18 évaddal és 388 résszel (jelenleg) A Grace klinika óriási sikert ért el. Shonda Rhimes, a sorozat készítője úgy tűnik, megtalálta a tökéletes formulát a közönség meghódításához azzal, hogy megmutatta egy kórház belső működését és azt, ahogy az orvosok, sebészek és rezidensek próbálnak egyensúlyt teremteni a munkájuk és a magánéletük között.
El kell mondanunk, hogy mi hatalmas rajongók vagyunk, mégis mikor végignéztük a következő érdekes tényeket, meglepődve tapasztaltuk, hogy fogalmunk sem volt róluk.

1. A sorozat címe egy orvosi szakkönyvre utal.

A Gray’s Anatomy egy olyan szakkönyv, amit jól ismer minden orvostanhallgató Amerikában. Vannak olyanok, akik ezt a könyvet az anatómia bibliájának tartják. Henry Gray írta, az illusztrációkat Henry Vandyke Carter készítette, először 1858-ban adták ki, és a mai napig az oktatás fontos részét képezi. Shonda Rhimest, az ABC Grey’s Anatomy (magyarul A Grace klinika) című sorozatának készítőjét ez a könyv inspirálta, mikor a sorozat címén gondolkodott. Azonban hogy ne keverjék össze a könyvvel, megváltoztatott egy betűt, és a Grey vezetéknevet adta a főszereplőnek.

2. Egy valódi kórház homlokzatát használták a sorozat néhány részében.

Sok jelenet a Grey Sloan Memorial kórházban játszódik, ahol a főszereplő is dolgozik. De amikor a sorozatot nézted, úgy gondolhattad, hogy a díszlet egy kicsit túlságosan is valódinak tűnik, és ha Los Angelesben élsz vagy gyakran jársz ott, tényleg nyomós okod van ezt hinni. Sok kinti jelenetet a Veterans Administration Sepulveda Ambulatory Care Centre nevű egészségügyi intézményben vettek fel és vesznek fel még mindig, ami valójában Los Angelesben van, és nem Seattle-ben.

3. Bokhee a való életben is nővér.

Bokhee An valóban nővér, tehát ténylegesen orvosok és sebészcsapat mellett dolgozik. Los Angelesben él, és több nyitott szívműtétnél segédkezett. És ez nem állította meg abban, hogy még egy állása legyen. A fennmaradó idejében szívesen szerepel A Grace klinika epizódjaiban. Nincs a főszereplők között, és egyetlen románc sem fűződik a karakteréhez, de a kezdetektől részt vesz a sorozatban, és néhány kollégája, például Sandra Oh, egyfajta második anyaként tekint rá.

4. Néhány színész rendezett egy-egy epizódot is.

“Nagyon konkrét elképzeléseim vannak, és sok olyan dolgot látok, amire az emberek nem figyelnek fel, szóval elkezdtem ezen gondolkodni. Csak ki kell próbálnom, és ha nem tetszik, nem kell újra ezt csinálnom” – mondta Pompeo a The Hollywood Reporternek adott interjújában, mikor a rendezői munkájáról kérdezték. Arra bátorították, hogy álljon a kamerák mögé, és rendezzen 2 részt. Ő azt nyilatkozta, hogy ez olyasmi volt, ami feltöltötte energiával.

De nem ő volt az egyetlen. Chandra Wilson szintén beleült a rendezői székbe néhány alkalommal, ahogy Debbie Allen (a sorozatban Catherine Avery) is, aki 17 epizódot rendezett, illetve Jesse Williams (a sorozatban Jackson Avery), aki 1 epizódot rendezett.

5. Az egyik rész segített felhívni a figyelmet a Kawasaki-szindrómára.

A Kawasaki-szindróma általában gyerekeknél fordul elő, és az okozza, hogy az immunrendszer tévedésből megtámadja a vérereket. Bár ez egy elég komoly betegség, a gyerekeket teljesen meg tudják gyógyítani, ha időben diagnosztizálják és kezelik a kórt.

Az egyik részben Sarah Chalke egy édesanyát alakított, akinek a fiánál ezt a betegséget diagnosztizálták. Néhány dolog, ami ekkor történt a sorozatban, valós eseményeken alapult. Sarah Chalke fiánál például tényleg Kawasaki-szindrómát állapítottak meg.

6. Dereknek és Meredith-nek volt saját esküvői honlapja.

Meredith és Derek esküvője évek óta az egyik legizgalmasabb esküvő volt, amit a képernyőn láthattunk. Ezért készített az ABC marketing osztálya egy valódi weboldalt ezzel a fontos nappal kapcsolatban. Ezen többek között voltak képek és érdekes tények a kapcsolatukról. Volt egy kívánságlista is, amin arra bátorították a rajongókat, hogy adakozzanak az American Academy of Neurology Foundation, az American Skin Association és az Alzheimer’s Association számára. Talán észrevetted, hogy ezek a jótékonysági szervezetek kapcsolódnak a történethez.

7. Miranda Bailey karakterét Shonda Rhimes édesanyja ihlette.

Egy interjúban Shonda Rhimes elismerte, hogy Miranda Bailey karakterét – akit Chandra Wilson alakít – valamelyest az édesanyja, Vera Rhimes ihlette. Bailey főbb tulajdonságai közé tartozik, hogy realista, két lábbal áll a földön, csakúgy, mint a forgatókönyvíró édesanyja.

8. A Grace klinika az első ABC drámasorozat, ami elérte a 300 részt.

A Grace klinika először 2005. március 27-én került adásba, és akkora siker lett, hogy még most is forgatják, 17 évvel és 18 évaddal később. 2019 októberében, hogy megünnepeljék a 350. epizódot, egy nagy bulit tartottak, ahol ott volt Shonda Rhimes is.

9. Alex Karev karaktere a próbaepizód forgatása után került képbe.

Alex Karev, akit Justin Chambers alakított, nem szerepelt a sorozat próbaepizódjának eredeti forgatókönyvében. A karakterét azután találták ki, hogy a pilotot leforgatták, azért, hogy férfi társaságot biztosítsanak Dr. George O’Malley-nek. Mivel utólag találták ki, és az epizód már le volt forgatva, azt a néhány jelenetet, amiben Karev szerepelt, vagy újra fel kellett venni vagy digitálisan módosítani kellett.

10. Meredith gyerekkori otthona nagyon is létezik, Seattle-ben, a Queen Anne városnegyedben található.

Ha valaha Seattle-ben jársz, érdemes megállni a West Comstock Street 303-nál a Queen Anne városnegyedben. Ez a ház a sorozatban Meredith gyerekkori otthona. A 4 szobás családi ház 1905-ben épült, a becsült értéke 1,3 millió dollár. Természetesen ne zavard az ott élő embereket, mert ez egy lakó-pihenő övezet, de azért látogass el ide, mielőtt felfedeznéd a város többi részét.

11. Minden epizód egy dalról kapta a címét, egyet kivéve.

Ez a tény igazán érdekes, figyelembe véve, hogy mennyi rész van. Az epizódok általában híres dalokról kapják a címüket, sok közülük olyan ismert nevekhez köthető, mint a Beatles vagy az R.E.M. Az egyetlen epizód, ami merőben eltér ezektől, az a “1-800-799-7233” című. Ez a családon belüli erőszak forródrótja Amerikában, és ebben a részben a családon belüli erőszakkal kapcsolatos ügyekről van szó.

12. Shonda Rhimesnak onnét jött az ötlet, hogy imádja az orvosos tévéműsorokat.

“Megszállottja voltam az orvosos, műtétet bemutató csatornáknak. Néhány évvel ezelőtt készítettem egy próbaepizódot az ABC-nek. Később még egy próbaepizódot akartak. A testvérem és én fel szoktuk hívni egymást, hogy megbeszélhessük, hogy milyen operációt láttunk a Discoveryn. Van valami lenyűgöző ebben a világban – olyanokat látsz, amit el sem tudtál képzelni, például hogy az orvosok a pasijukról vagy a napjukról beszélnek, miközben felnyitnak valakit. Tehát amikor az ABC megkért, hogy írjak még egy próbaepizódot, a műtő természetes helyszínnek tűnt” – mesélte Rhimes, mikor Oprah készített vele interjút.

Te szereted A Grace klinikát? Ha igen, melyik a kedvenc részed és miért?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here