A híres szülők gyermekeinek élete sokszor nehezebb, mint azoké, akik átlagos családban nőnek fel. Honnan is tudhatná az ember, hogy saját jogon lett sikeres vagy csupán a családjának köszönhetően tart ott ahol? Ezt a dilemmát azonban el lehet kerülni, mégpedig úgy, ahogyan például Nicolas Cage tette, aki Coppoláról változtatta meg a vezetéknevét, hogy a sikereit saját maga érdemelje ki.
De van egy másik módszer is: sok híresség dönt úgy, hogy nem örökíti át vagyonát a gyerekeire, hogy így ösztönözze azokat önállóságra, arra, hogy maguk érjenek el sikereket az életben.
Erre mutatunk most 12 példát.

1. Marlon Brando

A színésznek 11 gyermeke született, akik között szétosztotta a vagyonát. De végakaratában 2 gyermekét kizárta az örökségből: örökbefogadott lányát, Petrát, akit 14 éves kora óta nevelt, valamint elhunyt lányának, Cheyennek a fiát.

Ennek okát hivatalosan sosem hozták nyilvánosságra. De egyes vélemények szerint azért hozta meg ezt a döntést, mert Petra anyja pénzért beperelte Brandot. Hogy a színész az unokáját miért büntette, azt nem lehet tudni.

2. Daniel Craig

A 007-es ügynököt megszemélyesítő színész igazán gazdag ember. A becslések szerint vagyona 160 millió dollárra tehető, ennek nagy részét James Bond-szerepeivel szerezte. Két lánya azonban nem sokat érez ebből.

Craig szegény családból származott – apja tengerész volt, anyja művészet tanár –, éppen ezért azt vallja, hogy az embernek egyedül kell boldogulnia. A színész már az “örökség” kifejezést is visszataszítónak találja. Szerinte a megkeresett pénzt mindenkinek még életében el kellene költenie.

3. Sean Connery

Mióta 2020-ban Sean Connery elhunyt, az egész világ a végrendelete nyilvánosságra hozatalára vár, hogy a fia kap-e valamit a vagyonából. Még életében Connery többször is állította, fiára nem fog hagyni semmit, hogy így tanítsa meg neki a leckét: “Fogalma sincs, milyen nehéz időket megélni, de még nem késő, hogy megtanulja az életet.”

2007-ben a színész úgy nyilatkozott 45 éves fiáról, hogy szeretné, ha önállóan gondoskodna a megélhetéséről, nem pedig az apja vagyonából tartaná fenn magát.

4. Kirk Douglas

Egész életében segített a rászorulókon. A feleségével egy alapítványt is létrehoztak azzal a céllal, hogy segítsenek azoknak, akik nem tudnak segíteni magukon. Nem meglepő, hogy végakaratában is leszögezte, hogy vagyonának nagy részét jótékonysági célokra szánja.

5. Andrew Lloyd Webber

A Macskák és az Operaház fantomja és sok más híres musical szerzője karrierje során több mint 1 milliárd dollárt keresett. 5 gyereke azonban nem látott ebből túl sokat, hiszen Webber is azt vallja, hogy mindenkinek magának kell megkeresnie a saját pénzét.

“Ez a munkaetikáról szól. Egyáltalán nem hiszek az öröklött vagyonban. Nem vagyok annak a híve, hogy a gyerekek hirtelen sok pénzt kapjanak, mert akkor nem lesz kedvük dolgozni” – mondta.

6. 50 Cent

A fiával, Marquise-szal folytatott vitája régóta a nyilvánosság előtt zajlik. Közösségi oldalakra posztolt üzenetváltásaikat nem titkolják. Ez az oka annak, hogy a rapper nyilvánosan megfenyegette fiát, hogy kizárja az örökségből.

7. Simon Cowell

A producer, akinek nevéhez olyan showműsorok kapcsolódnak, mint az X-Faktor, az American Idol vagy az America’s Got Talent, szintén nem tervezi a gyerekeire hagyni a vagyonát. Szerinte a legjobb, amit egy szülő adhat a gyerekének, az az idő és a tudás.

A producer nem hisz abban, hogy a gyerekeket örökséggel kellene gazdaggá tenni. Cowell azt mondja, inkább eladományozza a pénzét gyermekeket és állatokat segítő alapítványoknak.

8. Anderson Cooper

Az amerikai politikai kommentátor sem fogja vagyonát a fiára hagyni. Nemrégiben beszélt is erről a rádióban. Ezt a hozzáállást a szüleitől örökölte, akik kizárólag a főiskolai tanulmányait fizették neki. Vallja, hogy az embernek mindent saját magának kell elérnie.

9. Laurene Powell Jobs

Az Apple alapítójának, Steve Jobsnak az özvegye nem tervezi férje vagyonát a gyerekeire hagyni, éppen úgy, ahogyan ezt elhunyt férje is kívánta. Helyette a célja “az erőforrások hatékony felhasználása”.

Az üzletasszony dollármilliókat fektet olyan vállalatokba, melyek megváltoztathatják a világot. 2015-ben egy olyan programot indított el, mely a főiskola finanszírozásában segít a rászoruló diákoknak.

10. Joan Crawford

A hollywoodi csillagnak 4 örökbefogadott gyermeke volt. Mikor a színésznő meghalt, kiderült, hogy idősebb gyermekeire egy fityinget sem hagyott. A komplett vagyona a két legfiatalabb gyerekére, az ikrekre szállt. Ebből pereskedés lett, melynek végén a vagyonból a többi gyerek is részesült.

11. David Cassidy

A színész esete példa arra, mikor a szülő az egyik gyermekét jobban szereti a másiknál. Egy interjúban elmondta, hogy nem tartja magát lánya, Katie Cassidy apjának, mivel nem ő nevelte fel.

De fiát, aki vele nőtt fel, az egyik legjobb embernek tartja, akit valaha ismert. Mikor a színész elhunyt, kiderült, hogy lányára semmit sem hagyott, minden vagyonát fia örökölte.

12. Philip Seymour Hoffman

Az Oscar-díjas színész végrendeletében egyetlen örökös szerepel, akire teljes vagyonát (kb. 35 millió dollár) hagyta. Ez nem más volt, mint Hoffman barátnője, a jelmeztervező Marianne O’Donnell. 3 közös gyermekük volt, a színész azonban rájuk semmit sem hagyott. Könyvelője szerint nem akarta, hogy gyerekei milliomos örökösnek érezzék magukat.

BÓNUSZ: Heath Ledger

A színész lánya kimaradt az örökségből, hiszen a végakarat még az ő születése előtt készült. 2008-ban, mikor Ledger meghalt, teljes vagyona 3 testvérére és szüleire szállt. De a család gondoskodott Ledger lányáról, az összes pénzt az akkor 2 éves Matildának adták.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here