Az uborkát Indiában ősidők óta fogyasztják és használják gyógynövényként is. Egy olyan meleg országban, mint India, az uborka fontos előnye, hogy hidratál és hűti a testet. De nem ez az egyetlen dolog, amiért hasznunkra válik.

1. Véd az idegrendszeri betegségektől

Az uborkában megtalálható fisetin nagyon jót tesz az agynak. Foszfort is tartalmaz, melynek hiánya megnöveli a kognitív betegségek kockázatát. Ha rendszeresen eszel uborkát, az agyad borotvaéles lesz.

2. Gyorsan fogyhatsz sokat

Az uborka magas víztartalma segít gyorsan csillapítani az éhségérzetet, ezzel megakadályozza a túlevést, ami nagy segítség a fogyásban. Az uborka nem tartalmaz zsírt és alacsony kalóriatartalmú. Ezért jó választás mindenkinek, aki súlyfeleslegtől akar megszabadulni.

3. Csökkenti a rák kockázatát

A rákkutatók között a fisetin igen nagy figyelmet vívott ki magának, és az uborka tartalmazza ezt az összetevőt. Antioxidáns és gyulladásgátló hatásai mellett az is kiderült róla, hogy csökkenti bizonyos típusú rákok kialakulásának esélyét.

4. Javul az emésztés

Az uborka élelmi rostokat tartalmaz és sok vizet, ezekkel pedig segíti az emésztést. A benne lévő vitaminok szintén javítják az emésztőrendszer működését. Ha naponta eszel uborkát, megoldhatod a bélmozgással kapcsolatos problémáidat.

5. A test hidratáltabb lesz

Az uborka 95%-ban vízből áll, így nagyban hozzájárul a test hidratálásához, ami egészségünkre is pozitív hatással van. Ha az a típus vagy, aki folyton megfeledkezik a vízivásról, egyél meg napi 1 uborkát, és máris meg van oldva a hidratálás kérdése.

6. A bőr puhább és ragyogóbb lesz

A hidratálás a bőrnek is jót tesz. Az uborka ezenkívül B-vitaminokat is tartalmaz, mint a niacin és a riboflavin, illetve van benne C-vitamin és cink is, melyek nélkülözhetetlenek a bőr számára. Az uborkában lévő kávésav az irritáció és a gyulladások ellen tesz jót. Tápanyagai együttesen hatnak az öregedés ellen.

7. Javul a haj minősége, mérséklődik a hajhullás

Az uborkában lévő B-vitamin nagyon hasznos a fejbőr és a haj számára. A biotin, a niacin, a riboflavin, a B5-, B6- és C-vitamin mind fontosak a haj növekedése szempontjából. Megelőzik a hajhullást és az idő előtti őszülést is.

8. Javul a keringési rendszer egészsége

Az uborka káliumot, magnéziumot és K-vitamint tartalmaz. Ez a három összetevő fontos a keringési rendszer megfelelő működéséhez. A K-vitamin létfontosságú a véralvadáshoz és a vér kalcium szintjének szabályozásához. Az uborka rendszeres fogyasztásáról az is kiderült, hogy csökkenti a koleszterinszintet.

9. Jobban kontrollálhatóvá válik a vércukorszint

Sokféle fenolvegyület, flavonoid és triterpén található az uborkában. A kutatók szerint, ha sokat eszünk belőle, nagyon jól szabályozhatjuk a vércukorszintet.

10. Erősebbek lesznek a csontok

Az uborkában lévő K-vitamin és kalcium alapvetően fontosak a csontok számára. A K-vitaminról kimutatták, hogy csökkenti a csonttörések kockázatát, és segíti a kalcium beépülését a csontokba.

11. Méregteleníti a szervezetet

Az uborka természetes méregtelenítő hatással rendelkezik. Ha rendszeresen esszük, eltávolíthatjuk a toxikus anyagokat a bélből, ezzel pedig az egész szervezet állapota javulni fog.

12. Javul a fogak egészsége

Molibdén és fluor is van az uborkában, a kettő kombinációja pedig képes helyreállítani a fogszuvasodást.

13. A hormonok kiegyensúlyozottabban fognak működni

A foszfor a kulcsa a hormonháztartás egyensúlyának. Összeköttetésben áll az endokrin mirigyekkel és segíti a hormonok termelődését, kibocsátását. Az uborka a napi ajánlott foszfor mennyiség kb. 4%-át tartalmazza.

A legjobb, ha naponta eszel belőle. Az uborka tökéletesen beilleszthető az étrendbe, hiszen remek összetevője pl. salátáknak, smoothie-knak, de akár nyersen is elrágcsálhatod.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét