A szuperhősök elválaszthatatlan részei a gyermekkorunknak. Farsang idején ők ihlették a jelmezünket, és imádtuk őket nézni a tévében. Ám a filmvásznon látott hősök közül sokaknak nemcsak a moziban, hanem a való életben is olyan történetük van, amit érdemes megismerni.
Következzenek olyan sztárok, akik a képernyőn kívül is inspirálhatnak, hiszen jelmez nélkül is jobb hellyé teszik a világot.

1. Mark Ruffalo

A Hulk színésze a valóságban is előhozta magából a szuperhőst. 2001-ben azt álmodta, hogy agytumora van. Mivel aggódott, elment orvoshoz, és acusticus neurinomát diagnosztizáltak nála, ami miatt az arca részlegesen lebénult 10 hónapra, és a bal fülére megsüketült.

Nehéz volt ez az időszak, hiszen az élete egy szempillantás alatt megváltozott. Viszont alkalmat adott arra is, hogy még jobban küzdjön a céljaiért. 2014-ben neki ítélték a BAFTA humanitárius díját, részt vesz számos humanitárius és környezetvédelmi projektben.

2. Robert Downey Jr.

Magánélete tele volt hullámvölgyekkel, de tagadhatatlan, hogy mióta Vasemberként láthattuk a moziban, a való életben is az egyik kedvenc hősünkké vált. 2020-ban hozta létre a The Footprint Coalitiont, amelynek célja, hogy nanotechnológiával és mesterséges intelligenciával tisztítsa meg a környezetet.

Az általa alakított Tony Starkkal van még egy közös vonása, mégpedig a jótékonykodás. Folyamatosan adományoz különböző szervezeteknek szerte a világon. Erről nem sokat beszél, szeretné, hogy inkább a tettek szóljanak helyette.

3. Scarlett Johansson

A Fekete Özvegyet alakító színésznő szerény körülmények között nőtt fel, ez pedig még inkább arra ösztönözte, hogy igyekezzen jót tenni a rászorulókkal, ezért is lett a brit segélyszervezet, az Oxfam nagykövete.

2007-ben kihagyta az Oscar-díj-átadót, hogy egy Oxfam-projekt keretében Indiába és Srí Lankára látogasson. Számos jótékonysági projektben részt vett, például a Feeding America elnevezésűt is támogatta, amelynek célja az éhező gyerekek segítése az Egyesült Államokban.

3. Gal Gadot

Wonder Woman a képregények feminista hősnője, akárcsak a való életben Gal Gadot. Ledöntve a nemi sztereotípiákat, katonai szolgálatot teljesített, és kiáll a női egyenjogúságért.

2017-ben a Wonder Woman producere, Brett Rattner zaklatási ügyek miatt került a figyelem középpontjába. Gal Gadot kijelentette, nem hajlandó folytatni a munkát, ha a férfi nem száll ki a produkcióból. Ez igazi kiállás volt a nők jogai mellett, és hozzájárult a hollywoodi filmipar átalakulásához.

4. Tom Holland

A színész is bizonyította, hogy nem kell ahhoz szuperhős jelmez, hogy az ember nagy dolgokat vigyen véghez. Nemcsak azért nevezhetjük hősnek, mert elérte a kitűzött céljait és valóra váltotta álmát, hogy eljátszhassa Pókembert, hanem a jó cselekedetei miatt is.

Egyszer, mikor éppen Hawaii felé repült, észrevette, hogy egy fiatal nő elájult, eszméletét vesztette a gépen. Rögtön a segítségére sietett. Egy másik alkalommal, mikor New Yorkban osztogatott autogramokat, megmentett egy nőt, akit a rajongókból álló tömeg majdnem odapréselt a kordonhoz.

Ha ez az ifjú szuperhős az egész világot még nem is mentette meg, az biztos, hogy erejét felelősséggel használja. Önkéntesként dolgozott egy Los Angeles-i gyermekkórházban, ahol a beteg gyerekeknek igyekezett erőt adni.

5. Brie Larson

A Marvel Kapitány című film színésznője az életben is igazi harcos. Kiáll a nők jogaiért, ezzel pedig nemcsak a mi generációnknak mutat példát, de a most felnövő fiataloknak is. Beszédeket tart a nőkben rejlő erőről és a jogaik érvényesítésének fontosságáról.

2018-ban a Crystal + Lucy Awards-on tartott beszédében megragadta a lehetőséget, és szólt arról, hogy szerinte a nőket és a színes bőrűeket nem megfelelően jelenítik meg a filmvásznon.

Közösségi oldalait is arra használja, hogy megossza személyes tapasztalatait a női szerepvállalás és az önfejlesztés jelentőségéről.

6. Chris Pratt

A galaxis őrzőinek Űrlordja tudja, mit jelent, mikor az élet nehézségeket gördít valaki elé. Saját tapasztalatai alapján igyekszik felnyitni az emberek szemét, és azt hirdeti, hogy a lehetetlen nem létezik.

Minnesotában született, majd a középiskola után Hawaiira költözött, ahol sátorban és kisbuszban élt. Ezután Beverly Hillsben lett pincér egy étteremben, míg be nem indult színészi karrierje.

7. Chris Evans

Ő a bizonyítéka annak, hogy Amerika Kapitány a valóságban is létezik. Twitteren gyakran beszél olyan témákról, mint a migráció, az LMBTQ-jogok, a rasszizmus és a nemi egyenlőség.

Nyíltan beszél a szorongással való küzdelméről is, amivel sok hasonló helyzetben lévőnek segít. 2020-ban elküldte Amerika Kapitány pajzsát egy 6 éves kisfiúnak, Bridger Walkernek, aki megmentette a húgát egy kutyatámadás során. A hős támogatja a többi hőst.

8. Benedict Cumberbatch

A Doctor Strange-en kívül is megvan a saját szuperhősös története. Egyszer, mikor feleségével Uberrel utaztak, látták, ahogyan 4 férfi kirabol egy kézbesítőt. Azonnal megállíttatta az autót, és a sofőr segítségével visszaverte a támadókat.

És ha ez még nem lenne elég, azt is elmondhatja magáról, hogy II. Erzsébet királynőtől megkapta a Brit Birodalom Rendjének parancsnoka címet a művészetben és a jótékonykodásban tett szolgálataiért.

10. Elizabeth Olsen

A környezetvédelemért tett munkájáért kitüntetésben részesült. A Wanda Maximoff karakterét alakító színésznő ismertségét arra használja, hogy tegyen a környezetért, és felhívja a figyelmet az ezzel kapcsolatos problémákra, valamint segít a vízhiányban és éhínségben szenvedőkön.

Olsen más színésznőkkel is összefogott, és saját nevük alatt bizonyos termékeket árulnak, a bevételt pedig a dystrophic epidermolysis bullosa nevű bőrbetegségben szenvedőknek ajánlják fel.

11. Paul Rudd

A Hangya szerepében aprócska, de a való életben annál nagyobb hős és példakép. Az Egyesült Államokban az utolsó választás alkalmával azzal lepte meg a brooklyni szavazókat, hogy kiállt az esőbe, és sütiket osztott nekik, míg sorban álltak. Bátorította őket, hogy várják ki a sort, és adják le a szavazatukat az extrém időjárás ellenére is.

12. Zoe Saldana

Gamora szerepében egy bátor szuperhőst alakít, és ezt a jó tulajdonságot a való életbe is sikerült átültetnie. 2009-ben Los Angeles-ben igazi szuperhősként viselkedett, mikor egy autóbalesetet szenvedett nőn segített.

Kiemelte a nőt az autóból, és a járdára fektette, majd hívta a mentőket. A tűz ellenére visszament a nő holmijáért, és a sérült mellett maradt a mentők kiérkezéséig.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

2 hozzászólás

  1. Kár, hogy Sebastian Stan kimaradt a felsorolásból, mert ő is rendszeresen jótékonykodik. Például a romániai Our Big Day Out mellett áll, ami gyerekek életminőségét javító kezdeményezés. Illetve a Ronald McDonald-házzal is kapcsolatban van. Ide az edzőjével, Don Saladino-val rendszeresen indítanak adománygyűjtést, de ezen kívül pl a Dramatic Need és a Save the Children nevű szervezeteket is támogatja.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét