetések között. Olyan gázsit kértem, amit a stúdió nem akart megadni. Azt mondtam, elvállalom, ha megkapom érte azt a bizonyos pénzt. Chadwick végül felajánlotta a fizetésének egy részét, mert szerinte megérdemeltem, hogy megkapjam ezt a pénzt.”

A színésznő így folytatta: “Egyszerűen elképzelni sem tudok egyetlen másik férfit sem ebben a városban, aki ilyen kedvesen és tisztelettudóan viselkedett volna. Ezután más férfi barátaimnak is elmeséltem az esetet, akik mélyen elgondolkodtak rajta.”

2. George Clooney

A Jó estét, jó szerencsét! című filmben a színész nemcsak a főszerepet játszotta, de ő volt az író és a producer is. Hogy a projekt végül sikeresen befejeződhessen, csupán 120.000 dolláros gázsit kapott. Azt nem tudni, hogy a bevételekből később kapott-e jutalékot, de az biztos, hogy a film óriási siker lett. Rendezői munkájáért még Oscar-díjra is jelölték.

3. Timothée Chalamet

Amikor elvállalta Woody Allen rendezésében az Egy esős nap New Yorkban című film főszerepét, rengeteg negatív kritikát kapott. És bár a film elkészült, Timothée úgy döntött, a fizetését 3 különböző jótékonysági szervezetnek adományozza. “Nem akarok profitálni ebből a filmből. Fiatal színészként vállaltam ezt a szerepet, és próbáltam olyan tapasztaltabb színészek nyomdokaiba lépni, akiket csodálok.”

4. Brendan Fraser

2013-ban játszott a Gimme Shelter című filmben, mely az elhagyatottság és a hajléktalanság kérdéseivel foglalkozik. A forgatások befejezése után Brendan a teljes gázsiját egy hajléktalanszállókat működtető szervezetnek adományozta. Tette színésztársát, James Earl Jonest is inspirálta, aki fizetése jelentős részét szintén a szervezetnek adományozta.

5. Will Smith

A Richárd király szerepéért közel 40 millió dollárt kapott. Amikor a stúdió úgy döntött, hogy a filmet az HBO Maxon fogják bemutatni, az azt jelentette, hogy a stáb többi része elveszíti a mozibemutatók után járó bónuszát. A színész ezért azt a saját zsebéből fizette ki nekik. Csekket írt többek között Saniyya Sidney, Demi Singleton, Tony Goldwyn, Jon Bernthal és Aunjanue Ellis színészek számára.

6. Jonah Hill

Annyira szeretett volna játszani A Wall Street farkasa című filmben, hogy nagyon kevés gázsit kért csak a munkájáért. Összesen 60.000 dollár fizetést kapott, miközben Leonardo DiCaprio kb. 10 milliót.

“A lehetséges legkevesebb pénzt kaptam. Ez volt az ajánlatuk, és én azt mondtam, hogy még aznap este aláírom a szerződést. Még azelőtt alá akartam írni, hogy meggondolnák magukat” – mondta a színész.

7. Az Agymenők stábja

Jim Parsons, Johnny Galecki, Kaley Cuoco, Kunal Nayyar és Simon Helberg epizódonként 1 millió dollárt kerestek. Ám társaik, Mayim Bialik és Melissa Rauch ennek az összegnek kevesebb mint negyedét kapták. Az eredeti szereplőgárda ezért epizódonkét 100.000 dollárt ajánlott fel a fizetéséből, hogy a másik két színésznek több legyen a gázsija. Így már epizódonként 450.000 dollárt kaptak.

8. Michael Sheen

Nemcsak rengeteg pénzt, de számos elismerést is kapott már munkája révén. Mára azonban úgy döntött, hogy nonprofit színész lesz, azaz a színészi munkájából származó jövedelme nagy részét jótékony célokra ajánlja fel.

“Életem és pályafutásom olyan szakaszában vagyok, hogy olyan lehetőség nyílt meg előttem, ami soha többé nem fog. Képes vagyok ajtókat kinyitni emberek előtt. Nem akarom, hogy visszanézve azt gondoljam, tehettem volna valamit ebből a pénzből, de nem tettem meg.”

9. Ryan Reynolds

A Deadpool készítése közben a színész úgy érezte, hogy Paul Wernick és Rhett Reese forgatókönyvíróknak is vele kell hogy legyenek a forgatáson. Korábban már 6 éven át dolgoztak együtt. A stúdió azonban nem volt hajlandó fizetni nekik, ezért Ryan Reynolds saját zsebből adott nekik fizetést.

10. Keanu Reeves

Az ördög ügyvédje című film főszerepéért több millió dollárt ajánlottak neki. Ám azért, hogy Al Pacino legyen a társa a filmben, Keanu lemondott ezekről a milliókról, így a stúdió képes volt kifizetni Pacinot. Mindezt azért tette, mert egy igazi színészlegendával szeretett volna együtt játszani, erre pedig a pénzt sem sajnálta.

11. Ethan Hawke

A bűn éjszakája című filmért nagyon kevés pénzt kapott, de azt mondták neki, a nyereségből majd bőven jut neki is. Elfogadta a szerepet, hiszen hitt a filmben és annak rendezőjében. A film pedig sikeres is lett, csak a bemutató estéjén 34 millió dollárt hozott. Ez elképesztő, ha figyelembe vesszük, hogy csupán 3 millió dollárból készült, Hawke pedig a forgatás teljes ideje alatt egy kanapén húzta meg magát.

12. Jennifer Lopez

A világon az egyik legnagyobb popsztár, de A Wall Street pillangói című filmért nem kapott gázsit. Ő volt a producer és a főszereplő is, és csak a film bevételéből kapott részesedést. “Nem kaptam egy rakás pénzt a filmért. Ingyen csináltam, én voltam a producere is. Azt csinálom, amit szeretek.”

A színésznő így folytatta: “Ez a mi filmünk, ahol mi irányítjuk a dolgokat. Nők a producerek, a rendezők, az írók és a szereplők is benne. Régóta látjuk, hogy a férfiak hogyan használják ki a filmekben a nőket, itt volt az idő, hogy fordítsunk ezen a helyzeten.”

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét