Te is azt mondanád, hogy egy helyben ülve fogyni úgy, hogy közben semmilyen mozgást nem végzel, igazi szupererő. Márpedig a szoptatás pont ilyen. De nemcsak az a jó benne, hogy szülés után az anyukák könnyebben visszanyerhetik vele korábbi alakjukat. A szoptatás olyan szupererő, melynek szinte varázslatos biológiai, élettani és pszichológiai előnyei vannak úgy a babára, mint az anyára nézve.
Most megtudhatod, mi mindenre képes a szoptatás.

1. Fogyhatsz tőle

Tejet termelni és szoptatni nem könnyű munka a női test számára. Naponta akár 500 kalóriát is elégethet a szervezet ezzel. Emiatt tapasztalja sok anyuka, hogy szülés után elkezd fogyni. Több kalóriát égetnek el, mint amennyit bevisznek, és még edzés nélkül is fogynak.

2. Az anya teste olyan tejet állít elő, aminek változik a színe és az íze

Az anyatej színe és íze aszerint változik, hogy mit eszik az anya. Ez azért előnyös, mert a baba az anyatejen keresztül megismerkedhet különböző ízekkel, és később, a hozzátáplálásnál kevésbé lesz válogatós. Az anyatej nem mindig fehér, hanem az anya étel- és vitaminfogyasztásának függvényében változtatja a színét. Szerepelhet kékes, zöldes, sárgás és rózsaszínes anyatej is a baba étlapján.

3. A női test a baba igényeinek megfelelően változtatja az anyatej összetételét

A babák gyorsan nőnek és mindig szükségük van extra fehérjékre, ásványi anyagokra, vitaminokra, attól függően, hogy éppen milyen fejlődési szakaszban vannak vagy harcolniuk kell-e betegségek, például megfázás ellen. Ezért mondják, hogy az anyatej valójában “okos”. Képes megváltoztatni az összetételét a baba igényeinek megfelelően. Ez hétről hétre, de akár napról napra is történhet.

4. Őssejteket biztosít a babának

A fejlődő babának még mindig szüksége van némi segítségre az anyától, hogy egészségesen tudjon növekedni. Ebben pedig az anyatej a főszereplő, mivel őssejteket tartalmaz, melyek aztán eljutnak a baba agyába, szívébe, veséjébe és csontszöveteibe.

5. Az anyát és a babát is boldoggá teszi

A szoptatás az anya és a baba agyát is stimulálja az oxitocin felszabadításával. Ez a hormon felelős a boldogság és a biztonság érzetéért. Megnyugtatja az anyát, és egészséges szinten stabilizálja a stresszt és a szorongást.

6. Csökkenti a rák és más betegségek kialakulásának esélyét

Azoknál az anyáknál, akik szoptatnak, kisebb az esélye egyes rákfajták és egyéb betegségek kialakulásának – ahogy azt a linkelt tanulmányokban is bizonyították –, mint például a mell- és a petefészekrák, de kisebb a kockázata a szívbetegségeknek, a szülés utáni depressziónak és a stroke-nak. Minél tovább szoptat valaki, annál nagyobb védettségre tesz szert.

7. A babát is védi a betegségektől

A tudósok állítják, hogy a gyakori csecsemő betegségek és fertőzések, mint a fül-, a légzőszervi és az emésztőrendszeri fertőzések kevesebbszer alakulnak ki azoknál a babáknál, akiket szoptatnak. Az anyatejnek védő hatása van, és felkészíti a baba szervezetét a gyermekkorra, amikor még több fertőzéssel kell szembenéznie.

8. Javítja a baba intelligenciáját és memóriáját

A szoptatástól a baba okosabbá is válhat. Tanulmányok szerint minél többet szopik – főleg a szülés utáni első 28 napban –, annál jobban fejlődik a baba agya, melynek következtében javulnak kognitív képességei és magasabb lesz az intelligenciája.

9. Az anyatejben koraszülött baba esetén megnő a fehérje mennyisége

Ha a baba koraszülött, az anya szervezete a tejet extra adag fehérjével állítja elő, hogy segítse a baba fejlődését. Ráadásul az anyatej ilyenkor gazdagabb zsírban, kalciumban és más ásványi anyagokban is, melyek elengedhetetlenek a csontok és az agy megfelelő fejlődéséhez, a betegségek és a fertőzések megelőzéséhez.

10. A gyermek kisebb eséllyel lesz túlsúlyos

Az anyatej egészséges súlygyarapodást eredményez, és később is segít elkerülni, hogy a gyermek túlsúlyos legyen. Kutatások szerint azok a babák, akiket szoptattak, 30%-kal kisebb eséllyel lettek túlsúlyosak. Minden egyes hónappal, mikor a baba anyatejet fogyaszt, 4%-kal csökken az elhízás esélye. A tudósok szerint ennek oka az, hogy az anyatejjel táplált gyerekek emésztőrendszerében több a hasznos baktérium, ez pedig hatással van a zsírraktározásra.

11. Az egyik legjobb módja a babával való kötődés kialakításának

Kiterjedt kutatások szerint a szoptatás az egyik legjobb módja az anya és a baba közti kötődés kialakításának. Az oxitocin hatására kialakul köztük az egység és a kölcsönös szeretet érzése. Abban is segít, hogy az anyában jobban kifejlődjenek az anyai ösztönök, melyek aztán éveken át működnek. Ennek hatására tud az anya gyorsan reagálni gyermeke igényeire, rugalmasabban tud vele viselkedni, és jobban megérti gyermeke jelzéseit. A baba pedig biztonságban érzi magát tőle.

12. Erősebbé teszi az anya csontjait

Ha aggódsz, hogy a baba kiszívja belőled az összes kalciumot, ne tedd! Szakértők szerint a várandósság és a szoptatás hatására a szervezet még jobban tudja hasznosítani a kalciumot, ezért a baba 6 hónapos korában az anya csontjai erősebbek, mint a terhessége előtt voltak. A szoptatás olyan nagy hatású, hogy a későbbiekben akár a csontritkulás kockázatát is csökkentheti.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét