A jó repülési élményhez elengedhetetlen, hogy az alvás, az étel és a zajok ne jelentsenek kihívást. A turistaosztályon való utazást is kényelmesebbé és élvezetesebbé teheted néhány apró trükkel.

1. Vigyél magaddal mindent, ami a szórakoztatásodhoz kell.

Egy hosszú repülőút alatt nem nehéz elunni magunkat, főleg a turistaosztályon. Van, amikor nincs lehetőség filmeket nézni, zenét hallgatni vagy játszani a gépen, ezért fontos, hogy saját magad gondoskodj a szórakoztatásodról.

Vidd magaddal a kedvenc sorozatodat, töltsd le előre az összes részt, vagy olvass könyvet, ami szintén nagyon jó időtöltés egy hosszú út során.

2. Vigyél magaddal zoknit.

A tapasztalt utazók mindig visznek magukkal zoknit a repülőre. A gépen gyakran hideg van, de cipőben lenni elég kényelmetlen. Egy meleg zoknival megoldhatod ezt a helyzetet. Csak el ne felejtsd visszavenni a cipődet, mikor a mosdóba mész vagy járkálsz a gépen, hogy bemelegítsd az izmaidat.

A kompressziós zokni jobb választás a hagyományos zokninál, mivel javítja a vérkeringést és csökkenti a lábdagadás, a trombózis kockázatát.

3. Okosan válaszd ki az ülésedet.

Érdemes stratégiai szempontok alapján megválasztani a helyünket a gépen. A repülő elejében frissebb a levegő és az itt, valamint a szárnyaknál lévő ülések kevésbé rázkódnak. A hajtóműhöz, a mosdóhoz és a konyhához nem szerencsés ülni. Minél közelebb ülsz a repülőgép orrához, annál kevésbé fog zavarni a hajtómű hangja. A folyosó közelében lévő ülések néhány decibellel csendesebbek, mint az ablak mellettiek.

4. Ne divatbemutatóra öltözz.

A repüléshez a legjobb a kényelmes, hétköznapi viselet, hiszen nem az a fő szempont, hogy bárkit is lenyűgözz. Jó ötlet némi plusz ruhát vinni magaddal arra az esetre, ha netán fáznál. Egy kardigán vagy egy kis takaró segít, hogy felmelegedhess.

Megpróbálhatod a mindennapi rutinodat elvégezni egy hosszú repülőút során is: vedd fel a kényelmes pizsamádat, moss fogat, olvass – tégy olyasmit, amit otthon is szoktál lefekvés előtt.

5. Vigyázz a hajadra.

Hogy a hajad ne töltődjön fel elektromossággal és rendezett maradjon, tégy egy kendőt a fejedre. A kiszáradástól azzal óvhatod a hajadat, ha nem kiöblítendő hidratálót használsz rá.

6. Ne sminkeld magad, viszont hidratáld a bőröd.

Jobb, ha a rúzst, a pirosítót és a szempillaspirált a gépen kívül hagyod. A levegő a repülő belsejében száraz, ezért alapozó helyett érdemes hidratáló krémet használnod az arcodra felszállás előtt. Még jobb, ha a hidratáló fényvédőt is tartalmaz, és szérumot is vihetsz magaddal, ha mégis száraznak éreznéd a bőröd.

Ha még jobban oda szeretnél figyelni a bőrödre, vihetsz magaddal fátyolmaszkot is. Ebben hialuronsav és más hidratáló összetevők is találhatók. Arra azonban figyelj, hogy a maszknak ne legyen túl erős illata, mert azzal zavarhatsz másokat.

7. Egyél vagy igyál valami hideget alvás előtt.

Elalvás előtt a testhőmérsékletünk lecsökken, mert a szerveink kevésbé intenzíven kezdenek működni, mint éber állapotban. Ezt a mechanizmust kihasználhatod repülés közben, hogy tudasd a testeddel, ideje a pihenésnek.

8. Találj egy kényelmes alvópózt.

A tapasztalt utazók azt javasolják, az ülés háttámláját döntsd le, amennyire csak lehet, és a kényelmesebb pihenés érdekében válassz ablak melletti ülést. Az alvásszakértők szerint viszont a tálcára való rádőlés a legjobb alvási pozíció egy repülőn. Az ablak mellett ne dőlj neki a falnak, mert a felmérések szerint ebben a pózban nem lehet jól aludni.

9. Használd fordítva a nyakpárnádat.

Egy tapasztalt utazó osztotta meg a következő tippet, hogy hogyan alhatunk jobban a gépen. Csupán egy nyakpárnára lesz szükség hozzá, amit fordítva kell használni. Így a párna meg tudja támasztani az állat, és a fejünk nem fog előre esni. A fejünket hátulról az ülés támasztja majd meg.

10. Ne tedd keresztbe a lábaidat.

Gyakran keresztbe tesszük a lábainkat, mert így kényelmesebbnek érezzük. A levegőben azonban ezt nem tanácsos megtenni. A hosszú repülőút során ez a póz akadályozza a lábakban a vérkeringést, növeli a vérrögképződés veszélyét. A lábaidat nyújtsd ki és kissé hajlítsd be.

11. Csakis lezárt pohárból vagy palackból igyál.

Egy utaskísérő osztotta meg a közösségi médiában, hogy a repülőgépen tárolt víztartályokat nem mossák el olyan gyakran, mint kellene. Ezért azt javasolja, csakis lezárt pohárból vagy palackból fogyasszuk az italokat, a vizet, az üdítőt és a gyümölcsleveket is. Tartózkodjunk a víztartályban tárolt víz fogyasztásától, kávé és tea esetén is.

12. Ne kapcsold ki a klímát.

A légkondicionálók a repülőgépen egyfajta gát funkcióját töltik be. “Elfújják” a baktériumokat, így azok gyorsabban kerülnek a padlóra, nem fognak a nyálkahártyánkon kikötni. Ezért nem érdemes kikapcsolni a klímát, tartsd erős vagy közepes fokozaton az egész út során.

Mivel a gépen alacsony a páratartalom, a nyálkahártyánk kiszáradhat, így még fogékonyabbá válunk a betegségekre. Ha kikapcsolod a klímát, megnöveled a légúti fertőzés veszélyét.

13. Leszállás előtt válts fehérneműt.

Mikor megérkezel az úti célodhoz, szeretnéd frissnek érezni magad a repülés után. Okos tipp, hogy landolás előtt cseréld le a fehérneműdet.

BÓNUSZ: Így melegítsd be az izmaidat a repülőn.

  • Használhatod a WC-t a vérkeringés javításához. Ülj le, és nyújtsd ki a lábaidat a falon. Maradj ebben a pózban 10 percig.
  • Repülés alatt relaxálhatsz a következő gyakorlattal: feszítsd meg az összes izmodat 30 másodpercig, majd lazíts 10 másodpercig. 4 sorozatot végezz.
  • Fokozhatod a lábaidban a vérkeringést azzal, hogy a térdeidet a mellkasodhoz húzod. Tartsd meg ezt a pózt 15 másodpercig. Mindkét lábbal 10 ismétlést végezz.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét