Ha ránézel a körmeidre, láthatsz egy világosabb részt az alsó részükön. Ha ennek a kis félhold alakú résznek (lunula) megváltozik a színe, a formája vagy a mérete, az betegség jelenlétére utalhat a szervezetben, vagy akár a betegségre való hajlamot is jelezheti. Ezekből a jelekből időben észreveheted a problémát és léphetsz.

Ha csak az egyik ujjon mutat változást.

  • A kis fehér félhold a kisujjon általában szinte alig látható vagy nincs is. Ez a vesékkel, a vékonybéllel és a szívvel áll kapcsolatban. Ha a félhold mérete megnő, az magas vérnyomás miatt lehet.
  • A gyűrűsujj a nyirokrendszerrel és a nemi szervekkel van összeköttetésben. Ha ezen az ujjon a félhold alig látható, az emésztési zavarokra utalhat.
  • A középső ujj az agy és a keringési rendszer működésével áll kapcsolatban. Ha a félhold hiányzik, az érrendszeri problémákra és magas vérnyomásra utal.
  • A mutatóujjon a félhold hiányozhat vagy a többi ujjhoz képest kisebb lehet, ha a hasnyálmirigy vagy a vékonybél nem működik megfelelően, valamint fül-orr-gégészeti betegségek esetén.
  • A hüvelykujjakon a félhold a tüdő és a lép működését mutatja. Ezen az ujjon a leginkább látható, a köröm 25%-át kell, hogy elfoglalja. Dohányosoknál és magas vérnyomás esetén jóval kisebb.

A normálnál jóval nagyobb lunula.

Ha a köröm harmadát vagy még nagyobb részét elfoglalja, akkor nevezzük a félholdat a normálnál nagyobbnak. Ez keringési problémákat mutat, szívritmus zavart vagy alacsony vérnyomást.

Sportolóknál és fizikai munkát végzőknél ez gyakori, de ha valakinél ez nem áll fenn, a félhold mégis nagyobb szokásosnál, akkor lehet, hogy a túlzott stressz okozza.

A normálnál kisebb lunula.

Ha alig látható, annak oka lehet alacsony vérnyomás vagy más keringési probléma. Okozhatja a gyenge immunrendszer, a gyenge anyagcsere, vas- vagy B12-vitamin-hiány.

Ha a félholdat keresztirányú vonalak élesen elhatárolják a köröm többi részétől, az azt jelzi, hogy a vércukorszinttel valamilyen probléma van, lehetséges, hogy kifejlődőben van a cukorbetegség.

Ha egyáltalán nincs félhold a körmön.

Ne aggódj, ha a körmeiden egyáltalán nem látod a kis félhold alakú részt. Sokaknál hiányzik vagy idővel eltűnik, sokaknak soha nem is volt a köröm speciális szerkezete miatt.

Azonban, ha volt és hirtelen tűnik el, azt a modern orvostudomány keringési betegségekkel hozza összefüggésbe. Egy tanulmány szerint azonban okozhatja pajzsmirigy probléma, valamint vas- és B12-vitamin-hiány is.

Ha megváltozik a színe.

  • Szürke lunula: Fáradtságot, emésztési zavart, tápanyag felszívódási zavart jelezhet.
  • Fehér lunula: Ez a természetes és az egészséges. A félhold sokféle árnyalatú lehet, de normál esetben világosabb a bőrnél.
  • Lilás lunula: A szervek és szövetek rossz vérkeringésére és oxigénhiányára utal. Ehhez gyakran kapcsolódik szédülés és fejfájás is.
  • Rózsaszín vagy piros lunula: Tüdőproblémát és a fizikai aktivitás hiányát jelezheti.
  • Fekete lunula: Nagyon ritka és nagyon komoly tünet. Nehézfém mérgezésnél fordulhat elő.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here