Hogy takarítunk-e vagy sem, azon nem lehet alkudozni. De ez nem jelenti, hogy egyszerűsíteni sem lehet a dolgokat. Ahelyett, hogy órákon át próbálnád a régi tisztítószereiddel és módszereiddel súrolni a házat, próbálj ki inkább valami újat.
Következnek a leghatékonyabb tippek, amelyek változást hozhatnak a takarítási szokásaidba.

1. Fehér felületekhez

Semleges szappannal keverve használhatod őket tisztítószerként. Moshatsz vele ruhákat, de felmoshatod vele a padlót, és semlegesítheted a segítségével a rossz szagokat is. Az elkészítéséhez reszeld le a szappant, forrald fel egy kevés vízzel, majd adj hozzá 2 bögre szódabikarbónát és 2 bögre bóraxot. Keverd el, hogy homogén állagú legyen. Mikor kihűlt, addig hígítsd vízzel, míg el nem éri a megfelelő állagot.

Lezárható üvegben tárolhatod. Használat előtt jól rázd fel.

2. Lerakódott vízkő ellen

A vízforraló hamar vízköves lesz, még akkor is, ha rendszeresen elmosod. Keverj össze egy bögre ecetet egy bögre vízzel, öntsd a forralóba, és forrald néhány percig. Öblítsd ki, törölgesd el, és használhatod is újra.

3. Ventilátor tisztítása szétszedés nélkül

A ventilátor tisztítása trükkös feladat. Ha olyan készüléked van, mint amilyet a képen látsz, nem kell szétszedned ahhoz, hogy megtisztítsd. Egy szórófejes flakonba tölts 2 evőkanál szódabikarbónát, 1 evőkanál folyékony szappant és 1 bögre ecetet. Keverd össze jól, majd fújd le vele a ventilátort. Húzz rá egy nejlon szemeteszsákot, és kapcsold be 5 percre. Az összes piszok a zacskóban fog landolni, és nem szóródik szét a lakásban, mikor legközelebb használod a ventilátort. A legjobb, ha hetente egyszer megtisztítod.

4. Zuhanyfej vízkőtelenítése

Gyakran megfeledkezünk arról, hogy a zuhanyfej is igényel tisztítást. Ehhez keverj össze 1 bögre ecetet és fél bögre vizet, tedd bele a zuhanyfejet, és hagyd benne néhány órán át. Végül alaposan mosd le.

5. Mosógép szagtalanítása

A rendszeresen használt mosógépek kellemetlen szagot áraszthatnak, amit a ruhák is könnyen átvesznek. Hogy ezt elkerüld, tölts szódabikarbónát és vizet az öblítőtartályba, majd tégy egy nagy adag ruhát a gépbe, és indítsd el a programot.

Egy másik lehetőség az ecet használata. Ebből 2 bögrényit tölts a mosógépbe, majd futtass le egy meleg vizes programot. Ha lejárt, törölgesd át a mosógépet nedves ruhával, hogy minden feloldódott szennyeződést eltávolíts belőle.

6. Szemetes szagtalanítása

Az öblítőt nem csak mosáshoz használhatod. Vannak, akik a szemetest illatosítják vele, hogy a szaga ne áradjon szét az egész lakásban. Ehhez egy vattapamacsot áztass az öblítőbe, majd tedd a szemetes aljára.

7. Alapos tisztítás a konyharuháknak

Egy lavórba önts 3 evőkanál folyékony szappant, 3 evőkanál szódabikarbónát és egy kevés ecetet, majd öntsd fel meleg vízzel, és jól keverd össze. Áztasd bele a konyharuhákat fél órára. Hideg vízzel és szappannal öblítsd ki őket, hogy a szagtól és a zsírtól is megszabadulj.

A másik módszer, hogy tégy 1 bögre ecetet vagy szódabikarbónát is a mosógépbe, és a konyharuhákat hagyd állni benne egy keveset, mielőtt befejeződne a program. A következő mosás előtt tisztítsd ki jól a mosógépet.

8. Szőnyegtisztítás gyorsan és hatékonyan

Ha csak egy gyors szőnyegtisztításra maradt időd, különösebb erőfeszítés nélkül is felfrissítheted a szőnyeget. Vékony rétegben szórd be szódabikarbónával, és várj 10 percet. Porszívózd ki, hogy eltűnjön belőle a por és a kellemetlen szag.

9. Foltok eltávolítása a matracból

Ha a matracodon lett 1-2 folt, ne aggódj. Ezeket többnyire az izzadság okozza. Hogy ne legyenek a foltok még makacsabbak, jobb mielőbb megszabadulni tőlük. Ha a szappan nem szedi ki őket, tölts egy szórófejes flakonba hidrogén-peroxidos oldatot, és azt fújd a foltra. Egy fogkefével óvatosan dörzsöld át.

Nagyon alaposan törölgesd át nedves ruhával, majd vékony rétegben szórj rá szódabikarbónát. Hagyd száradni 3-5 órán át, majd porszívózd ki.

Figyelem: A hidrogén-peroxid mérgező, tartsd be a szükséges óvintézkedéseket!

10. A fehér párnákért

Teljesen normális, hogy a párnák idővel elszíneződnek. Hogy visszaállítsd a fehérségüket, a mosáshoz adj citromlevet és hidrogén-peroxidot. Ha még hatékonyabb módszert szeretnél, akkor 1 bögre szódabikarbónát, 1 bögre ecetet és egy kevés szappant használj a mosásukhoz.

11. Mosogató szagtalanítása

Egyszerű trükk, de jól működik. Önts 2 nagy evőkanál szódabikarbónát a mosogatóba, majd lassan engedj rá forró vizet, míg az összes por lefolyik a lefolyón. Ismételd minden alkalommal, mikor a kellemetlen szagok visszatérnek. Edények ne legyenek a mosogatóban.

12. Rozsdamentes acél felületek újjávarázsolása

A hűtő, a tűzhely és minden rozsdamentesacél felület foltosodik a napi használat során. Hogy a felület károsítása nélkül megszabadulj a foltoktól, vigyél fel rájuk szódabikarbónát, és nedves ronggyal óvatosan dörzsöld. Ha a folt eltűnt, a maradék szódabikarbónát is töröld le nedves ruhával.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét